Градска општина Медијана

Општина Медијана је градска општина града Ниша. Настала је 2002. године и обухвата део насеља Ниш и место Брзи Брод. Део насеља Ниш који се налази у овој градској општини обухвата следеће месне заједнице:

  • Медијана
  • Ћеле кула
  • Божидар Аџија
  • Мија Станимировић
  • Филип Кљајић
  • Браће Тасковић
  • Чаир
  • Обилићев венац
  • Душко Радовић

Укупан број становника у ова два места, део насеља Ниш и насеље Брзи Брод, износи 87.405 по попису становништва 2002. године и по броју становника је највећа општина у Нишу. По површини спада у најмање у Србији и она износи свега 16 km². По броју становника спада у веће општине у Србији. Општина се простире углавном између пруге Ниш- Димитровград и реке Нишаве, обухватајући тако централно језгро града.

Градска општина Медијана
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Регион Јужна и источна Србија
Управни округ Нишавски управни округ
Град Ниш
Становништво
Становништво 87.405
Географске карактеристике
Површина 16 km2

Serbia Medijana

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Небојша Крстић
Веб-сајт Градска општина Медијана
ГО Медијана
Градска општина Медијана
Nis Centar Prolece
Ниш - Медијана - Центар града

Значајне институције

Образовне установе

Институције културе

На територији Градске општине Медијана налази се археолошко налазиште Медијана и чувени споменик Ћеле Кула, као и Саборни храм у Нишу.

Галерија

Културни и спортски објекти, који се налазе на територији Општине Медијана
Narodno Pozorište, Niš, Srbija

Народно позориште

Ćele kula, Niš, Srbija

Део Ћеле Куле

Medijana mozaik

Мозаик на локалитету Медијане

Stadion Cair

Стадион, један од објеката у спортском центру „Чаир“

Vojna bolnica Niš 002

Зграда старе хирургије Војне болнице

Nis pod snegom Gradska uprava

Ниш: Градска управа зими

Nis zimi Svajcarija

Ниш зими: Зграда „Швајцарија"

Брзи Брод

Брзи Брод је насеље у градској општини Медијана на подручју града Ниша у Нишавском округу. Налази се на левој обали Нишаве у ширем градском простору Ниша, удаљен 6 км источно од центра града. Према попису из 2002. било је 4452 становника (према попису из 1991. било је 3665 становника).

Гимназија Бора Станковић (Ниш)

Гимназија Бора Станковић је гимназија у Нишу. Настала је 1. септембра 1969. године одлуком Скупштине општине као трећа по реду у граду Нишу. Одлука је донета на заједничкој седници Општинског већа и Већа друштвених делатности. У почетку, гимназија је имала 26 одељења, четрдесетак професора и око 900 ученика. Формирана је поделом Прве нишке гимназије Стеван Сремац, због све већих потреба за средњим образовањем. Добила је име у част Борисава „Боре” Станковића, једног од најзначајнијих писаца српског реализма.

Делијски Вис

Делијски Вис је насељено место града Ниша.Налази се на подручју градскe општине Палилулa у Нишавском управном округу. Налази се на око 5 км јужно од центра града.

Дуваниште (Ниш)

Дуваниште је градско насеље Ниша. Налази се у градској општини Медијана. Дуваниште је једно од најпрострањенијих насеља Ниша. Најглавније улице Дуваништа су Ђердапска, Мајаковског и улица Бранка Миљковића. Насеље административно припада градској општини Медијана, али се налази на периферији града Ниша.

Економски факултет Универзитета у Нишу

Економски факултет Универзитета у Нишу је високообразовна и научна установа на којој се обављају студије првог, другог и трећег степена, као и студије за иновацију знања и стручног образовања из области економије.

Казанџијско сокаче

Казанџијско сокаче је једини очувани део старе нишке чаршије изграђен у првој половини XVIII века.

Кичево (Ниш)

Кичево је градска четврт Ниша, у Нишавском управном округу. Административно припада Градској општини Медијана. Налази се западно од трга Краља Александра. Главна улица у насељу је Јована Ристића.

Криве ливаде

Криве ливаде су градско насеље Ниша. Налазе се у градској општини Медијана.

Маргер

Маргер је градско насеље Ниша. Налази се у градској општини Медијана.

Народно позориште у Нишу

Народно позориште у Нишу је позориште смештено на Синђелићевом тргу у Нишу, Србији.

Нишавски управни округ

Нишавски управни округ се налази у југоисточном делу Републике Србије. Управни округ представља подручни центар државне управе за одређено подручје. У Републици Србији постоји 29 округа чије начелнике именује Министарство за државну управу и локалну самоуправу, односно Влада Републике Србије.

