Градска општина Нови Сад

Градска општина Нови Сад је бивша градска општина града Новог Сада. Формирана је 14. јуна 2002, а укинута 25. марта 2019.[1] Обухватала је делова града са леве, бачке, обале Дунава.[2]

Површина Општине Нови Сад износила је 671,8 km², а према попису из 2011. године на њеној територији је живело 307 760 становника.

Општину су чинила насељена места:

Иако је тадашњим Статутом Града Новог Сада било предвиђено формирање органа две градске општина Града Новог Сада, то није никада учињено. Две градске општине су постојале само формално и статистички.[3]

CityNoviSad-map01
Град Нови Сад:
  Градска општина Нови Сад
Novi sad08 mun
Мапа Градске општине Нови Сад

Референце

  1. ^ „Статут Града Новог Сада” (PDF). Скупштина Града Новог Сада. 06. 09. 2019.
  2. ^ Статут града Новог Сада Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 31, 2013) (на језику: енглески), Службени лист Града Новог Сада, 24. јун. 2002. године, Година XXII, број 11
  3. ^ Ковачевић, Снежана. „Но­ви Сад уки­да „па­пир­не” оп­шти­не”. Politika Online. Приступљено 2019-09-06. soft hyphen character у |title= на позицији 3 (помоћ)
Административна подјела Србије

Административна подјела Србије одређена је Уредбом о управним окрузима Владе Републике Србије из 2006. године и Законом о територијалној организаацији Народне скупштине Републике Србије из 2007. године.Република Србија је подијељена Уредбом на двадесет девет управних округа, док су јединице територијалне организације према Закону општине и градови и аутономне покрајине.

Бегеч

Бегеч је насеље удаљено 20 километара од Новог Сада у чијој се општини налази. Према попису из 2011. било је 3.325 становника.

Будисава

Будисава (мађ. Tiszakálmánfalva, нем. Waldneudorf) је село основано 1884. године. Налази се у Србији, АП Војводини, Бачкој, Јужнобачком округу, општини Нови Сад, 20 km од Новог Сада, 5 km од Каћа на путу према Тителу.

Према попису из 2011. било је 3656 становника.

Град Нови Сад

Град Нови Сад је један од градова Републике Србије. Налази се у АП Војводини и Јужнобачком округу. По подацима из 2011. године, административно подручје града Новог Сада је имало 341.625 становника. Седиште града као и округа је градско насеље Нови Сад. Град Нови Сад се састоји од 16 насеља: 4 градска (Нови Сад, Петроварадин, Сремска Каменица и Футог) и 12 сеоска или приградска.

Градска општина

Градска општина је део територије града у којој се врше одређени послови локалне самоуправе утврђени Статутом града. Град је дефинисан Законом о територијалној организацији Републике Србије.

Грађани учествују у вршењу послова градске општине преко изабраних одборника у скупштину градске општине, путем грађанске иницијативе, збора грађана и референдума, у складу са Уставом, законом, Статутом града и актима градске општине.

Број, назив и подручје градске општине се одређује Статутом града у складу са Законом о локалној самоуправи. Градске општине нису одређене Законом и стога су интерно питање организације сваког града.

Градска општина Петроварадин

Градска општина Петроварадин је бивша градска општина града Новог Сада. Формирана је 14. јуна 2002. године од делова града са десне, сремске, обале Дунава. а укинута 25. марта 2019. године Насеља која су чинила ову градску општину су:

Петроварадин, који је и седиште ове градске општине

Сремска Каменица

Буковац

Лединци

Стари ЛединциПослови који су у надлежности општине су одређени Статутом града. Савет градске општине је орган управе на територији градске општине.

Железничка станица Кисач

Железничка станица Кисач је једна од железничких станица на прузи Београд—Суботица. Налази се у насељу Кисач у градској општини Нови Сад у граду Новом Саду. Пруга се наставља у једном смеру ка Змајеву, у другом према Новом Саду и у трећем према Нови Сад ранжирној. Железничка станица Кисач састоји се из 9 колосека.

Железничка станица Нови Сад ранжирна

Железничка станица Нови Сад ранжирна је ранжирна станица на прузи Београд—Суботица. Налази се насељу Нови Сад код индустријске зоне југ у градској општини Нови Сад у Новом Саду. Пруга се наставља у једном смеру ка Кисачу, у другом према према Петроварадину, у трећем према Бачком Јарку, у четвртом према Футогу и у петом према Каћу. Железничка станица Нови Сад ранжирна састоји се из 26 колосека.

Каћ

Каћ је насеље у градској општини Нови Сад града Новог Сада у Јужнобачком округу. Насеље се налази у Шајкашкој области. Према попису из 2011. било је 11740 становника.

Кисач

Кисач (свк. Kysáč, мађ. Kiszács) је насеље у Србији у општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 5091 становника.

Ковиљ

Ковиљ (мађ. Kabol) је насеље у Србији у општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 5.414 становника.

Доњи Ковиљ се први пут спомиње 1554, а Горњи Ковиљ 1702. године. Насеља су се спојила 1870. поред Ковиља се налази познати Ковиљски Манастир. Манастир је обновљен 1705–1707, према легенди да је на том месту Свети Сава саградио манастир у 13-ом веку. У месту постоје и две српске православне цркве, из 1824/28 и 1846. године.

Овде се налазе Споменик ратницима Првог светског рата у Ковиљу и ФК Шајкаш 1908.

Милан Макарић

Милан Макарић (Степановићево, Градска општина Нови Сад, 4. октобра 1995) српски је фудбалер, који тренутно наступа за Радник из Сурдулице.

Новосадска лига

Новосадска лига је једна од 31 Окружних лига у фудбалу. Окружне лиге су пети ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији. Виши степен такмичења је Војођанска лига Југ, a нижи Градска лига Нови Сад. Лига је основана 2014. године и тренутно броји 15 клубова.

Општина Нови Сад

Општина Нови Сад се може односити на:

Градска општина Нови Сад

Град Нови Сад

Политичко и административно уређење Новог Сада

Нови Сад има статус града. Град Нови Сад је територијална јединица у којој грађани остварују локалну самоуправу у складу са Уставом, законом и Статутом Града Новог Сада. Град Нови Сад има својство правног лица (види још: Грб Новог Сада). Седиште Града је у Новом Саду. Град Нови Сад обавља и поједине послове које му повери Република Србија из оквира својих права и дужности.

Руменка

Руменка је насеље у Србији у градској општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 6495 становника.

Овде се налази Српска православна црква у Руменки и Мађарска реформаторска црква и зграда парохијског дома у Руменки.

Степановићево

Степановићево је насеље у Србији у општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 2021 становника. Место је основано 1920—1924. године.

Футог

Футог је градско насеље у Србији у Аутономној Покрајини Војводини које се налази у општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 18.641 становника (према попису из 2002. било је 18.582 становника).

Ченеј

Ченеј је насеље у Србији у градској општини Нови Сад у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 2.125 становника.

Становништво Ченеја претежно живе на салашима. Поред насеља налази се и аеродром „Ченеј“ са земљаном пистом који се углавном користи у пољопривредне сврхе.

Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.