ДНК хаплогрупе људског Y-хромозома

У људској генетици, Y-хромозом ДНК хаплогрупе су хаплогрупе које се међусобно разликују по непроменљивим деловима Y-хромозома ДНK ланца који остају исти из генерације у генерацију.

Конзорцијум за Y-хромозом је утврдио систем дефинисања Y-ДНК хаплогрупа словима абецеде од A до R, са даљим поделама користећи бројеве и мала слова.

Y-хромозомски Адам је име које су теоретичари дали мушком претку који је најчешћи заједнички патрилинеарни предак свим људима.

Migraciones humanas en haplogrupos de ADN-Y
Мапа људских миграција према популацијској генетици Y-хромозомa.
Прве ефективне миграциеје ван Африке колонизовале су јужну Азију, са диференцијацијом источне - западне генске групе Евроазије.[1]
Подручја преовладавања афричких хаплогрупа (A, B и E) приказано је у зеленој, западног евроазијског порекла у ружичастој боји, источне Евроазије у океру, аустралијске хаплогрупе су у сивој, са пацифичких острва у љубичастој и америчке хаплогрупе (Q-M3, Ц3b) у жутој.

Најважније групе

Највеће Y-хромозом хаплогрупе су:

Филогенетско стабло Y-ДНК хаплогрупа [χ 1][χ 2]
"Y-хромозомски Адам"
A00 A0-T [χ 3]
A0 A1 [χ 4]
A1a A1b
A1b1 BT
B CT
DE CF
D E C F
F1  F2  F3  GHIJK
G HIJK
IJK H
IJ K
I   J     LT [χ 5]       K2 [χ 6]
L     T    K2a [χ 7]        K2b [χ 8]     K2c     K2d K2e [χ 9]  
K-M2313 [χ 10]     K2b1 [χ 11] [χ 12]
NO   [χ 13]  M [χ 14]    P1     P2
N O Q R

Групе A и B

Хаплогрупе A и B су нађене само код становништва субсахарске Африке (и становништва које су задњих векова доведени одатле, првенствено атлантском трговином робљем). Прва грана је била A, са карактеристичном мутацијом M91. Све друге хаплогрупе су сумаризоване као BR (познате и као YxA).

 • Хаплогрупа А (M91) - нађена у Африци, првенствено код Којсана, Етиопљана и Нилота.
 • BR (M42, M94, M139, M299)
  • Хаплогрупа B (M60) - нађена у Африци, првенствено код Пигмеја и Хаџабија.
  • CR (види испод)

Групе са мутацијом M168 (CR)

Мутације по којима се разликују CR (све хаплогрупе осим A и B) су M168 и M294. Ове мутације су из времена пре првих људских миграција из Африке. Мутације DE су се десило вероватно у североисточној Африци. М130 и М126 мутације карактеришу хаплогрупу C и по тим мутацијама се разликује од осталих потомака CR који су се вероватно појавили нешто раније, нешто након прве људске миграције из Африке која је хомо сапиенса довела до јужних обала југозападне Азије.

Групе које потичу од хаплогрупе F (GR)

Групе које потичу од хаплогрупе F су нађене у око 90% светске популације, али скоро искључиво ван субсахарске Африке. Мутација IJ има везе са сеобом са Блиског истока и западне Азије који је каснио раштркао по целој Европи (Кромањонци). Хаплогрупа G је настала на Блиском истоку или око Кавказа, или можда даље на исток до Пакистана, да би се раширила по Европи током Неолитске револуције. Хаплогрупа H је вероватно настала у Индији и тамо се и задржала, повремено се ширећи ка западу током Ромских сеоба. Хаплогрупа K је вероватно настала у југозападној Азији и ширила се ка Африци, Евроазији и јужном Пацифику.

Групе које потичу од хаплогрупе K (LR)

 • Хаплогрупа L (M20) - нађена на простору јужне Азије, централне Азије, Југозападне Азије и Медитерана.
  • Хаплогрупа L1
  • Хаплогрупа L2
  • Хаплогрупа L3
 • Хаплогрупа M (M4) - нађена на простору Нове Гвинеје.
  • Хаплогрупа M1
  • Хаплогрупа M2
 • Хаплогрупа NO (M214) (минимална дистрибуција)
  • Хаплогрупа N (LLY22g, M231) - нађена на простору најсеверније Евроазије, посебно међу Уралским народима.
   • Хаплогрупа N1
   • Хаплогрупа N2
   • Хаплогрупа N3
  • Хаплогрупа O (M175) - нађена на простору источне Азије, Југоисточне Азије и јужног Пацифика.
 • Хаплогрупа P (M45) (минимална дистрибуција)
  • Хаплогрупа Q (MEH2, M242, P36) - нађена на простору Сибира и Америке.
  • Хаплогрупа R (M207, M306) - нађена на простору Европе, западне Азије и јужне Азије.

