Гримизна боја

Гримизна боја је мешавина јарко црвене са врло мало плаве боје чиме се добија нијанса слична љубичастој. Потиче из Медитерана од једне врсте инсекта (Kermes vermilio) из које је добијана. Користи се у књижевности као епитет, раније се поистовећивала са нијансом крви, док је због сличности са пурпурном често коришћена као симбол племства или суверенитета, што се одржало у облику њеног имена у пољском језику (Karmazyn) који такође означава и припадника племства.

Гримиз
 
Рачунарски записи боје
Хексадецимални запис: DC143C
РГБ запис (r, g, b): (220, 20, 60)
ЦМИК запис (c, m, y, k) *: (50, 153, 0, 102)
ХСВ запис (h, s, v): (280°, 100%, 60%)
*: Пројектовано са интервала [0 - 100] на [0 - 255].

Види још

Грб Јордана

Грб Јордана је званични хералдички симбол државе Хашемитска Краљевина Јордан. Грб је усвојен 1921. године.

Грб се налази на краљевском плашту, на чијем је врху круна. Она је симбол монархије. Плашт је симбол хашемитског престола, гримизна боја представља жртву, а сребрна чистоћу. Две заставе у позадини симбол су Велике арапске побуне против турске власти. Орао у средини грба симбол је снаге и моћи. Приказан је како стоји на глобусу, а његова раширена крила дотичу заставе Велике арапске побуне. Плава боја глобуса симболузије распрострањеност ислама широм света, а бронзани штит испред њега одбрану истине и правде. Оружја на грбу, попут копаља, лукова и стрела, традиционална су арапска оружја. Испод штита налазе се сноп пшенице и грана палме. На златној траци исписано је државно гесло „Абдулах ибн ел Хусеин, краљ хашемитске краљевине Јордан, који се нада успеху и помоћи од Бога“. На гесло је окачен орден Ал-Нахде, највише јорданско одликовање.

Порфирогенит

Порфирогенит је придев који је носио део византијских царева и њихових породица. Термин је буквално значио рођен у порфиру, пошто се порфирна (пурпурна, гримизна) боја сматрала бојом царског достојанства.

Прнар

Прнар (лат. Quercus coccifera) или оштрикар је зимзелено ниско дрво из рода храстова, пореклом са Медитерана.

Нијансе црвене

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.