Дванаеста београдска гимназија

Дванаеста београдска гимназија је једна од општих гимназија. Седиште је у улици Војводе Степе 82, у близини Аутокоманде. Школа је током свог рада више пута мењала своје име и област рада, а гимназија је постала 1990. године.

Дванаеста београдска гимназија
Дванаеста београдска гимазија 02
Дванаеста београдска гимназија
Типдржавна
ЛокацијаУлица Војводе Степе 82
Београд
ДржаваРепублика Србија
Веб-сајтЗванични сајт гимназије

Зграда

Грађевина је 1958. године наменски саграђена за школски објекат. Припала је гимназији школске године 1965/1966, а пре тога су у згради истовремено радиле две школе, геолошка и кожарска.

Историјат

Године 1982. школа је постала “Образовно-васпитна радна организација за струку културе и информисања Димитрије Туцовић”. У периоду од 1987. до 1990. гимназија представља прелаз од усмереног ка класичном образовању које је касније године 1990. враћено. Тако је у ствари и поново постала гимназија и добила назив „Дванаеста београдска гимназија“ која и до дан данас стоји.

Године 1991. прва гимназија у Београду која прославља школску славу Светог Саву, и том приликом присуствују Његова светост, патријарх српски Павле и песникиња Десанка Максимовић.

Гимназија ради по основи на усмерено образовање од школске године 1976/1977 и траје све до 1990. када гимназија враћа свој назив на „дванаесту београдску гимназију“.

Пошто долази до знатног повећања броја ђака у трећем и четвртом разреду, уводе се занимања које долазе из области културе и информисања као што су новинар, музејски манипулант и документарист, архивски помоћник и организатор програма културних активности. Школа у овом погледу постаје уникатна јер је једина у Београду која има занимања која су заснована у културолошко-језичке струке. У то време је образовала ђаке за две струке, а то су културолог-сарадник и глумац-луткар.[1] У оквиру културних делатности школе, организовани су дани совјетске, енглеске и француске културе, које су посећивали и амбасадори тих земаља.

Ученици ове гимазије за време њене историје освајају многобројне награде на градским, републичким и савезним нивоима. На ранг листи из 2014. године, налази се на дванаестом месту.[2]

Организација

Гимназија је општег смера и има наставни план где су заступљене и природне и друштвене науке[3]. Овакав рад омогућава ученицима да стекну добро предзнање како би се припремили за различите пријемне испите на факултетима и вишим школама. Школа ради у две смене тако што су у једној смени прва и трећа, а у другој друга и четврта година.

У мају године 2013. прославља 50 година свога постојања. [4]

Библиотека

Школске године 1965/1966 први пут добила посебне просторије са читаоницом и просторије где су се одлагале књиге, листови и часописи.

Тренутно гимназијска библиотека има веома богат фонд, поседује око 15.000 књига, обухвата 130 квадрата и има две читаонице у којима ђаци могу да читају и уче у миру. У библиотеци се одржавају предавања, презентације, књижевне вечери, промоције књига и слично. Свако има приступ библиотеци, и дежурни библиотекар је увек присутан.

Познати ученици

Спорт

Сваке године за дан школе, 9. маја се одржавају спортске активности.

Школа има одличне спортске екипе које сваке године освајају места на општим, међународним и градским такмичењима.

За школску годину 2015/2016:

 • Одбојкашка екипа: мушка и женска освајају 1 место на општинском такмичењу, мушка екипа осваја 1 место на грађанском, 1 на међународном и 3 на републичком такмичењу.
 • Кошаркашка екипа: женска екипа осваја 1 место на општинском и 3 место на градском такмичењу, а мушка 3 место на општинском.
 • Рукометашка екипа: мушка екипа осваја 1 место на општинском и 3 место на градском, а женска екипа 3 место на општинском такмичењу.

У априлу и мају 2016. године следе атлетичка, гимнастичка и веслачка такмичења.

Што се тиче веслачког такмичења, организатор је Београдска хроника где сваке године учествују све београдске гимназије.

Галерија

Дванаеста београдска гимазија 01

Главни улаз

Дванаеста београдска гимазија 03

Улаз са десне стране

Дванаеста београдска гимазија 04

Поглед иза библиотекарског стола

Дванаеста београдска гимазија 05

Улаз у библиотеку

Дванаеста београдска гимазија 06

Поглед из читаонице

Дванаеста београдска гимазија 07

Читаоница

Дванаеста београдска гимазија 08

Пехари

Дванаеста београдска гимазија 09

Ходник

Дванаеста београдска гимазија 10

Сала за физичко

Секције

Школа има 18 секција [5], а то су:

 • Астрономско-географска
 • Географска секција
 • Дебатни клуб
 • Драмска секција
 • Ђачки парламент
 • Еколошка секција
 • Историјска секција
 • Клуб УН
 • Клуб Унеско
 • Културно-информатичка
 • Ликовна секција
 • Литерарна секција
 • Програмерска секција
 • Новинарска секција
 • Рецитаторска секција
 • Савремена физика
 • Спортска секција
 • Хор

Издавачка делатност

Постоји школски часопис под називом "XII Галаксија" који излази од 2012. године. Часопис уређују ђаци школе и излази једном годишње. За часопис пишу и наставници гимназије.[6]

Референце

 1. ^ „Званични сајт школе”. О гимназији. Приступљено 4. 4. 2016.
 2. ^ „Ранг листа београдских гимназија: које су најпопуларније, а у које нико неће”. Блиц. Приступљено 4. 4. 2016. Текст „accessdate” игнорисан (помоћ)
 3. ^ „Организација”. Званични сајт свих средњих школа. Приступљено 4. 4. 2016.
 4. ^ Радовановић, Лазар (2002). Монографија београдских гимназија. Београд. ISBN 978-86-419-0210-5.
 5. ^ „Званични сајт школе”. Секције. Приступљено 4. 4. 2016.
 6. ^ „Званични сајт школе”. Школски часопис. Приступљено 4. 4. 2016.

Литература

 • Радовановић, Лазар (2002). Монографија београдских гимназија. Београд. ISBN 978-86-419-0210-5.
Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Пирот

Гимназија Пирот је општеобразовна установа, која својим ученицима пружа четворогодишње образовање, и једина је гимназија у Пироту. Основана је 1879. године. Сада је то модерна школа, чији се ученици могу школовати у три образовна профила (смера). Школа је, такође, изузетно активна у међународној сарадњи са другим школама сличног типа.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Јагодина)

Гимназија Светозар Марковић је општеобразовна установа, која својим ученицима пружа четворогодишње образовање. Основана је 26. новембра 1869. године и једина је гимназија у Јагодини.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Гимназија „Душан Васиљев”

Гимназија „Душан Васиљев“ у Кикинди најстарија је средња школа у граду. У школи су заступљени следећи смерови: општи, информатички, друштвено-језички и природно-математички смер.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.