Деса

Деса Вукановић је био српски жупан у периоду од око 1161. до 1165. године. Током своје владавине био је у савезу са Мађарима и у сукобу са Урошем II и Манојлом I Комнином.

По хрватском аутору из 1842. године, он се звао „Деша“, био је 51. по реду владар српски, и син Уроша. Постао је 1152. године велики жупан Србије, са сагласношћу византијског цара Манојла, да му буде вазал. Наводи се: „био је веома пригнут католичанском закону“ и дао је сазидати манастир посвећен Богородици, на острву „Млиту“ (Мљету). Његови синови су били Немања, Мирослав и Константин. Умро је око 1163. године и сахрањен у „Трибињу“ (Требињу) у цркви Св. Петра.[1]. Ипак, ми данас знамо да је Немања Завидин син на основу натписа у цркви у Бијелом пољу.

Деса је у једном тренутку управљао Захумљем јер му се приписује повеља из 1151. манастиру на острву Локрум. Иако је повеља вероватно каснији фалсификат, изгледа да је фалсификатор знао да је Деса управљао Захумљем[2]. Након Белошеве краткотрајне владавине у Рашкој, велико жупански престо је преузео његов најмлађи брат Деса.

Он је био формално вазал Византије. Деса је у тешким условима потпуне доминације византијске силе по читавом Балканском полуострву, покушао да настави политику својих претходника, Уроша I и Уроша II Примислава, и да успостави шире везе са потенцијалним савезницима у Европи.

Прве дипломатске мисије је начинио брачном понудом. Своју најстарију кћер је удао за кнеза Леонарда Осорског, сина венецијанског дужда Витала II Микијелија. Десини посланици се налазе у далекој Немачкој, где такође покушавају да успоставе савез путем удаје друге Десине ћерке за немачког маркгрофа, што је изазвало бес византијског цара Манојла Комнина.

Поред ових дипломатских мисија, Деса постиже изузетне успехе у односу на Дукљу. У Летопису попа Дукљанина се наводи да се да су се стари непријатељи подигли против кнеза Радослава и његове браће Јована и Владимира, штићеника цара Манојла. Они позивају великог жупана Десу и предају му Зету и Требиње (Травунију) на власт.

Српске државе половином 12
Српске државе половином 12. века.

Непријатељство између цара Манојла и жупана Десе кулминира након Десиног заузећа области Дендра, коју је по споразуму требало да преда Византији, али је одбио. Цар Манојло га због неверства, чим је завршио борбу са Мађарима (Угрима), са јаком војском напао и заробио код Ниша 1165. То се десило онда када су на Десу посумњали византинци да сарађује са Западом, а нарочито са Угарском. У таквој ситуацији Деса је позвао угарске посланике да дођу на састанак са царем да би исказали лојалност Деси само према Византији, а не и према Угарској. У целој расправи, један од угарских посланика је ословио Десу са „наш господар“, што је навело Византинце да посумњају у Десину лојалност. Војници су заробили Десу и послали га у Цариград где је био једно време заточен. Тако је Деса изгубио положај великог жупана Рашке, а цар Манојло је за новог жупана поставио жупана из споредне породичне гране-Тихомира, Немањиног старијег брата.

Последњи боравак Десе је био у околини Требиња. Према Мавру Орбинију, он је умро највероватније почетком 1166. године. Сахрањен је у цркви св. Петра у Требињском пољу (седам километара југоисточно), чији се остаци и данас могу видети.

Након археолошког ископавања, пронађен је један ктиторски гроб, који је највероватније био Десин гроб.

Неки сматрају да је Деса био отац Стефана Немање[3], али други то оспоравају, наводећи Завиду.

Деса
Пуно имеДеса Вукановић
Место рођењаРашка
Датум смртиоко 1166.
Место смртиРашка
ДинастијаВукановићи
ОтацУрош I Вукановић
МајкаАна Диогенеса
Периодоко 1161—1165.
ПретходникУрош II Примислав
НаследникТихомир Завидовић

Породично стабло

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петрислав
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марко
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Урош I Вукановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Белош Вукановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Константин Диоген
 
 
 
 
 
 
 
Роман IV Диоген
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Евдокија Макремволитиса
 
 
 
 
 
 
 
Константин Диоген
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Алусијан, син Јована Владислава
 
 
 
 
 
 
 
ћерка Алусијана Бугарског
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
јерменска племкиња
 
 
 
 
 
 
 
3. Ана Диоген
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Манојло Еротик Комнин
 
 
 
 
 
 
 
Исак I Комнин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марија
 
 
 
 
 
 
 
Теодора Комнин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ирина Синадина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Референце

  1. ^ Иван Швер: „Огледало Илирие илити Догодовштина Илирах...“, Загреб 1842. године
  2. ^ С. Ћирковић, Преци Немањини и њихова постојбина, Научни скуп САНУ Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви. Историја и предање, XCIV, Одељење историјских наука, књ. 26, Београд 2000
  3. ^ Srđ, pp. 233. Dubrovnik. 1906.

Извори и литература

Извори
Литература

Спољашње везе

Јанко Лисјак

Јанко Лисјак Пушка право презиме Лисак (Шагудовац, код Доње Стубице, 9. фебруар 1914 — Београд, јануар 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Амарашти (Долж)

Амарашти (рум. Amărăști) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Фаркаш. Oпштина се налази на надморској висини од 169 m.

