Десанкини мајски разговори

Десанкини мајски разговори је песничко-културна манифестација која се одржава у Београду, Ваљеву и Бранковини, у организацији Задужбине „Десанка Максимовић” из Београда и Подружнице задужбине из Ваљева.[1]

Након смрти Десанке Максимовић, сваког 16. маја, на дан њеног рођења, у Ваљеву се одржава пригодан програм на Десанкином венцу - Ђачка реч Десанки Максимовић, пред Спомеником песништва. Програм се наставља у Бранковини полагањем цвећа и пригодним рециталом на гробу Десанке Максимовић.[2]

У оквиру манифестације додељује се Награда „Десанка Максимовић”, а потом се одржава пригодан културни програм.

Brankovina, 16.05.2015 007
Бранковина: Тања Крагујевић, добитница Награде за 2015. годину
Desanka Maksimovic PhotoAdamRadosavljevic
Споменик песништву са ликом Десанке Максимовић у Ваљеву, рад Александра Зарина

Извори

  1. ^ „Dve knjige "Desankinih majskih razgovora". 07. 05. 2015. Приступљено 2. 2. 2017.
  2. ^ „Desankini majski razgovori”. Manifestacije. Приступљено 2. 2. 2017.

Спољашње везе

Александра Вранеш

Александра Вранеш (Београд, 21. септембар 1960) редовни је професор Филолошког факултета Универзитета у Београду. Аутор је више књига, бројних студија, учесник конференција у земљи и иностранству.

Град Ваљево

Град Ваљево је један од градова у Републици Србији и припада Колубарском округу. Налази у западној Србији у горњем делу слива реке Колубаре (притоке Саве), на контакту између планинског и низијског дела Србије. Град Ваљево се граничи на северу са општинама Уб и Коцељева, на западу са Осечином и Љубовијом, на југу са Бајином Баштом и Косјерићем и на истоку са Мионицом и Лајковцем.Територија града је неправилног ромбоидног облика. Овај простор у правцу запад-исток пресеца долина реке Колубаре. Северно од ове долине територија је брежуљкаста и заталасана, док је на југу рељеф значајније издигнут чинећи терасасте форме северне подгорине ланца Подрињско-ваљевских планина све до самог гребена и врхова Маљена, Букова, Повлена, Јабланика и Медведника који се издижу до преко 1.200 метара надморске висине.По подацима из 2004. град заузима површину од 905 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 58.369 ha, а на шумску 26.503 ha). Седиште града као и округа је градско насеље Ваљево. Град Ваљево има 78 насеља: 2 градска и 76 сеоска насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 90.312 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -3,2 ‰, а број запослених износи 32.215 људи. У Ваљеву има 56 основних и 7 средњих школа.

Десанка Максимовић

Десанка Максимовић (Рабровица (Дивци) код Ваљева, 16. мај 1898 — Београд, 11. фебруар 1993) била је српска песникиња, професорка књижевности и академик Српске академије наука и уметности.

Драган Бошковић

Драган Бошковић (Београд, 16. фебруар 1970) је српски песник, теоретичар и историчар српске књижевности. Редовни је професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ Ваљево

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ Ваљево је установа културе од националног значаја и матична библитека за општине Уб, Љиг, Лајковац, Мионица и Осечина. Основана је крајем 1868. године као Читаоница ваљевска.

Слободан Ж. Марковић

Слободан Ж. Марковић (Горњи Мушић код Ваљева, 15. јул 1928 – Београд, 11. септембар 2015) био је редовни професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Туристичка организација Ваљево

Туристичка организација Ваљево је једна од јавних установа града.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.