Градска општина Лазаревац

Општина Лазаревац је градска општина Града Београда. Заузима површину од 38.351 ha, на којој живи око 62.000 становника.

Насеље Лазаревац настало је из села Шопића (данас предграђа Лазаревца) које је 1882. проглашено за варошицу и средиште среза, а 1889. нарасло насеље добија име Лазаревац. Општина је основана 1957. као општина у саставу среза Ваљево, а у саставу београдских општина је од 1971.

Дан општине је слава Видовдан, 28. јун.

Градска општина Лазаревац
Opština Lazarevac 01

Зграда скупштине општине Лазаревац
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Град Београд
Град Београд
Седиште Лазаревац
Становништво
Становништво Раст 58.622
Географске карактеристике
Површина 384 km2

Serbia Lazarevac

Belgrade Lazarevac

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Бојан Синђелић (СНС)
Веб-сајт lazarevac.rs

Насеља

Општина има 34 насеља:

Месне Заједнице

 • МЗ Брајковац
 • МЗ Варошевац
 • МЗ Велики Црљени
 • МЗ Вреоци
 • МЗ Дудовци
 • МЗ Јунковци
 • МЗ Медошевац
 • МЗ Миросаљци
 • МЗ Рудовци
 • МЗ Степојевац
 • МЗ Трбушница

Спољашње везе

Језеро Очага

Језеро Очага је вештачко језеро на територији општине Лазаревац, у околини Лазаревца, на шездесет километара од Београда, са десне стране Ибарске магистрале. Налази се у оквиру Спортско-рекреативног центра „Колубара“ и настало је уређивањем површинске девастације Рударског басена лигнита „Колубара“. Постоје Нова и Стара Очага.

Барзиловица

Барзиловица је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 844 становника.

Винарија Зорча

Винарија Зорча је породична винарија у насељу Петка, поред Лазаревца, где се налази виноград и винска кућа Зора.Куповином имања 2008. године испод коте Човка, познате из борби током Колубарске битке, почео је да се формира виноград, а временом и винарија са винском кућом, која поред подрума и дегустационе сале, има и велику овалну терасу са које се пружа поглед на Лазаревац и околину који се завршава Фрушком гором, Авалом, Космајем и прати ток Kолубаре.

Вина која се производе су високо квалитетна црвена вина сорте Мерлот и Каберне совињон, као и бело вино Траминац и Шардоне. Љубитељима ракије нуди се лоза класична и лоза барик.

Грб општине Лазаревац

Симболе Лазаревца осмислило је Српско хералдичко друштво "Бели Орао".

Железничка станица Вреоци

Железничка станица Вреоци је једна од железничких станица на прузи Београд—Бар. Налази се насељу Вреоци у градској општини Лазаревац у Београду. Пруга се наставља у једном смеру ка Лазаревцу, у другом према Степојевцу. Железничка станица Вреоци састоји се из 8 колосека.

Железничка станица Лазаревац

Железничка станица Лазаревац је једна од железничких станица на прузи Београд—Бар. Налази се насељу Лазаревац у градској општини Лазаревац у Београду. Пруга се наставља у једном смеру ка Лајковцу и у другом према Вреоцима. Железничка станица Лазаревац састоји се из 4 колосека.

Железничка станица Степојевац

Железничка станица Степојевац је једна од железничких станица на прузи Београд—Бар. Налази се насељу Степојевац у градској општини Лазаревац у Београду. Пруга се наставља у једном смеру ка Вреоцима и у другом према Великом Борку. Железничка станица Велики Борак састоји се из 4 колосека.

Колубара Прерада (Лазаревац)

Педесетих година прошлог века стратегијски интерес СФРЈ је био ослонац на сопствене енергетске изворе и обезбеђивање довољних количина квалитетног угља за индустрију и широку потрошњу. Окосницу пвог петогодишњег плана чинила је изградња енергетских објеката који је требало да створе услове за динамички привредни раст читаве Југославије. Оваква енергетска политика условила је припреме за градњу енергетског првенца Србије ТЕ „Колубара“ у Великим Црљенима, чија је изградња завршена тек десет година касније, 20. октобра 1956. године, због прекида економских и политичких односа са земљама Источне Европе и обуставе испоруке опреме за електрану.

Лазаревац

Лазаревац је градско насеље и седиште градске општине Лазаревац а која административно чини једну од 17 општина града Београда. Према попису из 2011. било је 26.006 становника.

Лесковац (Лазаревац)

Лесковац је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 779 становника.

Овде се налазе Кућа породице Димитријевић и Црква Светог Великомученика Димитрија.

Миросаљци (Лазаревац)

Миросаљци су насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 1513 становника.

Петка (Лазаревац)

Петка је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 1422 становника.

Овде се налази Црква Свете Петке у Петки.

Рашино село

Рашино село (енгл. Rashaville) је етно-село у Србији, налази се у селу Рудовци, на територији градске општине Лазаревац, у Шумадијском округу.