Хаплогрупа О

 • Хаплогрупа O (M175)
  • Хаплогрупа O1 (MSY2.2) - нађена на простору источне и јужне Кине, Тајвана и југоисточне Азије, нарочито међу Аустронезијцима и Таји-Кадаји народима.
  • Хаплогрупа O2 (P31, M268)
   • Хаплогрупа O2a (M95) - нађена на простору јужне Кине, југоисточне Азије и Индијског полуострва, нарочито међу Аустро-азијатским народима, Таји-Кадајима, Малајцима и Индонежанима.
   • Хаплогрупа O2b (SRY465, M176) - нађена на простору Манџурије, Кореје и Јапана.
  • Хаплогрупа O3 (M122) - нађена на читавом простору источне Азије, јужне Азије и Аустронезије.

Хаплогрупа Q

 • Хаплогрупа Q (M242) M242 - нађена код свих Q подгрупа у прилог додатним маркерима.
  • Хаплогрупа Q*
  • Хаплогрупа Q1 (M120, N14 (M265))
   • Хаплогрупа Q1*
   • Хаплогрупа Q1a (M378)
  • Хаплогрупа Q2 (M25, M143)
  • Хаплогрупа Q3 (M3) - нађена на простору Северне Америке, Централне Америке и Јужне Америке.
   • Хаплогрупа Q3*
   • Хаплогрупа Q3a (M19)
   • Хаплогрупа Q3b (M194)
   • Хаплогрупа Q3c (M199)
  • Хаплогрупа Q4 (P48)
  • Хаплогрупа Q5 (M323)
  • Хаплогрупа Q6 (M346)

Хаплогрупа R

R1a је највероватније настала у Евроазијским степама, и у вези је са Курганском културом и прото-индо-европском експанзијом. Углавном се појављује у централној Азији, јужној Азији и код словенских народа источне Европе. R1b се може наћи код многих народа Азије и Африке.

Види још

Спољашње везе

  Република Српска

  Република Српска, неформално Српска, један је од два ентитета у Босни и Херцеговини, поред Федерације Босне и Херцеговине. Налази се у југоисточној Европи, тачније на западном дијелу Балканског полуострва. Највећи град је Бања Лука и представља сједиште већине институција Републике Српске, као и њено политичко, административно, привредно и универзитетско средиште. Српска се граничи државном границом са Републиком Србијом, Црном Гором и Републиком Хрватском, а међуентитетском линијом са Федерацијом Босне и Херцеговине.

  Настала је 9. јануара 1992. године као Република српског народа Босне и Херцеговине одлуком Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини. Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини из 1995. године постала је међународно призната као ентитет Босне и Херцеговине.

  Према подацима пописа становништва 2013. године, у Републици Српској је становало укупно 1.170.342 лица. Резултати пописа 2013. показују и то да је у Републици Српској укупан број домаћинстава износио 408.825, а станова 584.261.Република Српска је члан Скупштине европских регона, која пружа подршку регијама у процесу европског проширења и глобализације.Представништва Републике Српске у иностранству доприносе унапређењу свих облика сарадње са институцијама и организацијама у иностранству. Република Српска има осам представништва у иностранству и то у: Аустрији, Белгији, Грчкој, Израелу, Њемачкој, Русији, САД и Србији.

  Србија

  Србија, званично Република Србија, суверена је држава која се налази на раскрсници путева средње и југоисточне Европе у јужном делу Панонске низије и центру Балканског полуострва. Већим делом захвата Балканско полуострво, а мањим Панонску низију. Србија се на северу граничи са Мађарском, на североистоку са Румунијом, на истоку са Бугарском, на југу са Северном Македонијом, на југозападу са Албанијом и Црном Гором, а на западу са Хрватском и Босном и Херцеговином (ентитетом Република Српска). Србија без Косова и Метохије броји око 7 милиона становника, док са Косметом броји око 8,8 милиона становника. Главни град је Београд, који спада међу најстарије и највеће градове у југоисточној Европи. Са 1.659.440 становника у широј околини, по попису из 2011. године, он је административно и економско средиште државе. Званични језик је српски, а званична валута је српски динар.

  После словенских миграција на Балкану (6. век), Срби су у раном средњем веку основали неколико држава. Српско краљевство добило је признање од стране Рима и Византијског царства 1217. године, достигавши свој врхунац 1346. године као релативно кратковечно Српско царство.

  До средине 16. века, читава модерна Србија била је у склопу Османског царства, све док га није прекинула Хабзбуршка монархија, која је почела да се шири према Централној Србији од краја 17. века, а одржавала је упориште у модерној Војводини. Почетком 19. века, Српска револуција успоставила је националну државу као прву уставну монархију у региону, која је касније проширила своју територију.Србија је, након катастрофалних губитака у Првом светском рату и уједињења са бившом Хабсбуршком круницом Војводине (и другим територијама), постала суоснивач и саставни део заједничке државе са већином Јужних Словена првобитно у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, (касније преименованој у Краљевину Југославију), затим у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савезној Републици Југославији и Државној заједници Србији и Црној Гори. Године 2006, после одржаног референдума у Републици Црној Гори, народи су се мирно разишли и Државна заједница је престала да постоји, а Република Србија је, на основу Уставне повеље, наставила државно-правни континуитет са Србијом и Црном Гором.

