Градска општина Пантелеј

Општина Пантелеј је једна од 5 градских општина града Ниша, настала 2004. године. Граничи се са општином Сврљиг на североистоку, градском општином Црвени Крст на западу и градским општинама Медијана и Нишка Бања на југу.

У складу са Планом локалног економског развоја, интензивно се ради на унапређењу развоја малих и средњих предузећа, како би се изменила социјална и привредна слика овог региона.

Градска општина Пантелеј
Грб градске општине Пантелеј

Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Нишавски управни округ
Град Ниш
Становништво
Становништво 53.486
Густина становништва 379.33 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 141 km2

Serbia Pantelej

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Братимир Васиљевић[1] (СНС)
Веб-сајт Градска општина Пантелеј
ГО Пантелеј
Градска општина Пантелеј
3 Aces
Солитери „Три аса“ у насељу Дурлан

Територија

Поред дела градског насеља, градска општина Пантелеј захвата и пределе Церја и Каменичког Виса на западу, а на истоку се простире до Пасјаче и Ореовца, са укупно 12 села. Зелене падине побрђа Сврљишких планина, са лепотама подземног лавиринта Церјанске пећине, представљају природно богатство општине. ГО Пантелеј је својим већинским делом рурална општина у којој пољопривреда представља традиционално најзаступљенију грану привреде и уједно најзначајнији развојни потенцијал.

Становништво

Етнички састав према попису из 2011.[2]
Срби
  
50.696 94,78 %
Роми
  
556 1,04 %
Бугари
  
331 0,62 %
остали
  
1.903 3,56 %
Верски састав према попису из 2011.[2]
Православци
  
50.144 93,75 %
Католици
  
108 0,20 %
Муслимани
  
91 0,17 %
Протестанти
  
49 0,09 %
Атеисти и агностици
  
400 0,74 %
остали
  
2.694 5,04 %

Карактеристике

Сеоско подручје одликује се здравом и очуваном околином. Та предност погодна је за развој сеоског туризма засниваног на здравој храни и националној кухињи. Програмима сеоског туризма обухваћена је и заштита и обнова кућа грађених на старински начин. У туристичку понуду увршћено је и културно наслеђе – представљање фолклорних игара, обичаја и предмета народне радиности. У складу са Планом локалног економског развоја, интензивно се ради на унапређењу развоја малих и средњих предузећа, како би се изменила социјална и привредна слика овог региона.

Спорт

У Пантелеју постоје три фудбалска клуба: ОФК Ниш, ФК Чегар 1946 и ФК Слога 1948. ОФК Ниш и ФК Слога 1948 се тренутно такмиче у Првој Нишкој Лиги. ФК Чегар 1946 се такмичи у Другој Нишкој Лиги.

Референце

  1. ^ Братимир Васиљевић изабран за председника општине
  2. 2,0 2,1 Етничка структура након пописа 2011.

Спољашње везе

Јагодин мала

Јагодин мала је градска четврт Ниша. Налази се у градској општини Пантелеј.

Јасеновик (Ниш)

Јасеновик је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у планинском подручју Калафата и Грамаде, на око 17 км североисточно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 416 становника (према попису из 1991. било је 456 становника).

Бреница

Бреница је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на северном рубу нишке котлине, под Каменичким висом, удаљено 9 км од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 555 становника (према попису из 1991. било је 600 становника).

Врело (Ниш)

Врело је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у подножју Бајтарице (742 м) и у близини Грамаде, удаљено 17 км североисточно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 287 становника (према попису из 1991. било је 288 становника).

Горња Врежина

Горња Врежина је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у источном квадранту Нишке котлине у подножју Градца и Детљака, на 8,5 км од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 1180 становника (према попису из 1991. било је 1290 становника). У насељу се налазе одвојена одељења свих осам разреда основне школе „Чегар“.

Грб градске општине Пантелеј

Пантелеј је усвојио нехералдички амблем 9. августа 2005. године.

Подлогу грба чини државна тробојка, а у подножју звоника су три листа винове лозе као знак виноградарства по коме је општина позната. Симболичну везу са градом представља круна и круниште нишке тврђаве.

Доња Врежина

Доња Врежина је предграђе града Ниша. Налази се на подручју градске општине Пантелеј, у Нишавском управном округу. Налази се на око 5 km источно од центра града, на подручју ушћа Матејевачког и Бреничког потока у Нишаву. Према попису из 2011. било је 6758 становника (према попису из 2002. било је 4088 становника). У насељу се налази издвојено одељење основне школе „Мирослав Антић”.

Доњи Матејевац

Доњи Матејевац је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у Нишкој котлини на око 7 км североисточно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 861 становника (према попису из 1991. било је 881 становника).

Дурлан

Дурлан (у време СФРЈ Насеље маршала Тита) је градска четврт Ниша, у Нишавском управном округу. Административно припада градској општини Пантелеј, а подељен је на две месне заједнице: МЗ „Ратко Павловић“ (чији један део захвата Јагодин малу) и МЗ „Моше Пијаде“. У насељу се налазе основне школе ,,Његош" „Чегар“ и „Мирослав Антић“

Калафат (планина)

Калафат је планина у југоисточној Србији, северно од Ниша. Просторно се налази на територији нишке градске општине Пантелеј и општине Сврљиг. Припада Балканским планинама које су део Карпатско-балканског планинског система. Позната је и под називом Курилово.

Каменица (Ниш)

Каменица је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на ободу Нишке котлине у подножју Каменичког виса, удаљено 8 км северно од центра Ниша.

Према попису из 2002. било је 1651 становника (према попису из 1991. било је 900 становника).

Кнез Село

Кнез Село је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се североисточном рубу нишке котлине, на око 10 км од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 926 становника (према попису из 1991. било је 932 становника).

Манастир Каменица

Манастир Каменица припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.. Налази се у истоименом селу на територији градске општине Пантелеј и посвећен је Светом Георгију победоносцу.

Ореовац (Ниш)

Ореовац је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на североисточном рубу Нишке котлине, на око 18 km од центра Ниша. Према попису из 2002. године било је 370 становника (према попису из 1991. године било је 449 становника).

Пантелеј (Ниш)

Пантелеј је градска четврт Ниша у Нишавском управном округу. Административно припада градској општини Пантелеј. Добила је име по цркви Светог Пантелејмона, која се налази у насељу.

Пасјача (Ниш)

Пасјача је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на североисточном рубу Нишке котлине, на око 17 км од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 295 становника (према попису из 1991. било је 385 становника).

Церјанска пећина

Церјанска пећина се налази у југоисточној Србији, на 15 километара од Ниша, код села Церје. Налази се на територији нишке градске општине Пантелеј.

Церје (Ниш)

Церје је насељено место у градској општини Пантелеј на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се у планинском подручју Каменичког виса, Дебелог врха и Лабуновске реке, на око 16 км северно од центра Ниша. Према попису из 2002. било је 306 становника (према попису из 1991. било је 386 становника).

Чалије

Чалије је отмено стамбено насеље у Нишу, у Нишавском управном округу. Административно припада Градској општини Пантелеј, најстаријој општини у Нишу. Саграђено је почетком 1990-их година 20. века. У самом насељу налазе се бројне приватне клинике и државни вртић. Такође, тип насеља се базира на резиденцијалној основи.

Градска општина Медијана
Градска општина Палилула
Градска општина Пантелеј
Градска општина Црвени крст
Градска општина Нишка Бања
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.