Говедарство

Говедарство је најважнија грана сточарства. Обухвата узгој говеда, бикова, јакова и зебуа. Даје важне производе, попут меса, млека, коже, длаке и др.

Најповољнији услови за развој ове гране су првенствено простране ливаде и пашњаци. Може се издвојити као: млечно, млечно-месно и месно говедарство.

Као још један додатни продукт ове гране сточарства јавља се и стајско ђубриво.

Многе индустријске гране су повезане са говедарством као: прехрамбена индустрија (прерада меса и млечних производа), модна индустија (израда одеће и обуће од коже).

Крава је основа производње. Она биљну храну прерађује у месо и млеко. Бик биљну храну прерађује у месо. Теле је потомак краве, и јако је битан за будућу производњу млека и меса.

По броју говеда се истичу следеће државе: Индија, Русија, САД, Кина, Аргентина и др.

Radevormwald - cattle 08 ies
Крава на паши

Класификација

Постоје разне класификације говеда,на основу различитих критеријума. Један од критеријума је коституција . Значај ове класификације је у томе што се на основу конституције може предвидети које врсте говеда се лакше и брже могу прилагодити различитим спољашњим факторима. На основу спољашњег изгледа и грађе тела вршена је класификација на основу конституције.

Типови коституције по Кулешову

Постоје четити основна типа коституције(по Кулешову):

Jersey cattle in Jersey
Џерзеј раса говеда припада фином типу говеда
  1. Груба -Овај тип коституције карактерише снажан костур, снажан мишићни систем, али мало развијен. Длака им је дуга и груба. Овој коституцији припадају примитивне расе, као што су: подолско говече, колубарско говече и домаћа буша.
  2. Снажна - Имају хармонично развијене делове тела, глава је средње величине, труп је складно развијен у односу на задњи део тела,ноге снажне, кожа средње дебљине,обрасла густом длаком. Имају дуг животни век. У ову групу се убрајају: Домаће шарено говече,домаћи сименталац
  3. Фина - Глава ових говеда је мала, танак врат, грудни кош развијен по дубини, снажно су им развијене млечне жлезде. Костур је танак и чврст кожа танка и еластична и обрасла нежном длаком. Мање су отпорне, и захтевају посебне услове смештаја и неге. У ову расу се убраја џерзеј раса говеда. У оквиру фине конституције, јавља се још једна варијанта под називом префињена . Карактеристична је по нежној грађи. Биолошки су неотпорне, па им је знатно смањена репродуктивна спосовност.
  4. Лимфатична - Карактеристична је за животиње за тов. Имају кратак и широк врат,кратку и широку главу и развијено мишићно ткиво. Нарочито су им развијене груди и сапи. Кожа им је мека и дебела због развијеног поткожног ткива. У ову групу се убрајају: шортхорн и херефорд.

Типови конституције по Дирсту

По Дирсту постоје два типа конституције:

  1. Респираторни - Има дуг,дубок и узан грудни кош. Тело им је клинастог облика, предњи део им је мање развијен од задњег. Због развојености млечних жлезда, овај тип је специјализован за производњу млека. Карактеристичан је за планинска подручија.
  2. Дигестивни - Говеда имају цилиндрични облик тела, пропорцијално развијен. Карактериситчна има је раностасност, па се углавном производе у сврху производње меса.

Типови говеда

Радни

Vicigov i klepetuša
Сточарска звона

Карактеристика овог типа је груба коституција. То су крупна говеда,настала у екстензивним условима пољопривреде. Имају снажан костур и јаке мишиће, а млечност им је мала.

Представник овог типа је подолско говече,колубарско говече чији се број говеда знатно смањује.

Комбиновани

Настао од радног говечета,када је потреба за производњу млека и меса била већа. Говеда овог типа су складније грађе, дугог века коришћења и снажне конституције.

Овај тип говеда је најраспрострањенији у нашој земљи. Ту се убрајају сименталско говече и домаће шарено.

Млечни

Vorsichtige Kuh im Laufstall

Настао је дугогодишњом селекциом великог броја генерација.Овај тип има специфичну грађу тела.Припада финој конституцији,са изразито развијеним задњим делом сапи, као подлога млечној жлезди(виме).Користи се за интезивну производњу млека.

Представник овог типа је група црно-белих (фризијска раса) говеда.

Товни

Настао од комбинованог типа применом селекције према спољашњем изгледу. Карактерише их развијен труп, са добро развијеним вратом, грудним кошем, дугим леђима. Облик тела им је ваљкаст, ноге кратке. Месо је квалитетно. Млечност крава овог типа је ниска, краве товних раса се не музу, а млеко се користи само за отхрањивање телади.

Представник овог типа је енглеска товна раса (шортхорн).

