Градска општина Црвени крст

Општина Црвени крст[1][2] је градска општина града Ниша. Њен тренутни председник је Мирослав Милутиновић из Српске напредне странке.[3]

Настала је 2002. године и обухвата део насеља Ниш и више самосталних насеља. Део насеља Ниш који се налази у овој градској општини обухвата следеће месне заједнице:

Сеоска насеља у овој општини су:

Укупан број становника општине (укључујући и део насеља Ниш) износи 32.301 по попису становништва 2011. године,[4] а површина општине је 181,53 km² што је чини територијално највећом градском општином Ниша. На простору општине одржавају се значајни фестивали као што су: Нишвил, Филмски сусрети, Наук није баук и такмичење у бацању бумеранга БумФест.

ГО Црвени крст
Градска општина Црвени крст
Bulevar12
МЗ 12. фебруар - Булевар 12. фебруар

Значајне институције

Образовне установе

Институције културе

Галерија

Niš Fortress, Niš, Serbia

Улаз у Нишку тврђаву

Elektronski Nis

Електронски факултет у Нишу

Masinski i gradjevinski fak Nis

Машински и Грађевински факултет

University of Nis

Зграда Универзитета у Нишу

ETS Nikola Tesla Nis

Електротехничка школа "Никола тесла"

Референце

  1. ^ „Статут града Ниша” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 15. 8. 2010. Приступљено 5. 5. 2012.
  2. ^ Интернет презентација општине
  3. ^ Bulatović predsednik Opštine Crveni Krst : Politika : Južne vesti, Приступљено 31. 3. 2013.
  4. ^ Књига 20: Упоредни преглед броја становника 1948 – 2011; Републички завод за статистику; Београд; 2014; стр. 115

Спољашње везе

Београд мала

Београд мала је нишко градско насеље. Налази се у градској општини Црвени Крст.

Вртиште

Вртиште је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у алувијалном простору, код ушћа Нишаве у Јужну Мораву, на 9 км северозападно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 1052 становника (према попису из 1991. било је 1064 становника).

Горња Трнава (Ниш)

Горња Трнава је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у Алексиначкој котлини, на око 16 км северозападно од Ниша. Према попису из 2002. било је 309 становника (према попису из 1991. било је 360 становника).

Горњи Комрен

Горњи Комрен је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у подножју планине Виник, на око 5 км од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 946 становника (према попису из 1991. било је 722 становника).

Доња Трнава (Ниш)

Доња Трнава је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у Алексиначкој котлини, на око 15,5 км северозападно од Ниша. Према попису из 2002. било је 697 становника (према попису из 1991. било је 728 становника).

Железничка станица Трупале

Железничка станица Трупале је једна од станица Нишког железничког чвора и пруге Београд—Ниш. Налази се насељу Трупале у градској општини Црвени Крст у Нишу. Пруга се наставља у једном смеру ка Црвеном Крсту, у другом према Грејачу и у трећем према Ниш ранжирној. Железничка станица Трупале састоји се из 7 колосека.

Железничка станица Црвени Крст

Железничка станица Црвени Крст је једна од железничких станица Нишког железничког чвора, пруге Београд—Ниш. Налази се насељу Црвени Крст у градској општини Црвени Крст у Нишу. Пруга се наставља у једном смеру ка Нишу, у другом према према Трупалама, у трећем према Ниш ранжирној, у четвртом према Ћеле-кули и петом према Горњем Матејевцу. Железничка станица Црвени Крст састоји се из 7 колосека.

Манастир Миљковац

Манастир Свети Никола налази се крај остатака средњевековног утврђења Железник, на око два километра источно од Миљковца, на око 15. км од Ниша. Црквица са полукружном апсидом и полуобличастим сводом. Изграђена је крајем 19. века на остацима старе средњовековне манастирске цркве Св. Николе. Данас је споменик културе нишког краја.

Мезграја (Ниш)

Мезграја је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на алувијалној тераси Јужне Мораве у суповачком пролазу, на граници Нишке и Алексиначке котлине, на око 12 км северозападно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 575 становника (према попису из 1991. било је 607 становника).

Миљковац (Ниш)

Миљковац је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на јужном рубу Алексиначке котлине, у подручју ушћа Лабуковске у Топоничку реку, на око 15 км северно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 253 становника (према попису из 1991. било је 301 становника).

Насеље Бранко Бјеговић

Насеље Бранко Бјеговић је градско насеље у општини Црвени Крст, једној од градских општина града Ниша. Смештено је у северном делу града, између насеља Доњи Комрен и Ратко Јовић.

Насеље Ратко Јовић

Насеље Ратко Јовић (раније Нови Комрен) је градска четврт Ниша у Нишавском управном округу. Административно припада градској општини Црвени Крст. Налази се између насеља Црвени крст и Доњи Комрен. У насељу се налази аеродром Константин Велики и индустријска зона.

Паљина

Паљина је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у подножју Попове главе и у подручју Топоничке реке, на око 13 км северно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 272 становника (према попису из 1991. било је 335 становника).

Рујник

Рујник је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у планинском подручју Попове главе и Црног врха, на око 9 км северно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 569 становника (према попису из 1991. било је 585 становника).

Суповац

Суповац је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на левој обали Јужне Мораве, под Малим Јастрепцем, на граници алексиначке и нишке котлине, на око 14 км северозападно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 374 становника (према попису из 1991. било је 426 становника).

Трупале

Трупале је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на ушћу Нишаве у Јужну Мораву, на десној нишавиној алувијалној тераси, на око 10 км северозападно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 2109 становника (према попису из 1991. било је 2223 становника).

Црвени Крст (Ниш)

Црвени Крст је градска четврт Ниша, у Нишавском управном округу. Административно припада истоименој градској општини.

Чамурлија

Чамурлија је насељено место у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у Нишкој котлини под Поповом главом, на око 7 км северозападно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 546 становника (према попису из 1991. било је 566 становника).

Шљака (Ниш)

Шљака је градска четврт Ниша, у Нишавском управном округу. Административно припада Градској општини Црвени Крст.

Градска општина Медијана
Градска општина Палилула
Градска општина Пантелеј
Градска општина Црвени крст
Градска општина Нишка Бања
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.