Грб Туниса

Грб Туниса је званични хералдички симбол афричке државе Туниске Републике. Грб је усвојен јуна 1956. године, неколико месеци након стицања независности. Дизајн грба потиче још од 1889. године.

Грб Туниса
Coat of arms of Tunisia
Детаљи
Носилац Тунис
Усвојенјуна 1956.
Мото„слобода, ред, правда“
Раније верзије
Coat of arms of Tunisia-1963-1989

Опис

Грб се састоји од златног штита изнад којег су у белом кругу црвени полумесец и звезда, симболи ислама који су присутни и на националној застави.

Грб је подељен у три поља. У горњем се налази карташки брод који плови морем, а симбол је слободе. Брод уједно представља и древну историју Картаге која се налазила на подручју данашњег Туниса. У доњем десном пољу стоји лав који држи сабљу, симбол реда, а поред је вага, симбол правде. Ови мотиви су уједно и утеловљење државног гесла „слобода, ред, правда“.

Горње и доња два поља дели трака на којој је исписано државно гесло на арапском језику.

Ранија верзија грба имала је поља на штиту обојана плавом, црвеном и златном бојом.[1]

Извори

  1. ^ Guide to the Flags of the World by Mauro Talocci, revised and updated by Whitney Smith. ISBN 978-0-688-01141-3. pp. 119.

Види још

Галерија грбова суверених држава

Списак државних грбова чине грбови које представљају суверене државе. Грбови других тероторија могу се видети у списку грбова зависних територија. На грбовима држава постоје разни мотиви. Преко половине држава има мотиве разних биљака (венци, стабла, растиње), њих око 60 садржи птице (углавном орлове), око 40 дивље животиње (лавове, тигрове, леопарде), око 30 коње, зебре и говеда. Изражени су и мотиви воде (око 30 држава), планине (око 30 држава), сунца (око 20), човека (око 10). Крстови се налазе на грбовима око 30 држава, док се полумесец налази на око 10 грбова држава. Још један значајан мотив је и звезда (око 45 држава).

Застава Туниса

Застава Туниса је први пут усвојена 1831. у време бега Хасана I. Након тога је дошло до мањих измена. Ова застава није коришћена током колонијализације Француске, а после стицања независности опет је усвојена 1. јуна 1959., 1999. су промењене димензије заставе.

Састоји се од црвене подлоге на којој се у средини налази бели круг са црвеним полумесецом и звездом. Ово је симбол повезаности са Османским царством којега су били део, али и традиоционални симбол ислама. Сматра се да овај симбол доноси срећу.

Националне заставе
Национални грбови
Грбови афричких земаља
Суверене државе
Делимично
признате државе
Зависне и
друге територије

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.