Грб Футога

Грб Футога је службени грб места Футога од 1739. године када је Футог добио статус слободног краљевског поседа.

Футог има једну од најачих историјских традиција у Бачкој, па није чудо, што је поседовао шест општинских и пет властелинских грбова Аустријског Царства, а касније и Аустро-Угарског Царства, неки од грбова су грбови грофова: Одвајера, Кауријанија, Чарнојевића, маршала Хадика и Котека. У једном од општинских налази се свети Флоријан, други је са светим врачевима Кузмом и Дамјаном, трећи, исти као и бегечки, четврти са класом конопље, плужним раоником и црталом, док пети грб у свом штиту има косача са косом у руци. Шести је можда најинтересантнији за футошке прилике, а састоји се од три кошнице и усправног плужног раоника. Потиче са печата из 1739. године. Ова занимљива симболика која је ретка у нашој хералдици, карактерише богатство и вредноћу Футога, у време када је био на врхунцу некадашње своје економске моћи.

Најстарији познати печат има натпис: Sigilum opptidi Futok 1714. Унутар печата је био грб Футога, који се састојао из два дела: у левом цртало плуга, окренуто нагоре, у десном три кошнице, што је говорило о занимању становништва. [1]

Грб Футога
Coat of arms of Futog

Редизајнирани грб Футога
Верзије
Coat of arms of Futog 2
Старији грб Футога
Детаљи
Носилац Футог ( Србија)
Усвојен1739.
Штиттри кошнице и усправни плужни раоник

Види још

Референце

  1. ^ Заставе и грбови Србије

Литература

Спољашње везе

Застава Футога

Заставу Футога представља грб Футога, са штитом, који испуњава средину квадратног плавог поља, са оквиром Српске заставе црвене, плаве и беле боје. Однос дужине и ширине заставе је један према један.

Застава се завршава ресама златне боје.

Начин употребе симбола Футога уређује се одлуком месне заједнице Футог.

Застава Футога је предвиђена за хоризонтално качење.

Футог

Футог је градско насеље у Србији у Аутономној Покрајини Војводини које се налази у општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 18.641 становника (према попису из 2002. било је 18.582 становника).

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.