Градска општина Палилула (Београд)

Општина Палилула је градска општина Града Београда. Заузима површину од 44.661 ha, на којој према попису из априла 2011. године живи 173.521 становника. Назив је настао по томе што је, у време владавине Турака, у вароши било забрањено пушење и било каква употреба дувана на улицама, због опасности од пожара. Они који нису могли без луле, да би је запалили, морали су да иду ван градских зидина. Једно од тих места где су одлазили била је и данашња Палилула. Као београдска општина постоји од 1956. године.

Слава општине Палилула је Марковдан, 8. мај.

Градска општина Палилула (Београд)
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Град Београд
Град  Београд
Становништво
Становништво Раст 173.521
Географске карактеристике
Површина 451 km2

Serbia Palilula

Belgrade Palilula

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Александар Јовичић (СНС)

Положај

Већи део општине се простире на левој, банатској, обали Дунава. Та територија је ограничена Дунавом са запада и југа, Тамишом са истока и каналом Караш са севера. Земљиште је равно, ритско и мочварно. Испресецано је каналима а постоје и велике баре и језера. На површини ове општине је и велико пољопривредно добро ПКБ.

Порекло имена

Име Палилула је добила по томе што је била једно од места у којој су житељи могли да запале луле јер је током турске владавине било забрањено пушење због опасности од пожара.[1]

Насеља

Насеља на десној обали Дунава

Насеља на левој страни Дунава

Градске четврти

Palilula mun
Мапа општине Палилула

Градске четврти на десној обали Дунава

Градске четврти на левој обали Дунава

Демографија

Национални састав општине Палилула:

Месне Заједнице

 • Бара Рева
 • Борча Греда
 • Велико Село
 • Вишњица
 • Вишњичка Бања
 • Деспот Стефан Лазаревић
 • Дунавски Венац
 • Јован Цвијић
 • Карабурма - Дунав
 • Котеж
 • Надежда Петровић
 • Нова Борча
 • Овча
 • Падинска Скела
 • Роспи Ћуприја
 • Сланци
 • Стара Борча
 • Стара Карабурма
 • Стара Палилула
 • Старине Новак
 • Стеван Христић
 • Ташмајдан
 • Филип Вишњић
 • Хаџипоповац

Галерија

Panorama Karaburme

Панорама Карабурме

Beogradski pamučni kombinat 2014

Београдски памучни комбинат

Borca

Насеље Борча

Crkva Ovca1

Црква у Овчи

Belgradelawschool

Правни факултет

Референце

 1. ^ Zanimljivo poreklo imena opština Beograda

Спољашње везе

Džobfer — Kreiraj svoju budućnost!

JobFair — Kreiraj svoju budućnost! je sajam poslova i praksi za studente i diplomce tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta koji od 2005. jednom godišnje organizuju studentska udruženja Best (BEST – Board of European Students of Technology) i Istek (EESTEC - Electrical Engineering STudents' European assoCiation).

Cilj projekta je da je da pomogne mladim inženjerima da dođu do zaposlenja, stručnog usavršavanja ili praktičnog rada u okviru svoje struke na prostorima Srbije, a kompanijama da dođu do najkvalitetnijeg kadra koji naša zemlja može da ponudi. Na taj način JobFair – Kreiraj svoju budućnost! aktivno pomaže u rešavanju problema odliva mozgova.

Јабучки Рит

Јабучки Рит је приградско насеље у Београду које се налази на територији општине Палилула.

Библиотека Машинског факултета Универзитета у Београду

Библиотека Машинског факултета Универзитета у Београду представља посебну јединицу намењену за потребе наставе и научно-истраживачког рада.

Библиотека прикупља, организује и обезбеђује приступ свим видовима информација, како студентима и наставно-научном особљу факултета, тако и научницима и истраживачима из других установа из земље и иностранства и свим заинтересованим грађанима. На основу статута Факултета и Закона о библиотечкој делатности донет је Правилник о раду библиотеке који дефинише њено пословање и услове и начин коришћења библиотечког материјала. За рад библиотеке је задужена Комисија за библиотеку. Корисници библиотеке имају на располагању читаоницу са 108 радних места.

Библиотека „Милутин Бојић“

Библиотека Милутин Бојић је основана Решењем Народног одбора општине Палилула, број: 0111/41, од 16. октобра 1957. године као Централна библиотека општине Палилула под називом Народна библиотека „Милутин Бојић“, а „са циљем да пропагира и приближава књигу народу и, на тај начин, васпитава народне масе и подиже њихов културни ниво у духу напредних идеја, да прикупља, обрађује и чува библиотечку грађу..."

Војногеографски институт

Војногеографски институт (ВГИ) је установа Војске Србије, која се бави истраживачко-развојним и производним радом у областима геодезије, фотограметрије, картографије, географских информационих система, картографске репродукције, метрологије и других геодисциплина ради израде геотопографских материјала.

