Градска општина Звездара

Општина Звездара је градска општина Града Београда. Налази се у југоисточном делу града и спада у централне општине Београда. Општина заузима површину од 3.165 ha, на којој према попису из 2011. живи 151.808 становника. Слава општине Звездара је Сретење Господње, 15. фебруар.

Градска општина Звездара
Opstina zvezdara

Зграда скупштине општине Звездара
Грб општине Звездара

Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Град Београд
Град Београд
Становништво
Становништво Раст 151.808
Географске карактеристике
Површина 32 km2

Serbia Zvezdara

Belgrade Zvezdara

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Едип Шерифов (ДС)
Веб-сајт zvezdara.org.rs

Историја

На врху брда раније познатог као Велики Врачар подигнута је 1887. астрономска опсерваторија по којој су овај крај, а касније и општина добили назив. Укидањем рејона 1952. подручје данашње општине Звездара је подељено на Стари Ђерам и Звездару. Ове две општине су 1960. спојене у садашњу општину.

Демографија

Према попису из 2002. године општина Звездара има 132.621 становника у 51.626 домаћинстава. Број становника износи 8% укуног становништва Београда.

Установе

У општини Звездара налази се неколико вртића и основних школа; неколико средњих школа, укључујући Медицинску школу и VI Београдску гимназију; Библиотека "Вук Караџић" са седам огранака широм Општине; Дом здравља "Звездара" са огранком у Миријеву и Градска болница; Установа културе „Вук Стефановић Караџић" и позоришта УК „Вук Стефановић Караџић" и „Звездара театар”.

Кретање броја становника

Етничка структура

Види још

Спољашње везе

Библиотека „Вук Караџић”, Звездара

Библиотека „Вук Караџић”, Звездара је библиотека позајмног типа. Једна је од 13. организационих јединица, односно општинских мрежа Библиотеке града Београда. Мрежу чине Централна библиотека, која се налази у улици Ћирила и Методија 2а на Звездари и 6 огранака. Централну библиотеку чине позајмно одељење, дечје одељење и читаоница. Простори у огранцима су обједињени, али су фондови одвојени, а у сваком огранку се налази и уређен простор за читање. Укупан фонд Општинске библиотеке чини око 90.000 публикација

Велики Мокри Луг

Велики Мокри Луг је насеље и месна заједница у општини Звездара у граду Београду.

Градска општина

Градска општина је део територије града у којој се врше одређени послови локалне самоуправе утврђени Статутом града. Град је дефинисан Законом о територијалној организацији Републике Србије.

Грађани учествују у вршењу послова градске општине преко изабраних одборника у скупштину градске општине, путем грађанске иницијативе, збора грађана и референдума, у складу са Уставом, законом, Статутом града и актима градске општине.

Број, назив и подручје градске општине се одређује Статутом града у складу са Законом о локалној самоуправи. Градске општине нису одређене Законом и стога су интерно питање организације сваког града.

Грб општине Звездара

Грб Општине Звездара је усвојен 1993. године на предлог Српског хералдичког друштва. Опис и образложење грба написао је Драгомир Ацовић.

Блазон грба гласи:

На пољу плаве боје уски златни крст, а преко њега сребром оперважено црно кружно поље на коме је седам златних звезда сазвежђа Малог медведа, са звездом Поларис, која је у левом кантону, и звездом Кохаб, у стопи поља, нешто већом од осталих звезда. Штит је крунисан златном бедемском круном са четири мерлона. Држачи штита су два златна грифона црвених језика и ноката, поред којих су пободена црна златом окована копља златних врхова, са који се у поље вију златним ресама опреважени стегови, десно Града Београда, лево општине Звездара. Грифони стоје на постаменту у виду травнатог брежуљка, а у дну композиције на белој траци исписано је црним словима ЗВЕЗДАРА.

Стег Звездаре је квадратан, плаве боје, са седам жутих звезда сазвежђа Малог медведа и са црвеним кантоном на коме је бели крст између четири иста таква оцила, уз врх јарбола.

Денкова башта

Денкова башта је градска четврт Београда која административно припада градској општини Звездара. Смештена је на самој граници општина Звездара и Вождовац. Суседне градске четврти су Пашино брдо, Учитељско насеље и Коњарник. Веће улице у насељу су „Војислава Илића“ , „Великоморавска“ и „Римска улица“. Укупна површина градске четврти износи око четири хектара. Незванично се дели на два дела, а то су стари где преовлађују куће и нови део насеља где преовлађују новосаграђене стамбене зграде. Важи за један од мирнијих крајева главног града Србије.

Звездара

Звездара се може односити на:

Звездара (шума) у Београду, добила име по опсерваторију.

