Градска општина Петроварадин

Градска општина Петроварадин је бивша градска општина града Новог Сада. Формирана је 14. јуна 2002. године од делова града са десне, сремске, обале Дунава.[1] а укинута 25. марта 2019. године [2]

Насеља која су чинила ову градску општину су:

Послови који су у надлежности општине су одређени Статутом града. Савет градске општине је орган управе на територији градске општине.

CityNoviSad-map01
Град Нови Сад:
  Градска општина Петроварадин
Petrovaradin mun
Мапа општине Петроварадин

Референце

  1. ^ Статут града Новог Сада Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 31, 2013) (на језику: енглески), Службени лист Града Новог Сада, 24. јун. 2002. године, Година XXII, број 11
  2. ^ [1]Архивирано на сајту Wayback Machine (април 9, 2019) (на језику: енглески), Службени лист Града Новог Сада, 27. март. 2019. године, Година XXXVIII, број 11
Буковац (Нови Сад)

Буковац је насеље у Србији у општини Петроварадин у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 3936 становника.

Овде се налази Српска православна црква у Буковцу.

Војномедицински центар Нови Сад

Војномедицински центар Нови Сад (скраћено ВМЦ Нови Сад) је здравствена установа која на општем и специјалистичком нивоу збрињава војне осигуранике са територије Војводине. Почетком 2009. године склопљен је уговор са РЗЗО о пружању здравствених услуга цивилним осигураницима на основу упутнице изабраног лекара. У оквиру хируршког и интернистичког одељења стављено је на располагање 60 постељних капацитета.ВМЦ је од 2013. године у мрежи здравствених установа АП Војводине, а од 1. јануара 2018. године и званично је променио назив у Војна болница Нови Сад, како би постао и наставна база Медицинског факултета у Новом Саду.

Железничка станица Петроварадин

Железничка станица Петроварадин је једна од станица на прузи Београд—Суботица. Налази се у насељу Петроварадин у градској општини Петроварадин у Новом Саду. Пруга се наставља у једном смеру ка Новом Саду, у другом према Сремским Карловцима, у трећем према Беочину и у четвртом према Нови Сад ранжирној. Железничка станица Петроварадин састоји се из 9 колосека.

Лединци

Лединци (познати и као Нови Лединци) су приградско насеље Новог Сада. Налазе се на сремској страни Дунава, на северним обронцима Фрушке горе, поред регионалног пута и железничке пруге Нови Сад — Беочин. Према попису из 2011. било је 1912 становника.

ОШ „Јован Дучић” Петроварадин

ОШ „Јован Дучић” у Петроварадину је државна школа основног образовања која баштини традицију школе основане 1876. године.

Петроварадин

Петроварадин (мађ. Pétervárad, нем. Peterwardein / Petersburg, лат. Petropolis / дословно Петровград) је градско насеље града Новог Сада у Јужнобачком округу и некадашњи утврђени град поред Дунава. Данас је део ужег градског подручја Новог Сада. Према попису из 2011. било је 14810 становника.

Подграђе Петроварадина

Подграђе (лат. Suburbium) познатији као стари део Петроварадина, стари је барокни градић који се налази у доњем делу Петроварадинске тврђаве. Окружују га шанчеви који су некада били испуњени водом. Подграђе се данас налази на магистралном путу који се протеже од центра Новог Сада преко Варадинског моста ка новијем делу Петроварадина, старим путем ка Инђији и Београду.У Подграђу и око њега, у старим шанчевима се данас већином налазе објекти војске Србије као и војна болница, али има и становника, који су претежно хрватске националности. У једној од кућа у Подграђу је рођен и хрватски бан Јосип Јелачић.Прва фаза настанка Подграђа везује се за период од 1692. до 1728. године и њему припадају сакрални објекти. Некадашњи фрањевачки манастир укинут је наредбом престолонаследника Јосифа II 1772. године када је адаптиран у војну болницу. У првој половини 18. века настали су следећи објекти: Команда тврђаве, Магистрат, Бискупска резиденција, Грађевински магацин и Главни арсенал. Од половине века саграђени су Главна малтарница, зграда Шајкашког батаљона, зграда Дворског коморног комесара, Војна апотека, Београдска капија, као и низ других објеката. До 1768. године облик бастиона око Подграђа добија нови изглед који је и данас видљив.

Ранч Добро прасе

Ранч Добро прасе је сеоско туристичко домаћинство у Старим Лединцима, на обронцима Фрушке горе. Оснивачи ранча су и волонтери у локалној НВО „Активна Фрушка” која се бави екологијом и промоцијом рекреативних активности на Фрушкој гори, у оквиру које постоји коњички клуб и пешачки клуб.Ранч Добро прасе располаже једним апартманом за смештај до пет особа, као и мини кампом. Апартман је могуће користити током целе године, а мини камп само у пролећном и јесењем периоду (током летњег школског распуста у том простору се одржава коњички камп за децу).

У кругу до пет километара се налази видиковац Чукала, извор код Поповице, Поповичко језеро, Вага, Перина пећина, Орлово бојиште, Испосница у стени, Лединачко језеро, извор Звечан, турске чесме, Лединачка кула, Православна црква, старо гробље...

У кругу до десет километара се налази Манастир Раковац, излетиште Змајевац, Врдничка кула, Думбовачки водопад, Иришки Венац, река Дунав.

Роков поток

Роков поток је водени ток на Фрушкој гори, десна је притока Дунава, дужине 11,3km, површине слива 6,2km².

