Депонија

Депонија представља место, локалитет, за одлагање отпадних материјала. На депонији некада може да се врши селекција и рециклажа отпада.

Обично се у данашње време врши категоризација (класификација) отпада према типу отпада који се на њима одлаже. Депоније могу бити савремено инжењерски осмишљене и припремљене тако да се искоришћавају течни продукти или гас путем распадања органског отпада. Савремене депоније генерално морају имати минимално један покривни слој, који се састоји од набијене глине са минималном потребном дебљином за максималну хидрауличну препреку.

Депоније углавном граде локалне самоуправе. У скорије време на депонијама постоје машине за сабијање отпада да би уштеделе простор. Када се депонија испуни ђубретом често се затрпава слојем земље.

Депонија више није само место за одлагање отпада. Данас, депонија представља и центар за управљање отпадом као секундарном сировином.

Landfill compactor
Машина за сабијање отпада
Landfill Hawaii
Уређена депонија

Литература

Спољашње везе

Јужна Морава

Јужна Морава је река у Србији која представља краћу од две реке које чине Велику Мораву. Јужна Морава је дугачка 295 km и тече углавном смером југ—север, од македонске границе до централне Србије, где се среће са Западном Моравом код Сталаћа и ствара Велику Мораву.

Ада Хуја

Ада Хуја је градска четврт у Београду која се налази на територији градске општине Палилула.

Ада Хуја је индустријска зона. Ипак, овде постоје два сиротињска краја насељена Ромима (источна Ада Хуја и западни део Депоније).

Вилине воде

Вилине Воде су насеље у Београду, које територијално припада општини Палилула.

Градска општина Палилула (Београд)

Општина Палилула је градска општина Града Београда. Заузима површину од 44.661 ha, на којој према попису из априла 2011. године живи 173.521 становника. Назив је настао по томе што је, у време владавине Турака, у вароши било забрањено пушење и било каква употреба дувана на улицама, због опасности од пожара. Они који нису могли без луле, да би је запалили, морали су да иду ван градских зидина. Једно од тих места где су одлазили била је и данашња Палилула. Као београдска општина постоји од 1956. године.

Слава општине Палилула је Марковдан, 8. мај.

Депонија (Београд)

Депонија је бивше урбано, непрописано насеље у Београду. Налазило се у градској општини Палилула, испод Панчевачког моста, близу десне обале Дунава.

Источно од Депоније налази се Ада Хуја, западно Вилине воде а јужно Богословија.

Депонија је сиротињски део града са лошим хигијенским условима. Насељавање је почело током 1970-их година. Процењује се да Депонија данас има између 900 и 2.000 становника. Многи од њих су Роми који су се населили после косовског рата 1999. Средином 2011. године, након што је избио пожар у насељу који је озбиљно оштетио конструкцију моста, насеље је комплетно расељено. Његовим становницима обезбеђен је привремени смештај на територији општине Обреновац.

Депонија (вишезначна одредница)

Депонија може бити:

Депонија, место за складиштење отпада

Депонија (Београд), бивше насеље у Београду

Депонија (Нови Сад), насеље у Новом Садуили:

Муки Депонија, музичар

Депонија Звука

Депонија Звука је панк састав оформљен 2005. године и долази из Риђице. Поред најновијег ЕП издања „Устанак“ (2016), бенд иза себе има четири демо албума: „Слика Наше Државе“ (2008), „Звук Депоније“ (2008), „Лудост Без Младости“ (2011) и „Сиромашна Прича“ (2012), као и концертни албум „Уживо у Кули“.

Животна средина

Животна средина, човекова околина или окружење представља све оно што нас окружује, односно све оно са чиме је директно или индиректно повезана човекова животна и производна активност. Природна средина представља близак појам при чему овде не морају бити присутне активности човека нити човек мора имати директних утицаја. Ипак, у погледу технолошког напретка, развоја индустрије и све већег утицаја човека на глобалном нивоу на природу и екосистеме граница између ова два термина постаје све нејаснија.

Током својих активности, које могу бити урбанизација или експлоатација, човек мења природно окружење и то често тако што нарушава природну околину. Изградњом хидроцентрала и акумулација, сечом шума, пошумљавањем, експлоатацијом минералних сировина, стварањем депонија, емисијом гасова, нуклеарним пробама и др. човек утиче на промену читавих подручја. Као резултат човекових активности долази до промена или нарушавања екосистема и климатских промена на локалном и глобалном нивоу.

Животна средина се може посматрати као петокомпонентни систем који чине:

атмосфера

хидросфера

литосфера

земљиште

организмиСваки од ових елемената повезан је један са другим, али се ради лакшег регистровања и праћења промена они посматрају одвојено.

Збљево

Збљево је насеље у општини Пљевља у Црној Гори. Према попису из 2003. било је 180 становника (према попису из 1991. било је 169 становника).

Село је угрожено депонијом Маљевац која се простире на 55 хектара и састоји се од пепела Термоелектране Пљевља.

Индустријске зоне у Новом Саду

Град Нови Сад има неколико индустријских зона, које се, за разлику од осталих градских четврти, углавном користе за привредне делатности.