Делује у саставу Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) ГШ ВС.

Резултате своје делатности ВГИ презентира у виду различитих врста штампаних и дигиталних карата, планова, фотодокумената, астрономско-геодетских, геофизичких, алфанумеричких, статистичких и других података, научно-техничких публикација и докумената. Значајни корисници услуга, података и публикација Војногеографског института су и цивилне институције.

Војногеографски институт поседује опрему за класичан и ГПС премер, геофизички и геомагнетски премер, аерофотограметријско снимање, фотограметријску реституцију, картографску обраду, израду географских информационих система, израду дигиталних карата и картографску репродукцију.

Зграда Војногеографског института у Београду установљена је као споменик културе.

Грб општине Палилула (Београд)

Грб општине Палилула је симбол београдске општине Палилула. Грб је постојан у три нивоа, као Основни, Средњи и Велики, и у овом облику је у употреби од 2006. године.

Гробље ослободилаца Београда 1944.

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен—гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године. Уређено је отворено 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења, а налази се у улици Мије Ковачевића, преко пута главног улаза у Ново гробље. Овде је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије.

Ово спомен—гробље је први меморијални комплекс изграђен у Београду, након завршетка Другог светског рата. Уређено је као парковска површина, са добро укомпонованим поијединачним и групним надгробним плочама, по пројекту архитекте Бранка Бона и инжењера хортикултуре Александра Костића. На улазу у гробље налази се монументална капија са рељефима, који су дело вајара Радете Станковића, док се у самом парку налази скуптура Црвеноармејац, рад вајара Антуна Аугустинчића. Године 1988, на платоу испред гробља је подигнута скулптура Партизан на вечној стражи, рад Радете Станковића.

Од отварања спомен—гробља, 1954. године на њему се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом. Године 2009, гробље је поводом шездесетпете годишњице ослобођења било детаљно уређено и обновљено.

Дунавац

Дунавац је насеље у градској општини Палилула у Граду Београду. Налази се у банатском делу општине, то јест на левој обали Дунава, на зрењанинском путу 31 km северно од центра Београда, 5 km од места Опово. Према попису из 2011. било је 496 становника.

Железничка станица Вуков споменик

Железничка станица Вуков споменик је једнa од подземних станица Београдског железничког чвора, а представља један од најамбициознијих пројеката у историји српских железница уопште. Тренутно опслужује возове из система градске железнице, БГ ВОЗ (обе линије), те воз на линији Београд-Вршац. Налази се на општини Палилула. Смештена је испод споменика Вуку Караџићу у близини зграде Техничких факултета. Налази се на дубини од око 40 метара. Пруга се наставља ка Панчевачком мосту у једном и Карађорђевом парку у другом смеру. Састоји се из два колосека.

Железничка станица Крњача

Железничка станица Крњача је једна од станица Београдског железничког чвора, пруге Београд центар–Вршац и стајалиште БГ ВОЗ-а (обе линије). Налази се у насељу Крњача у градској општини Палилула у Београду. Смештена је на леву обале реке Дунав. Пруга се наставља ка Овчи у једном и стајалишту Крњача мост у другом смеру. Железничка станица Крњача састоји се из 4 колосека.

Железничка станица Крњача мост

Железничка станица Крњача мост је једно од стајалишта БГ ВОЗ-а (обе линије). Налази се у насељу Крњача у градској општина Палилула у Београду. Смештена је са леве обале реке Дунав. Пруга се наставља ка Крњачи у једном и Панчевачком мосту у другом смеру. Железничка станица Крњача мост састоји се из два колосека. Железничку станицу повезује аутобуска линија 108 (Омладински стадион - Рева (Дубока Бара).

Железничка станица Овча

Железничка станица Овча је једна од станица Београдског железничког чвора, пруге Београд центар–Вршац и терминус обе линије БГ ВОЗ-а. Тренутно је и почетна станица на линији Београд-Зрењанин. Налази се у насељу Овча у градској општини Палилула у Београду. Смештена је на леву обале реке Дунав. Пруга се наставља ка Панчево главној у једном и Себешу у другом смеру. Железничка станица Овча састоји се из 7 колосека. Поред станице налази се окретница градских аутобуса на линијама 105 (Омладински стадион - Овча железничка станица) и 105л (Борча - Овча железничка станица).