Статистика

Према подацима РЗС-а из 2014. године, укупна производња млека у Србији била је 1 492 000 000 л. Од тога 680 000 000л произведена је у Шумадији и Западниј Србији, тј. 45%. Према подацима РЗС-а уочена је тенденција повећања млека на годишњем нивоу од 2012. године. Прошле године од укупне количине млека 97% употребљено је за исхрану људи и прераду.

У свету 1990. године произведено је 479 164 095л, а 2004. 515 837л. У Европи 1990. године произведеено је 168 752 932л млека,а 2004. 155 584 900. Од 1990 до 2004 године забележен је пад у производњи млека у Европи.

У свету 1990, године произведено је 53 432 841 кг меса, а 2004. 58 702 028 кг. У европи 1990. произведено је 11 253 484 кг меса, а у 2004. 8 721 702 кг меса.

Види још

Литература

  • Др. Новица Митић, Др. Јоже Ферчеј, Др. Дамјан Зеремски, Др. Љубомир Лазаревић: Говедарство морфолошко дело
  • Радомир Јовановић,Богољуб Симовић,Мирослава Милојић: Сточарство са исхраном
  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд
  • Стемић Миломир, Јаћимовић Братислав (2006): Основи аграрне географије, Јантар група, Земун

Спољашње везе

Асквит (Саскачеван)

Асквит (енгл. Asquith) је мало насеље са статусом варошице у централом делу канадске провинције Саскачеван. Кроз насеље пролази аутопут 14 и налази се свега око 40 км западно од највећег града у провинцији Саскатуна.

Бабрујски рејон

Бабрујски рејон (блр. Бабруйскі раён; рус. Бобруйский райо́н) је административна јединица другог нивоа на југозападу Могиљовске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Бабрујск који административно није део рејона и представља засебну административну целину - град обласне субординације.

Барје Чифлик

Барје Чифлик је насеље Града Пирота у Пиротском округу. Према попису из 2011. има 594 становника (према попису из 2002. било је 693 становника)

Бертл (Манитоба)

Бертл (енгл. Birtle) је малена варош у југозападном делу канадске провинције Манитоба и део је географско-статистичке регије Вестман. Смештен је на раскрсници локалних путева 83 и 42 у близини административне границе ка Саскачевану.

Према резултатима пописа становништва из 2011. у варошици су живела 664 становника у 341 домаћинству, што је за 0,3% више у односу на 662 житеља колико је регистровано приликом пописа 2006. године.Привреда варошице и околине углавном почива на пољопривреди и то углавном на узгоју житарица (пшеница, јечам и раж) а успева и уљана репица. Развијено је и говедарство и свињогојство.

Велики Јовановац

Велики Јовановац је насеље Града Пирота у Пиротском округу. Према попису из 2011. има 334 становника (према попису из 2002. било је 395 становника).

Глинкавички рејон

Кардимовски рејон (рус. Кардымовский район) административно-територијална је јединица другог нивоа и општински рејон у централном делу Смоленске области, у европском делу Руске Федерације.

Административни центар рејона налази се у селу Глинка са нешто више од 2.000 становника. Према проценама националне статистичке службе, на подручју рејона је 2014. живело свега 4.544 становника или у просеку 5,8 ст/км².

Гранд Прери (Алберта)

Гранд Прери (енгл. Grande Prairie) је град у северозападном делу канадске преријске провинције Алберта. Налази се у југозападном делу интерпровинцијске географске регије Пис, и највећи је градски центар на потезу између Едмонтона, главног града Алберте и Фербанкса на Аљасци.

Са око 55.000 становника 2011. седми је по величини град у провинцији.

Често га називају и градом лабудова (Swan City) јер лежи на миграцијској рути ових птица.

Лабудово окно

Лабудово окно је специјални резерват природе који се налази у Србији, општина Бела Црква у Јужнобанатском округу.

Мали Јовановац

Мали Јовановац (раније Ћопин чифлик) је насеље Града Пирота у Пиротском округу. Према попису из 2011. има 119 становника (према попису из 2002. било је 144 становника). Поред села протиче река Нишава, која га одваја од Великог Села.

Општина Ариље

Општина Ариље се налази у западном делу Србије, у Златиборском округу, у сливу река Рзава и Моравице.

Удаљено је од Београда 195 km, Чачка 46 km и Ужица 36 km. Смештено је у живописној равници на надморској висини од 330 m, а села горњег подручја општине су и до 800 m. Највиши врх општине је планина Кукутница са 1.382 m надморске висине. Површина општине је 349 km2 на чијем подручју живи 19.784 становника (према попису становништва из 2002. године), у једном градском и 21 сеоском насељу (организовано у 15 месних заједница). У општинском центру и приградским насељима број становника од краја Другог светског рата непрекидно расте док се у осталим селима непрестано смањује. Око 58% становништва је староседелачко, око 23% интерних миграната а око 19% из других општина.

