Дебора

Дебора (хебр. דְּבוֹרָה) била је пророчица, четврти јеврејски Судија по Књизи о судијама и једина жена Судија пред-монархијског Израела у Старом завету. Прича о њој се спомиње двапут у поглваљима 4 и 5 у Књизи о судијама. Прва приповест је у прози, и наводи победу израелских снага на челу с војсковођом Бараком, кога је Дебора назвала али и рекла да сам неће постићи коначну победу над ханаанским генералом Сисером. Та је част припала Јаел, супрузи Хебер, кенитског мајстора шатора. Јаел је убила Сисера забивши клин од шатора у његову главу док је спавао.

Књига о Судијама у 5. поглављу наводи исту причу у песничкој форми. Овај одломак, често називан Песма о Дебори може датирати из 8. века п. н. е., што га чини једним од најстаријих делова Библије и најстаријем примеру јеврејске поезије.

Два датума се спомињу у тексту - 28:30 и 28:31 - први спомиње пад Ефраимов (722. п. н. е.), а други на време почетака Краљевске куће Израела. Тај одломак је важан јер представља један од најстаријих познатих описа жена-ратница. Песма је могла бити уврштена у Књигу ратова господњих споменутих у Књизи о Бројевима (21:14).

Мало се зна о личном животу Деборе. Претпоставља се да је била удата за човека по имену Лапидот (што значи „бакље“), али се, с обзиром да име није споменуто изван Књиге о судијама, може претпоставити да је једноставно имала „ватрени“ дух. Била је песникиња и своје је пресуде доносила испод палме између Рамаха и Бетхела у земљи Венијамина. Неки за њу наводе да је мајка Израела. Након победе над Сисером и ханаанском војском, у земљи је владао мир четрдесет година.

Deborah
Дебора
30. септембар

30. септембар (30.9.) је 273. дан у години по грегоријанском календару (274. у преступној години). До краја године има још 92 дана.

Avenida Brasil

Avenida Brasil (срп. Авенија Бразил) бразилска је теленовела, продукцијске куће Реде Глобо, снимана 2012.Реч је о најпродаванијој бразилској серији свих времена, а права на њено приказивање до октобра 2013. откупиле су телевизије из 124 земље света.

Celebridade

Celebridade (срп. Славни) бразилска је теленовела, продукцијске куће Реде Глобо, снимана 2003. и 2004.

Insensato coração

Insensato coração (срп. Непромишљено срце) бразилска је теленовела, продукцијске куће Реде Глобо, снимана 2011.

Дебора (Тепезинтла)

Дебора (шп. Déborah) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Тепезинтла. Насеље се налази на надморској висини од 100 м.

Дебора Каризал (Куајука де Андраде)

Дебора Каризал (шп. Débora Carrizal) насеље је у Мексику у савезној држави Пуебла у општини Куајука де Андраде. Насеље се налази на надморској висини од 1317 м.

Дебора Кер

Дама Дебора Кер (енгл. Deborah Kerr; Глазгов, 30. септембар 1921 — Ботесдејл, 16. октобар 2007) је била шкотско–америчка филмска и телевизијска глумица. Шест пута је била номинована за Оскара, али никада није награђена. Ипак, 1994. је добила Почасног Оскара за животно дело. Њени најпознатији филмови су Црни нарцис, Кво вадис, Одавде до вечности, Краљ и ја и Афера за памћење. Дебора је била звезда блокбастера и једна од најпопуларнијих јунакиња љубавних драма.

Одавде до вечности (филм)

Одавде до вечности (енгл. From Here to Eternity) је филмска ратна драма из 1953. снимљена по истоименом роману Џејмса Џоунса. Филм је режирао Фред Зинеман, а у главним улогама су Берт Ланкастер, Монтгомери Клифт, Дебора Кер, Дона Рид и Френк Синатра.

Оскар за најбољу глумицу у главној улози

Оскар за најбољу главну глумицу или званично Награда Академије за најбоље извођење глумице у главној улози (енгл. The Academy Award for Best Performance by an Actress in a Leading Role) додељује „Америчка филмска академија“ глумицама у главним улогама у играним филмовима. Најбољу глумицу бирају глумци и глумице који су чланови Академије.

Светски куп у алпском скијању 1991/92.

Двадесет шеста сезона Светског купа у алпском скијању је почела 23. новембра 1991. у Парк Ситију у САД а завршена је 22. марта 1992. у Кран Монтани у Швајцарској. Победници у укупном поретку су били Паул Акола из Швајцарске и Петра Кронбергер из Аустрије.

Светски куп у алпском скијању 1992/93.

Двадесет седма сезона Светског купа у алпском скијању је почела 28. новембра 1992. у Сестријереу у Италији а завршена је 28. марта 1993. у Ореу у Шведској. Победници у укупном поретку били су Марк Ђирардели из Луксембурга и Анита Вахтер из Аустрије.

Светски куп у алпском скијању 1993/94.

Двадесет осма сезона Светског купа у алпском скијању је почела 30. октобра 1993. у Зелдену у Аустрији а завршена је 20. марта 1994. у Вејлу у САД. Победници у укупном поретку били су Ћетил Андре Омот из Норвешке и Френи Шнајдер из Швајцарске.

Светски куп у алпском скијању 1994/95.

Двадесет девета сезона Светског купа у алпском скијању је почела 26. новембра 1994. у Парк Ситију у САД а завршена је 19. марта 1995. у Бормију у Италији. Победници у укупном поретку били су Алберто Томба из Италије и Френи Шнајдер из Швајцарске.

Светски куп у алпском скијању 1996/97.

Тридесет прва сезона Светског купа у алпском скијању је почела 26. октобра 1996. у Зелдену у Аустрији а завршена је 16. марта 1997. у Вејлу у САД. Победници у укупном поретку били су Лик Алфан из Француске и Пернила Виберг из Шведске.

Светски куп у алпском скијању 1997/98.

Тридесет друга сезона Светског купа у алпском скијању је почела 24. октобра 1997. у Тињу у Француској а завршена је 15. марта 1998. у Вејлу у САД. Победници у укупном поретку били су Херман Мајер из Аустрије и Катја Зајцингер из Немачке.

Уругвај на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Уругвај је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 12. до 30. августа петнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Уругваја представљало је троје атлетичара (2 мушкарца и 1 жена) који су се такмичили у три дисциплине, Не овом првенству Уругвај није освојио ниједну медаљу, а оборен је национални рекорд на 400 м препоне за жене.

Уругвај на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Уругвај је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа шеснаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Уругваја представљало је 5 атлетичара (4 мушкарца и 1 жена) који су се такмичили у 3 дисциплине (2 мушке и 1 женска), Не овом првенству Уругвај није освојио ниједну медаљу, а оборен је национални рекорд на 400 м препоне за жене.

Уругвај на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Уругвај је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. девети пут. Репрезентацију Уругваја представљало је двоје атлетичара, који су се се такмичили у две дисциплине.

На овом првенству представници Уругвај нису освојили ниједну медаљу, али су постигли један лични рекорд и један најбољи резултат сезоне.

Француска на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Француска је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа шеснаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Француске представљало 48 учесника (32 мушкарац и 16 жена) који су се такмичили у 29 дисциплина (17 мушких и 12 женских)., На овом првенству Француска је по броју освојених медаља заузела 4. место са 5 освојене медаље (3 златне и 2 бронзане). У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Француска је са 14 учесника у финалу делила је 8. место са 68 бодова.

Библијски пророци
Пророци у петокњижју
Пророци у времену судија
и уједињеног краљевства
Пророци писари
Други пророци

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.