Као периодични ток извире на североисточним падинама Фрушке горе на 390 м.н.в.. Тече у правцу северозапада и у Дунав се улива низводно од Петроварадина кроз који протиче. Главна притока је Буковачки поток који протиче кроз насеље Буковац и који је, због густине речне мреже, површине слива и количине воде, хидролошки значајнији од Роковог потока. Амплитуде протицаја крећу се од 0,2 л/с до 19 m³/с, што је узрокаовано геолошким саставом и малом пошумљеношћу па се после интезивнијих падавина јављају бујичне поплаве. У доњем делу тока Роков поток је каналисан. Дуж речних долина се простиру путеви који повезују Петроварадин са Сремским Каменицом и Буковцем.

Споменик руским војницима у Петроварадину

Споменик руским војницима у Петроварадину подигнут је 1929. године, на старом војничком гробљу на Транџаменту, на месту где је сахрањено 96 војника руске војске умрлих од рана и болести у аустроугарском логору.Споменик у облику руског православног крста временом је био руиниран и порушен, а обновљен је 2013. године средствима Руске Федерације. Свечаности отварања су присуствовали амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин, руски и српски војници, локалне власти, свештеници и грађани.

Сремска Каменица

Сремска Каменица је градско насеље града Новог Сада у Јужнобачком округу, поред Дунава. Део је ужег градског подручја Новог Сада. Простире се од северних падина Фрушке горе до десне обале Дунава. Према попису из 2011. било је 12.273 становника.

Сремска Каменица припада градској грађевинској зони Новог Сада и то својим централним, ушореним делом, Доња и Горња Каменица, насеље Боцке и Татарско брдо, Чардак и Староиришки пут. Остали делови Каменице су углавном викенд насеља Парагово, Поповица, Главица, Артиљево, Григовац.

Овде се налазе Црква Светог пророка Илије у Сремској Каменици и Римокатоличка црква Светог крижа у Сремској Каменици.

Стари Лединци

Стари Лединци (познати и као Лединци) су приградско насеље Новог Сада и једно од пет насеља која чине општину Петроварадин. Налазе се на сремској страни Дунава, у долини Тавног потока и на обронцима Фрушке горе. Према попису из 2011. било је 934 становника.

Старо војничко гробље на Транџаменту

Старо војничко гробље на Транџаменту налази се поред Старог католичког гробља у Петроварадину. Основано је почетком 18. века, када је била у току градња нове Петроварадинске тврђаве у непосредној близини. Стазе су земљане и није познат број гробних места. Чести су безимени крстови или споменици на којима су временске прилике избрисале имена.

У доњем делу гробља, пошто се оно налази на ниској падини, упадљив је ред истоветних крстова са металним плочицама на којима се такође не виде имена. На некима се налазе фотографије које се и данас могу разазнати. Овде су сахрањивани војници хришћанске вероисповести (православци и католици за време Краљевине Југославије).

На крају гробља сахрањивали су се Муслимани. Овде су испрва сахрањивани само војници исламске вероисповести, да би после Другог светског рата то постао део за сахрањивање и цивила.

Горњим делом гробља доминира споменик палим припадницима XII пешадијског батаљона аустријске царевине у догађајима 1848-1849. Ту почива 1229 војника и 60 официра.

На петроварадинском војном гробљу сахрањено је и 96 руских ратних заробљеника, који су умрли од рана и болести у аустроугарском заробљеничком логору код Новог Сада. Споменик у облику руског православног крста био је подигнут 1929. године на месту сахране 96 војника руске војске,

Крајем деведесетих година 19. века споменици су готово потпуно уништени због неодржавања и зуба временом. 27. октобра 2013. године. обновљен је споменик на Петроварадинском војном гробљу средствима руског савезног буџета.На улазу у гробље налази се капела. Укупна површина гробља износи 2,3 хектара.

Старо католичко гробље на Транџаменту

Старо католичко гробље у Петроварадину састоји се из два дела на површини од 1,73 хектара. Ово гробље је до 1968. било предвиђено искључиво за покојнике римокатоличке вероисповести, а када је национализовано стекло је статус комуналног гробља па се данас овде сахрањују и грађани Петроварадина свих вероисповести.

Стари део гробља је запуштен и обрастао травом док се нови стало уређује и одржава. На старом гробљу се данас сахрањују само грађани албанске националности.

Храм Свете Петке (Петроварадин)

Привремени храм Св. Петке у Петроварадину је изграђен на раскрсници Рељковићеве и Прерадовићеве улице крајем 2003. и почетком 2004. Овај објекат је саграђен од дрвета. Иза цркве брвнаре, изграђена је стална богомоља од чврстог материјала.

Црква Светог апостола Павла (Петроварадин)

Православна црква Св. Павла налази се у подграђу Петроварадинске тврђаве у североисточном крилу Војне болнице. Саграђена је 1922. године за потребе пука војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Црква Светог исповедника Варнаве Беочинског у Петроварадину

Црква Светог исповедника Варнаве Беочинског у Петроварадину је новоизграђена црква која припада Епархији сремској Српске православне цркве.

Црква је освештана 17. јуна 2018. године од епископа сремског Василија.

Црква Снежне Госпе на Текијама

Црква Снежне Госпе на Текијама је црква и највеће маријанско светилиште у Србији. Арапска реч „текија“ означава мирно почивалиште, обично поред путева, и увек поред добре воде, ако у близини није вило већих ханова. Црква је римокатоличка.

Црква Снежне Госпе се налази на самом изласку из Петроварадина према Сремским Карловцима на старом путу Нови Сад — Београд.

Чардак (Сремска Каменица)

Чардак је део насеља Сремска Каменица у Новом Саду, градска општина Петроварадин у Јужнобачком округу. Према попису становништва из 2002. Чардак је имао 3.251 становника, док је према попису из 1991. у њему живело 2.138 становника.

Овај део Каменице је познат по изузетно лепим кућама, прелепим погледом на цео Нови Сад, и изузетно квалитетном воћу и виновој лози.

Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.