Грб Савезне Републике Југославије

Грб Савезне Републике Југославије је био званични грб државне федерације Савезне Републике Југославије у периоду (1993—2003) и грб Србије и Црне Горе у периоду (2003—2006).

Овај грб је усвојен 22. октобра 1993. године и у опису овог грба се каже: Грб Савезне Републике Југославије је био црвени штит на коме је двоглави сребрни орао златних кљунова и језика, златних ногу и канџи. На грудима орла је штит квадриран пољима Републике Србије и Републике Црне Горе, и то у првом и четвртом квартиру на црвеном пољу сребрни крст између четири сребрна оцила, а у другом и трећем квартиру на црвеном пољу лав у пролазу златног језика и канџи.[1]

Како чланице федерације нису у потпуности прилагодиле своје грбове овом, касније се у објашњењу грба наводила квалификација да је мањи штит састављен од историјских грбова Србије и Црне Горе.

Ово решење грба СРЈ је предложило Српско хералдичко друштво Бели орао, а касније га је графички обликовао Богдан Кршић.

Грб Савезне Републике Југославије
Грб Државне заједнице Србије и Црне Горе
Coat of arms of Serbia and Montenegro
Детаљи
НосилацСавезна Република Југославија
Србија и Црна Гора
Усвојен22. октобра 1993. године
Штитштит квадриран пољима у коме су историјски грбови Србије (у првом и четвртом квадрату) и Црне Горе (у другом и трећем)
Држачи штитадвоглави сребрни орао златних кљунова и језика, златних ногу и канџи на црвеном пољу

Галерија

У Србији и Црној Гори

Грб, некадашње СР Југославије и касније Србије и Црне Горе је усвојен 1993. године. Модерног је дизајна, комбинујући историјске грбове Србије и Црне Горе на штиту на прсима двоглавог белог орла који се налази на историјским грбовима обе државе.Грб је остао непромењен, јер је већ симболизовао унију Србије и Црне Горе, за разлику од заставе, која је требало да буде замењена компромисом ондашњих застава Србије и Црне Горе.

Референце

  1. ^ Српски грбови Грб Савезне Републике Југославије
Југославија

Југославија је била назив за три сукцесивне државе у југоисточној Европи, које су носиле тај назив од 1929. до 2003. године. Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца је основана 1918. године, а 1929. званично преименована у Краљевину Југославију (понегде позната и као прва Југославија). Земља је током Другог светског рата била окупирана од стране сила Осовине. Током 1945. године, накратко је постојала Демократска Федеративна Југославија, формално монархија, али већ са доминантним републиканским уређењем, да би 29. новембра исте године била проглашена Федеративна Народна Република Југославија - федерација са 6 република и 2 аутономне покрајине (позната и као друга Југославија). 1963. године, донет је нови устав, којим је земља преименована у Социјалистичку Федеративну Републику Југославију. Почетком 1990-их година, СФРЈ се распала у грађанском рату, али су две бивше републике, Србија и Црна Гора, одлучиле да наставе југословенску идеју, па је 27. априла 1992. године проглашена Савезна Република Југославија (трећа Југославија). 3. фебруара 2003. године, донета је уставна повеља државне заједнице Србија и Црна Гора, којим су ове две републике наставиле постојање заједничке државе још три године (до проглашења независности Црне Горе у мају 2006. године), али је назив „Југославија“ формално укинут.

Богдан Кршић

Богдан Кршић (Сарајево, 24. мај 1932. — Београд, 21. октобар 2009) био је српски ликовни уметник и редовни професор Факултета примењених уметности у Београду. Области интересовања су му биле: графика књиге (илустрација и опрема), графика, графички дизајн, керамика и сценографија.Међу колегама је био цењен као „Највећи српски мајстор дизајна и илустрације књиге“. Између осталог, графички је обликовао Грб Савезне Републике Југославије.

Дипломирао на Академији примењених уметности 1957, магистрирао 1959. године. На Академији, каснијем Факултету примењених уметности, радио је од 1962. до 1997. године. Предавао је на одсеку Примењена графика, атеље Графика и књига, предмет Графика књиге. Осим тога, био је проректор, в. д. декан, продекан и шеф Катедре.

Био је члан УЛУПУДС, УЛУС, HOLLAR (Друштво чешких графичара) и других.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Постоји Легат Богдана Кршића.

Грб Југославије

Грб Југославије може бити:

Грб Краљевине Југославије, грб Краљевине СХС (1918-1929), односно Краљевине Југославије (1929-1941)

Грб Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, грб ФНРЈ (1945-1963), односно СФРЈ (1963-1992)

Грб Савезне Републике Југославије (1992-2003)

Застава Савезне Републике Југославије

Застава Савезне Републике Југославије је државна застава бивше Савезне Републике Југославије, од 1992. до 2003. и Државне заједнице Србије и Црне Горе од 2003. до 2006. године. Установљена је Уставом СРЈ, који је проглашен 27. априла 1992. године. Уставна одредба о застави је била садржана у другом ставу четвртог члана, који је гласио — Застава Савезне Републике Југославије састоји се од три водоравно положене боје, и то овим редом одозго плаве, беле и црвене. Није садржала идеолошка обележја, а по распореду боја била је идентична са дотадашњом заставом СФРЈ, што је представљало израз политичког континуитета СР Југославије са претходном СФР Југославијом. Тај континуитет је преко ФНРЈ/СФРЈ сезао и даље, до Краљевине СХС/Југославије, чија је застава такође имала исти распоред боја.

Легат Богдана Кршића

Легат Богдана Кршића је репрезентативна збирка материјалних и културних добара које је дародавац, који је припадао генерацији најзначајнијих српских графичара и дугогодишњи профeсор на прeдмeту Графика и књига, одсeк Примeњeна графика Факултeта примeњeних умeтности у Бeограду, легирао граду Београду.

Момир Булатовић

Момир Булатовић (Београд, 21. септембар 1956 — Раћи, 30. јун 2019) био је предсједник Предсједништва Црне Горе од 1990. до 1993. године, а потом Предсједник Републике Црне Горе од 1993. до 1998. године и Предсједник Владе Савезне Републике Југославије од 1998. до 2000. године.

Никола Шаиновић

Никола Шаиновић (Бор, 7. децембар 1948) је бивши премијер Србије и потпредседник владе Југославије. Од 3. септембра 2015, члан је главног одбора СПС-а.

Хашки трибунал је фебруара 2009. године осудио Шаиновића на 22 године затвора, на основу оптужнице која га је теретила за ратне злочине на Косову током 1999. Одслужење казне завршио је 26. августа 2015. године.

Државни симболи Југославије
Застава
Грб
Химна

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.