Карађорђево (Бачка Топола)

Карађорђево је насеље у општини Бачка Топола, у Севернобачком округу, у Србији. Настало је колонизацијом народа из Босанске Крајине и Лике око 1921. године. Према попису из 2011. било је 468 становника. Састоји се од два дела: главног дела села, Калмарке и дела села који се зове Рајчић. До села постоји савремен пут са две траке који је саграђен током 1997. године.

Село је типично равничарско, компактно са улицама које се секу под правим углом. У околини села се налазе бројне шуме, пашњак и језеро које је у процесу добијања ознаке „Парк природе“. У околини села постоји и саграђена депонија.

У селу постоји више индустријских погона као на пример:погон за производњу бројлера Месне индустрије „Топико“, као и новосаграђени објекти за узгој товних свиња који су успоставили кооперативну сарадњу са Месном индустријом „Топола“ из Бачке Тополе. Већи део сеоског становништва се бави пољопривредом, мада постоји и део становништва који се бави административним пословима у Бачкој Тополи и Суботици.

Село је једно време имало и фудбалског друголигаша, а то је био ФК Солунац, док је други клуб, ФК Напредак угашен због немогућности финансирања, и неизаинтересованости месне заједнице да помогне у опстанку.

Кумодраж II

Кумодраж 2 (или Кумодраж II) је насеље које се налази на крајњем југу Београда и припада општини Вождовац. Кроз насеље пролазе следеће линије ГСП-а:

25 (Кумодраж 2 — Карабурма 2 )

33 (Панчевачки мост — Кумодраж старо село)

39 (Славија — Кумодраж 1)У саставу насеља налази се војна касарна и индустријска зона Вождовац. Кроз Кумодраж 2 пролазе једне од већих улица у граду, као што су улица Војводе Степе и Кумодрашка. Месна заједница и тржни центар се налази у центру насеља, а ускоро треба да почне градња мање амбуланте. Већина деце се школује у насељу Браће Јерковић.

Мала Пруга

Мала Пруга је приградско насеље у Београду, које се налази у општини Земун.

Мала Пруга се налази у северозападном делу периферије Земуна. Насеље се простире низ истоимену улицу и ауто-пут Београд - Нови Сад. Граничи се са насељем Нова Галеника на северу, насељем Алтина на југу и простире се на североисток ка насељу Земун Поље. То је стамбено-индустријско насеље са неколико малих фабрика и пуно магацина и складишта. Кроз насеље саобраћа градски аутобус на линији 707 (Зелени Венац - Мала Пруга - Земун Поље).

Муки Депонија

Муки Депонија (Ћићевац, 11. октобра 1986), правим именом Марко Јоковић, српски је самостални стваралац, фронтмен и једини члан бенда Депонија.

Отпад

Отпад је сваки материјал који није пожељан по мерилима људи и који се зато на различите начине одбацује.

Прашина

Прашина је уопштен назив за сићушне постојане комадиће произвољне материје пречника мањег од 500 микрона или, ако се посматра још шире, за сваку фино издељену материју. На Земљи прашина у атмосфери има разне изворе: земна прашина ношена ветром, вулканске ерупције и ваздушно загађење су неки од примера. Прашина у ваздуху представља аеросол и има снажно, локално радиоактивно дејство на атмосферу и значајно утиче на климу. Ако се у њеном саставу налази и нека запаљива супстанца (нпр. флуор), прашина може изазвати експлозију. Прашина је одговорна за плућну болест познату под називом Pneumoconiosis, као и за црну плућну болест од које најчешће оболевају рудари. Да би се умањило штетно дејство, донете су бројне законске одредбе којима се прописују стандарди који морају бити испуњени у радној средини.

Сењак

Сењак је насеље у Београду, богато амбасадама и дипломатским резиденцијама. Припада општини Савски Венац.

Торлак (Београд)

Торлак је урбано насеље и брдо, које се налази на општинама Вождовац и Звездара. Торлак је једно од највећих брда у Београду, које има добар поглед на Београд и оно обухвата насеља: Кумодраж, источни део Великог Мокрог Луга, јужни део Падине, Јајинце и шуму Степин Луг. Од Авале је нижи око 180 метара и од планине иде ваздух ка Торлаку. Од центра града је удаљен око 9 km. Највиша тачка (332 м) је у улици Даљска у насељу Кумодраж I. На Торлаку живи око 15.000 становника.

Управљање отпадом

Управљање отпадом је сакупљање, транспорт, обрада или одлагање, управљање и праћење отпадних материјала. Термин се обично односи на производе настале људском активношћу, а процес се обично предузима да би се смањио њихов утицај на здравље људи, животну средину или естетику. Управљање отпадом је посебна пракса из обнове ресурса која је усредсређена на одлагање стопе потрошње природног богатства. Сви материјали отпадака, било да су чврсти, течни, гасовити или радиоактивни, спадају у надлежности управљања отпадом.У пракси управљања отпада може да се разликују и за развијене и земље у развоју, у урбаним и руралним срединама, а за резиденцијалне и индустријске произвођаче. Управљање неопасне отпаде стамбене и институционална отпада у градским подручјима је обично у надлежности локалне власти, док је управљање неопасног комерцијалног и индустријског отпада је обично одговорност генератора предмета на локалне, националне или међународне контроле.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.