Аројо Деса (Плаја Висенте)

Аројо Деса (шп. Arroyo Dehesa) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Плаја Висенте. Насеље се налази на надморској висини од 96 м.

Басараби (Долж)

Басараби (рум. Basarabi) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Калафат. Oпштина се налази на надморској висини од 64 m.

Градиштеа (Долж)

Градиштеа (рум. Grădiștea) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Гречешти. Oпштина се налази на надморској висини од 221 m.

Деса (Акајукан)

Деса (шп. Dehesa) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Акајукан. Насеље се налази на надморској висини од 71 м.

Деса (Долж)

Деса (рум. Desa) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Деса. Oпштина се налази на надморској висини од 37 m.

Деса Уно (Акајукан)

Деса Уно (шп. Dehesa Uno) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Акајукан. Насеље се налази на надморској висини од 60 м.

Ел Деса (Уајакокотла)

Ел Деса (шп. El Desa) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Уајакокотла. Насеље се налази на надморској висини од 1283 м.

Колонија Теодоро А. Деса (Колипа)

Колонија Теодоро А. Деса (шп. Colonia Teodoro A. Dehesa) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Колипа. Насеље се налази на надморској висини од 296 м.

Ланга (Долж)

Ланга (рум. Lânga) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Пиелешти. Oпштина се налази на надморској висини од 182 m.

Милован (Долж)

Милован (рум. Milovan) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Плешој. Oпштина се налази на надморској висини од 110 m.

Општина Деса (Долж)

Деса (рум. Desa) општина је у Румунији у округу Долж.Oпштина се налази на надморској висини од 36 m.

Појениле (Долж)

Појениле (рум. Poienile) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Булзешти. Oпштина се налази на надморској висини од 259 m.

Радослав Градишнић

Радослав Градишнић (12. век) је био српски кнез и владар Дукље, од око 1143. до око 1163. године.Краља Градихну наследио је син Радослав који је уз пристанак свог штићеника византијског цара Манојла наследио свог оца и поседе у Зети али не као краљ већ као кнез. Радослав је у време наслеђивања поседа имао око 18 година и територијом је управљао заједно са браћом Лобаром и Владимиром. У његово доба краљевство је и формално престало да постоји, а земља је запала у феудалну анархију.

У ово доба појавили су се и нови актери на политичкој сцени, Јована II Комнина наследио је Манојло I Комнин (1143 – 1180) који је успешно повратио моћ Византије на Балкану. Великог Рашког жупана Уроша I, заменио је син Урош II који је са братом Десом водио борбу за независност земље. Њихова сестра угарска краљица Јелена била је најмоћнија жена у Угарској и мајка будућих краљева, док је њихов трећи брат Белош 1141. постао Хрватски бан и један од најмоћнијих људи у Угарској. Рашки жупани имали су велику подршку Угарске, а у Босни је од 1154. владао бан Борић Угарски вазал и савезник Вукановића. Кнез Радослав, штићеник Византије, био је окружен противницима свог сизирена.

Између (1143 – 1149) племство је срушило кнеза Радослава и на власт довела Десу Вукановића који је постао нови кнез. Радославу и његовој браћи остао је појас око Котора који су борбом задржали. Године 1149. Манојло Комнин предузео је поход против Срба и заузео престони Рас и тврђаву Галич, али није успео да ухвати Уроша II, који му је измакао. Следеће 1150. године Манојло је предузео други поход против Срба и поразио их у бици на Тари. Тада му се Урош II, предао и обавезао на послушност. Могуће је да је том приликом и Деса морао напустити Зету у корист Радослава који је поново завладао земљом и поново постао кнез.

Манојло је од (1151 – 1155) водио дуге и исцрпљујуће ратове против Угарске због помоћи који су они указивали Србима током рата. У то време и Рашки двор трпео је унутардинастијске потресе између браће Десе и Уроша II око позиције Рашког жупана и политике према Визанитији. Тако је на кратко Деса постао жупан, али је интервенцијом Манојла Комнина Урош II враћен на позицију жупана. Мир са Византијом трајао све до 1162. године када се рашки жупан одметнуо од Византинаца. Тада је Манојло успео да на рашки престо уместо Уроша II, доведе бана Белоша Након кратког времена, Белош је ову част препустио брату Деси и вратио се у Угарсу.

У ово време на политчкој сцени ступају нове личности, Угарски престо наследио је Јеленин унук Стефан III (1162 – 1172), а у Рашкој се након Десиног нелојалног држања према Византији појављују Немањићи који преузимају титулу Рашког жупана. У ово доба, негде око 1163. године умро је и кнез Радослав остављајући своје поседе и кнежевску титулу сину Михајлу.

Ранчо Виктор Деса (Асунсион Исталтепек)

Ранчо Виктор Деса (шп. Rancho Víctor Dehesa) насеље је у Мексику у савезној држави Оахака у општини Асунсион Исталтепек. Насеље се налази на надморској висини од 20 м.

Сеака де Камп (Долж)

Сеака де Камп (рум. Seaca de Câmp) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Сеака де Камп. Oпштина се налази на надморској висини од 41 m.

Филарет (Долж)

Филарет (рум. Filaret) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Ђурђица. Oпштина се налази на надморској висини од 62 m.

Четацуја (Вела)

Четацуја (рум. Cetățuia) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Вела. Oпштина се налази на надморској висини од 193 m.

Вукановићи (1083—1166)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.