Главни град

Главни град или престоница одређује се на следеће начине:

  • Обично је главни град државе или политичког субјекта онај град у којем је влада.
  • Обично се главни град наводи у закону.
  • Обично је главни град средиште важних делатности.
  • У монархији, главни град је обично место владаревог двора (који се може премештати).

Држава може имати више од једног службеног главног града. Главни град не мора бити седиште владе. Може се чак селити зависно од доба године. [1]

На пример, Јужна Африка има извршни главни град (Преторија), законодавни главни град (Кејптаун) и судски главни град (Блумфонтејн). До тога је дошло због компромиса између различитих покрајина које су се ујединиле у Јужну Африку 1910. године.

У Чилеу, државни Конгрес се преселио из главног града Сантијага у град Валпараисо.

Capital not largest city
Државе у којима главни град није и највећи град
Capitales con y sin mar
     Државе у којима је главни град на обали мора      Државе у којима главни град није на обали мора      Континенталне државе
Countries with multiple capitals map
Државе са више главних градова      Државе које имају више главних градова      Државе које су имале више главних градова

Референце

  1. ^ „What does a Capital City Mean? Capitals”. Kinooze. Приступљено 17. 1. 2019.

Види још

Јужна Дакота

Јужна Дакота (енгл. South Dakota), савезна је држава на средњем западу Сједињених Држава Добила је име по Лакота и Дакота племенима Сијукса. Некада је била део Територије Дакоте, а савезна држава је постала 2. новембра 1889. Површина Јужне Дакоте износи 199.730 km², а процена популације износи мало изнад 800.000 становника. Главни град је Пир, а највећи град, са готово 160.000 становника, је Су Фолс.

Њу Хемпшир

Њу Хемпшир (енгл. New Hampshire), једна је од 13 првих америчких држава. Налази се на северу и граничи се са Канадом. Главни град је Конкорд, а највећа популација становништва је у Манчестеру који има отприлике 100.000 становника.

Интересантно је да на таблицама Њу Хемпшира пише „живи слободно или умри“, што је и мото државе. Број становника државе је нешто изнад 1.200.000 становника. Њу Хемпшир је погодан за скијање, лов и риболов.

Административна подела Чешке

У Чешкој Републици од 2000. г. постоји данашња подела на 14 самоуправних јединица, односно на Град Праг (чеш. hlavní město) и 13 крајева (једн. чеш. kraj, множ. чеш. kraje). Крајеви се даље деле на округе (једн. чеш. okres, множ. чеш. okresy), којих је укупно 76.

Сваки крај има свој главни град (чеш. hlavní město). Једина посебност је Средњочешки крај. Разлог овоме је што овај крај окружује главни град Праг, који му је управно средиште, мада је због величине и значаја издвојен из њега и чини засебну управну јединицу.

Берлин

Берлин (нем. Berlin) је главни град Савезне Републике Немачке и истовремено једна од њених шеснаест савезних покрајина. Са преко 3,4 милиона становника је најмногољуднија и површином од 892 km² највећа општина у земљи. Други је највећи град у Европској унији и центар шестомилионске метрополитанске регије Берлин/Бранденбург те агломерације која броји 4,4 милиона људи. Град је управно подељен на дванаест градских округа. Поред река Шпре и Хафел, на којима град почива, на подручју града се налазе и бројни други, мањи, водени токови, као и бројна језера и шуме.

Поменут први пут у 13. веку, Берлин је кроз историју био седиште и главни град Бранденбурга, Пруске и Немачког Рајха, кроз различите облике владавине кроз које су ови пролазили. Након 1949. град је подељен и источни део Берлина је de facto служио као главни град Источне Немачке. Падом берлинског зида и уједињењем Немачке 1990, Берлин је поново постао главни град целе Немачке, те следствено и седиште савезних институција државе, као што су влада, председник, Бундестаг и Бундесрат, бројна савезна министарстава и амбасаде, а која су се пре налазила у Бону.

Берлин је светски град културе, политике, медија и науке. Европско је саобраћајно чвориште и једно од најпосећенијих места на континенту. Спортске манифестације, универзитети, истраживачки центри и берлински музеји уживају међународни углед. Од преласка у други миленијум, град се развио у магнет за осниваче бизниса и фирми, креативне људе и имигранте. Архитектура, фестивали, ноћни живот и разнолики животни услови овог града су светски познати.

Вашингтон (држава)

Вашингтон (енгл. Washington), савезна је држава САД, која се налази у њеном северозападном делу. Површина Вашингтона је 184.827 km², а број становника по попису из 2008. је 6.549.224. Главни град је Олимпија.

Гвам

Територија Гвам (енгл. Territory of Guam, чам. Guåhan), острво је у западном Пацифику и територија САД.

Становници су већином Чаморои који су населили острво отприлике пре 3.500 година. Острво је највеће и најјужније од свих Маријанских острва. Главни град је Хагатња (Hagåtña), стари назив је Агања (Agaña). Привреда Гуама углавном зависи од туризма (већином из Јапана) и база америчке војске).