Око 13.000 становника је радно активно у државном или приватном сектору. Железнице нема а путну мрежу у општини чини око 705 km путева, од чега је 160 km асфалтираних. Главни пут је магистрални М21/2 у дужини 12,6 km и регионални Р228 у дужини 43 km. Густина путне мреже је 0,87 км/км2. Сва места у општини су електрифицирана и покривена телефонском мрежом.

Природа је ово подручје наградила богатим и атрактивним шумским пределима, бистрим планинским изворима, потоцима и рекама, тако да се овај крај убраја у најчистије и најздравије средине у Србији. Тако очувана природа пружа изванредне услове за производњу здраве хране. Од 1970. године, Ариље представља центар производње малине познат широм света. Производњом малине се у овом крају бави готово целокупно становништво, и тренутно се малина плантажно гаји на око 1.300 ha.

Општина Лапово

Општина Лапово је општина у Шумадијском округу. Састоји се из два насеља, Лапово (варошица) и Лапово (село). Према попису из 2011. године у општини живи 7.837 људи.

Починковски рејон

Починковски рејон (рус. Починковский район) административно-територијална је јединица другог нивоа и општински рејон у југозападном делу Смоленске области, у европском делу Руске Федерације.

Административни центар рејона налази се у граду Починок. Према проценама националне статистичке службе, на подручју рејона је 2014. живело 29.966 становника или у просеку 14,95 ст/км².

Роканвил (Саскачеван)

Роканвил (енгл. Rocanville) је насељено место са административним статусом варошице у југоисточном делу канадске провинције Саскачеван. Налази се 15 km јужно од долине реке Капел, на око 25 km северно од варошице Мусомин, на провинцијском магистралном друму број 8. Административна граница са провинцијом Манитобом налази се свега 16 km источније.

Сичјовски рејон

Сичјовски рејон (рус. Сычёвский район) административно-територијална је јединица другог нивоа и општински рејон на североистоку Смоленске области, у европском делу Руске Федерације.

Административни центар рејона је град Сичјовка. Према проценама националне статистичке службе, на подручју рејона је 2014. живело 13.877 становника или у просеку 8,2 ст/км².

Славонија

Славонија је историјска и географска област у данашњој Хрватској. Назив области потиче од општег латинског назива за земљу Словена (лат. Sclavonia). Просторни опсег Славоније се током историје мењао у складу са геополиичким променама на ширем подручју између речних токова Саве и Драве. Првобитни просторни опсег Славоније обликован је у време постојања средњовековне Бановине Славоније, из које се развила нововековна Краљевина Славонија. Током 18. века, појам Славоније је постепено сужен на данашњу географску област, која лежи између доњих токова Драве и Саве. Ова област је пољопривредно најразвијенији део данашње Хрватске.

Сонковски рејон

Сонковски рејон (рус. Сонковский район) административно-територијална је јединица другог нивоа и општински рејон на истоку Тверске области, у европском делу Руске Федерације.

Административни центар рејона је варошица Сонково. Према проценама националне статистичке службе, на подручју рејона је 2014. живело свега 8.644 становника или у просеку 8,9 ст/км².

Сточарство

Сточарство је једна од две основне гране пољопривреде која се бави узгојем домаћих животиња у сврху добијања производа и сировина за људску употребу (храна, кожа, вуна, перје). Како се „стоком“ углавном сматрају говеда, овце, козе и свиње, сточарство у ужем смислу би означавало узгој ових животиња.

Разликујемо екстензивно сточарство, које се ослања на број и интензивно сточарство које се базира на квалитету расе.

Тјомкиншки рејон

Тјомкиншки рејон (рус. Тёмкинский район) административно-територијална је јединица другог нивоа и општински рејон у источном делу Смоленске области, у европском делу Руске Федерације.

Административни центар рејона налази се у истоименом селу Тјомкино у којем живи око 40% популације рејона. Према проценама националне статистичке службе, на подручју рејона је 2014. живело 6.070 становника или у просеку 5,23 ст/км².

Ханли (Саскачеван)

Ханли (енгл. Hanley) је малено урбано насеље са административним статусом варошице у централном делу канадске провинције Саскачеван. Насеље лежи на месту где се провинцијски магистрални друм 11 сече са локалним друмом 764 на око 56 км југоисточно од највећег града у провинцији Саскатуна.

Ханли је типично пољопривредно насеље карактеристично за преријска подручја Северне Америке. Најважније пољопривредне културе су пшеница, јечам, уљана репица, луцерка, лан, овас и раж. Развијено је и сточарство, а посебно млечно говедарство.

Земљорадња
Сточарство
Блиске гране

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.