Железничка станица Панчевачки мост

Железничка станица Панчевачки мост је једно од стајалишта БГ ВОЗ-а (обе линије). Налази се у насељу Вилине воде у градској општини Палилула у Београду. Смештена је на Панчевачком мосту са десне обале реке Дунав. Пруга се наставља ка Вуковом споменику у једном и Крњачи у другом смеру. Железничка станица Панчевачки мост састоји се из два колосека. 2011. године у станици је оспособљен још један колосек, Дунавски колосек, са ког су се извршавали поласци линије приградске железнице Беовоз за Панчево и Војловицу. Поред станице налази се окретница градских аутобуса на линијама 33 (Железничка станица Панчевачки мост - Кумодраж), 37 (Железничка станица Панчевачки мост - Кнежевац), 48 (Железничка станица Панчевачки мост - Миљаковац 3) и 58 (Железничка станица Панчевачки мост - Нови Железник).

Железничка станица Себеш

Железничка станица Себеш је једно од стајалишта БГ ВОЗ-а (обе линије). Налази се у насељу Себеш у градској општина Палилула у Београду. Смештена је поред мочваре Велико Блато. Пруга се наставља ка Овчи у једном и Крњачи у другом смеру. Железничка станица Себеш састоји се из два колосека. Железничку станицу повезује аутобуска линија 108 (Омладински стадион - Рева (дувока бара)).

Институт за биолошка истраживања Синиша Станковић

Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ је водећа мултидисциплинарна научна институција у Србији у области биолошких наука. Мултидисциплинарни приступ истраживањима омогућен је окупљањем научног потенцијала из области биолошких наука у Србији након Другог светског рата, уз истовремено формирање и сопственог научног кадра. Тренутни директор института је др Павле Павловић.

Палилула

Палилула може бити:

Градска општина Палилула (Београд), градска општина града Београда, Србија

Градска општина Палилула (Ниш), градска општина града Ниша, Србија

Палилула (Београд), насеље у Београду, у градској општини Палилула, град Београд, Србија

Палилула (Ниш), насеље у Нишу, у градској општини Палилула, град Ниш, Србија

Палилула (Сврљиг), село у општини Сврљиг, Србија

Палилула (Долж), село у општини Буковац, округ Долж, Румунија

Палилула (Бојчиновци), село у општини Бојчиновци, Бугарска

Списак археолошких налазишта у Србији

Следи списак археолошких налазишта у Србији.

Ташмајданско гробље

Ташмајданско гробље или Старо гробље у Београду настало је после Другог српског устанка када је кнез Милош Обреновић, подижући српску варош, наредио око 1826. године да се старо српско гробље са Варош-капије пресели на Ташмајдан, у село Палилулу недалеко од Београдске вароши. Међутим иако је гробље формирано 1826. године, на њему су сахрањивања почела тек десетак година касније (1836), након што је на ташмајданском платоу сазидана 1835. стара црква Св. Марка (која је срушена након пожара 1940. године). Гробље на Ташмајдану било је у функцији до 1886. године, јер је педесетак година касније било у склопу града који се нагло ширио, а број становника увећавао. Прва иицијатива о његовом премештању покренута је још 1871. године од митрополита Михаила, а тадашњи председник београдске општине др Владан Ђорђевић реализовао је ту идеју 1888. године измештањем гробља на локацију данашње Новог гробља. Међутим, због противљења грађана, на њему је вршено спорадично сахрањивање све до почетка 20. века.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“

Универзитетска библиотека Светозар Марковић је научна библиотека Универзитета у Београду и налази се у згради у Булевару краља Александра 71. Она је матична библиотека универзитетским, високошколским и библиотекама научноистраживачких института и установа на територији централне Србије, односно на територији Града Београда и подручјима Мачванског, Колубарског, Подунавског, Браничевског, Шумадијског, Поморавског, Борског, Зајечарског, Златиборског, Моравичког, Рашког, Расинског, Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког и Пчињског управног округа.

Служи наставним и научним потребама студената, универзитетских наставника и научних радника. Дан библиотеке је 24. мај, Дан словенске писмености посвећен просветитељском раду Св. Ћирила и Методија.

По оснивању Библиотеке, фонд је садржао 57.254 публикација које се састојао од монографских и серијских, а данас има око 1 700.000 публикација.

У фонду библиотеке чувају се капитална дела из свих научних области, велика збирка домаћих и страних приручника (енциклопедије, библиографије, речници), стручни и научни часописи, домаће и стране универзитетске публикације, богата уџбеничка литература и значајна збирка домаћих и страних докторских дисертација. Библиотека је депозитна библиотека за све докторске дисертације брањене на Универзитету у Београду.

Библиотека поседује и фонд реткости где су смештени рукописи, старе и ретке штампане књиге, стари часописи и новине, архивска збирка, као и збирка карата. Збирка рукописних, ћирилских и оријенталних књига од непроцењиве је вредности.

Градска општина Палилула
Градска насеља општине Палилула
Приградска насеља Палилуле
Знаменитости и споменици културе у општини Палилула
Верски објекти у општини Палилула
Спорт у општини Палилула
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.