  У саставу Републике Србије су и две аутономне покрајине: Војводина и Косово и Метохија. Од НАТО бомбардовања СРЈ, покрајина Косово и Метохија се налази под протекторатом Уједињених нација. Институције привремене самоуправе на Косову и Метохији, на којем Албанци чине етничку већину, 17. фебруара 2008. године једнострано и противправно (противно уставу Републике Србије од 2006. године и Резолуцији Савета Безбедности ОУН 1244, али и међународном праву) прогласиле су независност, коју Република Србија, многе друге државе и Организација Уједињених нација не признају.

  Република Србија је члан Уједињених нација, Савета Европе, Организације за европску безбедност и сарадњу, Партнерства за мир, Организације за црноморску економску сарадњу, Централноевропског уговора о слободној трговини, а приступа Светској трговинској организацији. Од 2014. године земља преговара о приступању у Европској унији са перспективом придруживања Европској унији до 2025. године и једина је земља у садашњем програму проширења која је од Слободне Куће названа „слободном”.Србија се од 2007. године формално придржава политике војне неутралности. Економија је са вишим средњим приходом, са доминантним услужним сектором, праћеним индустријским сектором и пољопривредом. Земља је високо рангирана на индексу хуманог развоја (67), индексу друштвеног напретка (47), као и индексу глобалног мира (54).

  Федерација Босне и Херцеговине

  Федерација Босне и Херцеговине је један од два конститутивна ентитета у Босни и Херцеговини, поред Републике Српске. Заузима 51 % територије БиХ. Основана је 18. марта 1994. године потписивањем Вашингтонског споразума, којим је прекинут Муслиманско-хрватски сукоб.

  Законодавну власт врши дводоми Парламент Федерације Босне и Херцеговине, који се састоји од Дома народа који има 58 делегата и Представничког дома који има 98 посланика, који се као предсједник бирају на непосредним општим изборима. Влада Федерације Босне и Херцеговине и предсједник врше извршну власт. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у Федерацији је пописано укупно 2.219.220 лица или 62,85% од укупног становништва Босне и Херцеговине. Прелиминарни резултати пописа показују и то да је у Федерацији укупан број домаћинстава 715.739, а станова 986.668. Сарајево је највећи град, сједиште већине институција Федерације Босне и Херцеговине и представља њен политички, административни, економски, универзитетски и културни центар.

  Фусноте 
  1. ^ Van Oven M, Van Geystelen A, Kayser M, Decorte R, Larmuseau HD (2014). „Seeing the wood for the trees: a minimal reference phylogeny for the human Y chromosome”. Human Mutation. 35 (2): 187—91. PMID 24166809. doi:10.1002/humu.22468.
  2. ^ International Society of Genetic Genealogy (ISOGG; 2015), Y-DNA Haplogroup Tree 2015. (Access date: 1 February 2015.)
  3. ^ Haplogroup A0-T is also known as A-L1085 (and previously as A0'1'2'3'4).
  4. ^ Haplogroup A1 is also known as A1'2'3'4.
  5. ^ Haplogroup LT (L298/P326) is also known as Haplogroup K1.
  6. ^ Between 2002 and 2008, Хаплогрупа T-M184 was known as "Haplogroup K2". That name has since been re-assigned to K-M526, the sibling of Haplogroup LT.
  7. ^ Haplogroup K2a (M2308) and its primary subclade K-M2313 were separated from Haplogroup NO (F549) in 2016. (This followed the publication of: Poznik GD, Xue Y, Mendez FL, et al. (2016). „Punctuated bursts in human male demography inferred from 1,244 worldwide Y-chromosome sequences”. Nature Genetics. 48 (6): 593—9. PMC 4884158Слободан приступ. PMID 27111036. doi:10.1038/ng.3559. In the past, other haplogroups, including NO (M214) and K2e had also been identified with the name "K2a".
  8. ^ Haplogroup K2b (M1221/P331/PF5911) is also known as Haplogroup MPS.
  9. ^ Haplogroup K2e (K-M147) was previously known as "Haplogroup X" and "K2a" (but is a sibling subclade of the present K2a).
  10. ^ K-M2313*, which as yet has no phylogenetic name, has been documented in two living individuals, who have ethnic ties to India and South East Asia. In addition, K-Y28299, which appears to be a primary branch of K-M2313, has been found in three living individuals from India. See: Poznik op. cit.; YFull YTree v5.08, 2017, "K-M2335", and; PhyloTree, 2017, "Details of the Y-SNP markers included in the minimal Y tree" (Access date of these pages: 9 December 2017)
  11. ^ Haplogroup K2b1 (P397/P399) is also known as Haplogroup MS, but has a broader and more complex internal structure.
  12. ^ Haplogroup P (P295) is also klnown as K2b2.
  13. ^ Haplogroup S, as of 2017, is also known as K2b1a. (Previously the name Haplogroup S was assigned to K2b1a4.)
  14. ^ Haplogroup M, as of 2017, is also known as K2b1b. (Previously the name Haplogroup M was assigned to K2b1d.)

  На другим језицима

  This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
  Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
  Images, videos and audio are available under their respective licenses.