У срцу колубарске Шумадије, у долини речице Пештан, налази се Рашино село, јединствени пројекат који представља спој традиционалних и савремених вредности српске историје и културе.Удаљено је на само 55 km од Београда, 18 km од устаничког Орашца, Буковичке бање, Аранђеловца, хотела Извор, пећине Рисовача, спомен костурнице Колубарске битке у Лазаревцу, 30 km од Карађорђеве Тополе и Краљевог Опленца и 5 km од Колубарског рудника угља.

Основано је и изграђено од стране српског домаћина Др Радоја Раше Станојловића - човека неисцрпне енергије, цењеног бизнисмена из Америке огромног искуства који је пропутовао читав свет и ни једног тренутка није заборавио свој народ и своје мирисне ливаде и брда.

Раша објашњава његову замисао: „Измислио сам село, оазу мира, у којој се може живети, уживати и остати заувек без жеље да се напусти а све подсећа на дедовину где се одмара срце и душа.”

У Рашином селу се издвајају необичне српске грађевине, изграђене од дрвета и камена кроз које протиче река Пештан. Спој дрвета и камена са монументалношћу објеката враћа нас у српску средњевековну културу;

Хотел РАС са апартманима - где се истиче апартман Домаћинов сан

Српски вајати: Бабин вајат, Минг-Минг вајат, вајати Близанци, Чардак (већина вајата се користе и као удобан и комфоран смештај)

Дедин вајат- кафе посластичарница

Качара - национални ресторан

Торањ Хималаји (највиша дрвена грађевина у Шумадији) (у свом саставу има звонару и кафе заљубљених на трећем спрату)

Хотел за коње Ласта (први објекат такве врсте на Балкану, можда и у Европи);

Зид радости (висок 5 а дугачак 100 m)

Отворена позорница за одржавање културних манифестација

Амфитеатар Акропољис где посебну драж овој целини даје природни поток који протиче поред

Млекар

Воденица поточара за млевење брашна

Библиотека са музејским експонатима

Дућан са народним радиностима и сувенирима

Чајџиница за егзотичним чајевима

Сала за рекреацију, масажу и медитацију

Два камена бунара

Зелене баште за органску производњу поврћа и воћаУ свакој целини се налазе и кавези са животињама као и простор где животиње слободно шетају. Љубимци Рашиног села су: коњи, балкански магарци, мангулице, моравке, козе, овце, патке, гуске, зечеви и многе друге ретке врсте домаћих животиња као Кавкаски овчар, најјачи пас Кангал који се не плаши тигрова, пулин Чупко, Гавран Милош и много птица у вртовима. Рашино село је више од етно-села и музеја, може се употребити реч: ШКОЛА СЕЛА

Роторни багери у Рударском басену „Колубара”

Рударски басен „Колубара“ је рудник угља и топионичарски басен који се налази у околини Лазаревца. Захвата површину од око 600 квадратних километара. По величини је други у Србији, док се испред њега налази Косовски угљани басен. У РБ „Колубара” угаљ се експлоатише на четири површинска копа: Поље „Б/Ц”, Поље „Д”, „Тамнава-Западно поље” и Поље „Г”. На површинским коповима РБ „Колубара” за откопавање се користе роторни багери. Роторни багери који раде на откопавању угља и откривке су веома моћне и масивне машине, просечне висине око 35 m и тежине између 1.500 и 2.000 тона.

Туристичка организација Градске општине Лазаревац

Туристичка организација Градске општине Лазаревац основана је са идејом да обавља послове развоја, очувања и заштите туристичких вредности на територији Лазаревца.

Мисија организације је промоција Лазаревца као атрактивног туристичког одредишта, очувања културно историјских вредности и развој потенцијала града, са циљем да Лазаревац буде важна тачка на туристичкој мапи, место у које се радо и поново долази.

ФК Младост Чибутковица

ФК Младост Чибутковица је фудбалски клуб из Чибутковице, градска општина Лазаревац, Србија. Тренутно игра у Првој општинкској лиги Лазаревац, раније у Другој Београдској лиги група Сава Основан је 1974. године. Фудбалски терен се налази у центру села.

ФК Турбина Вреоци

ФК Турбина је српски фудбалски клуб из Вреоца, Градска општина Лазаревац, и тренутно се такмичи у Београдској зони, четвртом такмичарском нивоу српског фудбала. Клуб је основан 1945. године.

Клуб је у сезони 2011/12. заузео треће место у Београдској зони и пласирао се у виши ранг, Српску лигу Београд где се такмичио све до 2016. године.

Шопић

Шопић је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 2619 становника.

Шушњар (Лазаревац)

Шушњар је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 439 становника.

Насеља Лазаревца
Знаменитости Лазаревца
Спорт у Лазаревцу
Саобраћај у Лазаревцу
Манифестације
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.