Градска општина Звездара, административна јединица града Београда

Звездара (Београд), градско насеље у градској општини Звездара у граду Београду

Звездара (ТВ серија), Драгослава Лазића

Звездара театар, београдско позориште

ФК Звездара, српски фудбалски клуб из Београда

Научно-технолошки парк Београд

Научно-технолошки парк Београд је институција која пружа подршку старт-ап компанијама или тимовима, као и растућим високотехнолошким компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга. Основан је у партнерству Владе Републике Србије (тачније, Министарства просвете, науке и технолошког развоја), Града Београда и Универзитета у Београду. Успостављању ове институције помогла је и Влада Конфедерације Швајцарске. Парк је званично почео са радом у октобру 2015. године.

Ново гробље (Београд)

Ново гробље је гробље у Београду. Налази се у Рузвелтовој улици, а настало је 1886. године, као треће гробље у Београду за сахране по хришћанским обичајима.

Гробљем данас управља јавно комунално предузеће „Погребне услуге”, чија се дирекција налази баш на овом гробљу.

Парк Ћирила и Методија

Парк Ћирила и Методија (познатији као Парк код Вуковог споменика или Парк код Вука) је један од најпознатијих и најстаријих паркова у граду Београду.

Парк Славујев поток

Парк Славујев поток (познат још и као Парк код Шесте београдске гимназије) један је од паркова града Београда, стациониран у општини Звездара.

Саобраћај у Београду

Београд поседује развијену мрежу саобраћајница са више видова јавног и приватног превоза. Јавни превоз је посебно значајан вид превоза - „кичма“ целог саобраћајног склопа.

Данас је Београд познат по саобраћајним гужвама, јер нема развијену саобраћајну мрежу спрам потреба. Београд je највећи град у Европи без метро система.

Списак насељених места у Србији

Ово је списак свих насељених места на територији Републике Србије са стањем 1. јануара 2009. године. У чланку се налазе и насеља која су формирана новим Законом о територијалној организацији Републике Србије донетим 27. децембра 2007. године, стара имена насеља, као и места која су изгубила статус самосталних насељених места. Како по важећој статистици у Србији постоје градска и остала насеља, градска насеља су од осталих насеља издвојена тако што су подебљана (болдирана). Све промене у насељеним местима се односе на период после 1945. године. Стари називи насеља на подручју Војводине нису вођена изворно јер нису била у духу званичног језика државе, па је француски назив за Charleville фонетски довео до званичног назива Шарневил (део Банатског Великог Села), иста ситуација је и са насељима чији су изворни облици на мађарском, румунском, словачком језику. Списак насеља је дат по ISO 3166-2:RS стандарду који се дефинише по административним јединицама (RS00-Град Београд, RS01-Севернобачки управни округ...).

Споменик Александру Пушкину

Споменик Александру Сергејевичу Пушкину један је од неколико споменика који се налазе у парку Ћирила и Методија, општина Звездара, у Београду.

Споменик је дело руског вајара Кузњецова Муромског и поклон је Савеза књижевника Русије и Руске Федерације граду Београду.

Висина споменика, са плинтом је два метра, а тежина 300 килограма. Открили су га ташадњи амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин и заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић. Откривању споменика присуствовао је и митрополит је црногорско-приморски и администратор Епархије буеносајреске Амфилохије Радовић.

Одлуку о подизању споменик обележја Александру Сергејевичу Пушкину донела је Скупштина града Београда. Симболично, споменик оснивачу савременог руског језика налази се између споменика Ћирилу и Методију, оснивачима старословенске азбуке и између споменика Вуку Стефановићу Караџићу, реформатору и писцу првог речника српског језика. На скулптури, Александар Пушкин је представљен како држи перо и књигу .

Споменик је постављен 2009. године, 210 година од рођења Александра Сергејевича Пушкина.

Спортски центар Олимп - Звездара

Спортски центар „Олимп” – Звездара (СЦ „Олимп” – Звездара) спортски је центар у Београду, Србија. Налази се у улици Вјекослава Ковача 11, на једној од највиших тачака Београда, у близини звездарске шуме, у окружењу зеленила и чистог ваздуха. Обухвата површину од око 50.000 m², која се састоји од отворених и затворених спортских терена, комплекса базена, амфитеатра, управне зграде са пратећим објектима, зелених и других површина.

У току протеклих неколико година, од када је градска општина Звездара постала оснивач СЦ „Олимп” – Звездара, уложена су знатна средства за очување и уређење овог спортског комплекса. Данас је СЦ Олимп један од најуређенијих центара са квалитетним садржајима за рекреативно бављење спортом.

Улица Спасе Гарде (Београд)

Улица Спасе Гарде налази се у Општини Звездара, у близини Цветкове пијаце. Протеже се правцем од Булевара краља Александра број 255 до Хекторовићеве у дужини од 100 m.

Градска општина Звездара
Насеља Звездаре
Верска здања
Културна добра и знаменитости Звездаре
Спорт на Звездари
Град Београд
Војводина
Шумадија и
западна Србија
Јужна и
источна Србија
Косово и
Метохија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.