Деже Јакаб

Деже Јакаб (мађ. Jakab Dezső; Бихарев, 4. новембар 18645. август 1932, Будимпешта) је био мађарски архитекта јеврејског порекла. Био је следбеник Едена Лехнера, родоначелника сецесије у Мађарској.

Деже Јакаб
Jakab Dezső
Датум рођења4. новембар 1864.
Место рођењаБихарев
Аустроугарска
Датум смрти5. август 1932. (67 год.)
Место смртиБудимпешта
Мађарска

Биографија

Дипломирао је 1893. године на Техничком факултету у Будимпешти. По дипломирању, током студијских путовања обишао је Немачку, Италију, Француску, Холандију и Британију. У исто време радио је у архитектонском бироу Едена Лехнера и учествовао у дизајнирању зграде Министарства пољопривреде 1896. године. Већ тада је сарађивао са Марцелом Комором, са којим је 1897. године отворио пројектантски биро у Будимпешти. Наредних двадесет година, до краја Првог светског рата овај тандем пројектовао је читав низ грађевина у земљама некадашње Угарске. Специјалност Деже Јакаба био је дизајн ентеријера и пројектовање најситнијих детаља, док је Марцел Комор обично био носилац пројекта.[1][2]

Најзначајнија дела

Oradea Vulturul Negru (4)
Хотел Трансилванија, Велики Варадин

Велики број дела Деже Јакаба проглашена су за споменике културе и налазе се под заштитом државе. Нека од њих суː

Зграде у Србији

Објекти које су Деже Јакаб и Марцел Комор пројектовали у Суботици и Палићу познати су симболи ових места и споменици културе.

City Hall in Subotica, Zsolnay ceramics
Градска кућа, Суботица

Галерија

Teatrul Deva2

Позориште у Деви, Румунија

Marosvásárhely - 2013.07.12 (43)

Дом културе, Таргу Муреш

Serbia - Palić - tower

Водоторањ, Палић

Sinagoga u Subotici 001

Синагога, Суботица

Види још

Референце

  1. ^ Jakab Dezső. „Budapest Architect”. Приступљено 6. 5. 2015. (на језику: енглески)
  2. ^ Брошура Сецесија у Суботици и Сегедину. „Palic.rs” (PDF). Приступљено 6. 5. 2015.
Марцел Комор

Марцел Комор (мађ. Komor Marcell; Пешта, 7. новембар 1868 — 29. новембар 1944, Шопронкрстур) био је мађарски архитекта јеврејског порекла. Био је представник сецесије и следбеник Едена Лехнера, зачетника сецесије у мађарској архитектури.

Седам српских чуда

Седам српских чуда су седам историјских и културних споменика Србије, као и седам природних места, одабраних у акцији Политикиног додатка „Магазин“ и Туристичке организације Србије.На иницијативу Бернарда Вебера, организовано је такмичење по узору на седам светских чуда старог света, у којем је бирано седам светских чуда новог света, а затим и седам светских чуда природе (у којем кандидат била и Ђавоља варош из Србије, као и Дунав). Еквиваленто тим такмичењима, „Политикин магазин“ је 2007. године направио анкету у којем је бирано седам српских чуда градидељства и седам српских чуда природе.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.