Нишавски управни округ обухвата град, односно градске општине, и општине:

Град Ниш - чије је седиште градско насеље Ниш, и састоји се од градских општина:1. Градска општина Медијана - седиште градско насеље Ниш,

2. Градска општина Палилула - седиште градско насеље Ниш,

3. Градска општина Пантелеј - седиште градско насеље Ниш,

4. Градска општина Црвени Крст - седиште градско насеље Ниш,

5. Градска општина Нишка Бања - седиште градско насеље Нишка Бања,Општина Алексинац - седиште градско насеље Алексинац,

Општина Сврљиг- седиште градско насеље Сврљиг,

Општина Мерошина - седиште градско насеље Мерошина,

Општина Ражањ - седиште градско насеље Ражањ,

Општина Дољевац - седиште градско насеље Дољевац и

Општина Гаџин Хан - седиште градско насеље Гаџин Хан.Седиште округа је градско насеље Ниш. Округ се простире на територији површине 2.729 km² и представља други округ у Србији по величини. Има укупно 373.404 становника (попис 2011).У самом граду Нишу налази се Нишка тврђава, која се убраја међу најлепше и најбоље очуване тврђаве на Балкану, а зидана је крајем XVII века.

На периферији Ниша је спомен обележје Ћеле - кула, кога су Турци сазидали од лобања и глава српских устаника погинулих на Чегру, где се, под вођством Стевана Синђелића, против Турака, одиграла, Чегарска битка (1809. године). Турци су победили, па је ова битка била од пресудног значаја за пропаст Првог српског устанка.

Саборни храм у Нишу

Саборна црква у Нишу је храм Српске православне цркве у Нишу, у Србији. Посвећена је силаску Светог духа — Светој Тројици. После Храма Светог Саве и цркве светог Марка у Београду, Саборна црква у Нишу је највећа у Србији.Нишка Саборна црква, како својом архитектуром, тако и иконама које су рађене за њен иконостас, заузима значајно место у српској историји уметности. На цркви су присутни различити стилски мотиви: српско-византијска, романско-византијска и исламска архитектура, али и ренесанса и западни барок. Таква концепција обележила је прекретницу у историји српске архитектуре, која се огледала у напуштању класичних концепција и стварању националних обележја.

Саборна црква у Нишу тешко је страдала у савезничком бомбардовању 1944. и у пожару 2001. године.

Спортски центар Чаир

Спортски центар Чаир, локално познат као Хала „Чаир“, је вишенаменска арена (хала) у Нишу, Србија. Капацитет је 4.800 места за спортске догађаје и 6.500 места за концерте. Тренутно је домаћи терен кошаркашког клуба Константин, рукометног клуба Железничар и одбојкашког клуба ОК Ниш.

Стадион Чаир

Стадион Чаир је стадион са више намена у Нишу, Србија. Тренутно се користи највише за фудбалске мечеве и он је домаћи терен Радничког.

Стадион је изграђен 1963. године, а након реконструкције 2011-2013. у којој су изграђене три нове трибине (југ, исток и север) капацитет стадиона је 18.151 седећих места. Раније је стадион имао капацитет од 14.000 појединачних седишта или 20.000 стојећих, али је капацитет последњих година био знатно смањен с обзиром да источна и северна трибина нису биле у функцији због безбедности. Стадион је део Спортског комплекса Чаир.

Трг Краља Александра Ујединитеља

Трг краља Александра Ујединитеља је градски трг у Нишу, у градској општини Медијана, у делу града познатом као Трг краља Александра.

Универзитет у Нишу

Универзитет у Нишу основан је 15. јуна 1965. године од факултета који су тада били у саставу Универзитета у Београду.

Универзитет у Нишу у свом саставу има 14 факултета са 1480 наставника и сарадника и 630 ваннаставних радника, а на њему студира 27.570 студената. Од оснивања до данас диплому овог универзитета стекло је 43.259 студената, од којих 1295 странаца, магистарске тезе одбранило 2025 кандидата, а 1128 стекло титулу доктора наука.

Факултет уметности Универзитета у Нишу

Факултет уметности у Нишу је образовно-уметничка установа чија је основна делатност високошколско образовање из области ликовних, примењених и музичке уметности.У склопу факултета налази се библиотека.

Филозофски факултет Универзитета у Нишу

Филозофски факултет Универзитета у Нишу је високообразовна и научна установа која организује и спроводи академске програме и студије за иновацију знања и стручног образовања на основним, мастер и докторским академским студијама из области англистике, историје, комуницирања и односа са јавношћу, немачког jезика и књижевности, новинарства, педагогије, психологије, руског језика и књижевности, социјалне политике и социјалног рада, социологије, србистике, филозофије и француског језика и књижевности.

Црвени певац

Црвени певац је градска четврт Ниша, у Нишавском управном округу, око 1 километар од центра града. Обухвата раскарсницу Вождове улице (запад) и Булевара Др Зорана Ђинђића (исток) са Улицом Војводе Мишића (север и југ) све до раскарснице са Душановом улицом. Већина становника насеља живи у стамбеним зградама.

Градска општина Медијана
Градска општина Палилула
Градска општина Пантелеј
Градска општина Црвени крст
Градска општина Нишка Бања
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.