Први становници овог острва били су Негритоси, ниски тамнопути народ коврџаве косе и очију чија боја варира од смеђе до црне. Потекли су из делова југоисточне Азије. Одатле су вероватно дошли услед климатским промена насталих за време последњег до сада леденог доба. Није искључено ни то да су их народи северно и западно од њих приморали да напусте своје постојбине и населе се у Малезији, Новој Гвинеји, Малинезији, Меланезији и Филипинима. Судећи по радиоактивном угљенику, научници су установили да су Негритоси настањивали Нови Гвинеју више од 40.000 година.

Доња Калифорнија

Доња Калифорнија (шп. Estado de Baja California), савезна је држава Мексика.

Налази се на крајњем северозападу земље, на обали Тихог океана и Залива Калифорнија.

Има површину од 71.576 km² и око 2,8 милиона становника.

На северу се граничи са државама САД Калифорнијом и Аризоном, на североистоку са мексичком државом Сонора, а на југу са Јужном Доњом Калифорнијом.

Главни град државе је Мексикали, док је највећи град државе Тихуана. Оба се налазе на северу уз америчку границу. Остатак државе је веома слабо насељен.

Држава је основана 1952.

Илиноис

Илиноис (енгл. Illinois) или Илиној, савезна је држава Сједињених Америчких Држава. По броју становника је на петом месту, док је по површини двадесет пета савезна држава у САД-у. Главни град Илиноиса је Спрингфилд а највећи је Чикаго, смештен на обали језера Мичиген. Највећи део становништва живи у Чикагу и његовим предграђима. Илиноис је савезна држава постао 1818. као двадесет прва по реду.

Богат је природним ресурсима, као што су угаљ, дрво и нафта на југу. Илиноис има разноврсну економску базу и главни транспортни центар. Лука у Чикагу повезује Илиноис са другим битним лукама Великих језера, преко Светог Лоренса до Атлантског океана, као и Велика језера са реком Мисисипи. Међународни аеродром О'Хара је сврстан у једне од најпрометнијих аеродрома на свету. Илиноис је дуго имао репутацију предводника у друштвеним и културним темама и у политици.

Данас, иако је највећи део становништва у Чикагу и његовој околини, први становници, који су дошли из Европе, су се настанили на западу. Након рата, досељеници су почели да долазе из Кентакија преко реке Охајо. Илиниос је 1818. године добио звање државе. После изградње канала Ири, повећана је трговина и саобраћај. Чикаго је основан 1830. године на реци Чикаго.

Три председника САД су били изабрани док су живели у Илиноису, а то су Абрахам Линколн, Јулисиз Симпсон Грант и Барак Обама. Роналд Реган, чија је политичка каријера заснована у Калифорнији, био је једини председник САД, који је рођен и одрастао у Илиноису.

Индијана

Индијана (енгл. Indiana), савезна је држава САД која се налази у подручју Великих језера. Према северозападу излази на језеро Мичиген, према северу се граничи са Мичигеном, према истоку са Охајом, према југу са Кентакијем а према западу са Илиноисом. Индијана је по површини 38. савезна држава док је по броју становника на 16. месту у САД. Постала је савезна држава 11. децембра 1816. као 19. по реду. Главни град је Индијанаполис.

Конектикат

Конектикат (енгл. Connecticut), савезна је држава САД, која се налази у њеном североисточном делу. Површина Конектиката је 14.371 km², а број становника по попису из 2000. је 3.405.565. Главни град је Хартфорд.

Лацио

Лацио (итал. Lazio), раније познат и као Лацијум (лат. Latium), је једна од 20 регија Италије. Налази се у њеном средишњем делу. Главни град покрајине је Рим, главни град Италије, а познати градови су и Латина, Витербо, Тиволи.

Лацио је познат као „срце Италије“ заједно са главним градом покрајине, али и целе Италије. Такође, област древног Лацијума, која се приближно поклапа са данашњом покрајином, била је средиште староримске државе и матично подручје латинског језика.

Мисури

Мисури (енгл. Missouri), савезна је држава која се налази на Средњем западу САД. Према северу се граничи са Ајовом, према истоку са Илиноисом, Кентакијем и Тенесијем, према југу са Арканзасом а према западу са Оклахомом, Канзасом и Небраском. Према попису из 2010. Мисури је имао 5.988.927 становника, што га сврстава на 18. место у САД и пето место на Средњем западу.

Мисури има 114 округа и један независан град. Главни град Мисурија је Џеферсон Сити. Четири највеће агломерације у Мисурију су Сент Луис, Канзас Сити, Спрингфилд и Коламбија.

Праг

Праг (чеш. Praha, нем. Prag) је главни и највећи град Чешке. Налази се на реци Влтави, и има око 1,2 милиона становника.

Праг спада у најочуваније велике градове Европе, па је данас његово простано историјско језгро под заштитом УНЕСКОа. Град је због свог богатства познат и под надимком „Златни Праг“.

Рим (округ)

Округ Рим (итал. Provincia di Roma) је округ у оквиру покрајине Лацио у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Рим, главни град државе и покрајине.

Површина округа је 5.352 км², а број становника 4.110.035 (2008. године). По броју становника то је највећи округ у целој Италији.

Северна Дакота

Северна Дакота (енгл. North Dakota), савезна је држава САД смештена на Средњем западу. Према северу се граничи са Канадом, према истоку са Минесотом, према југу са Јужном Дакотом и према западу са Монтаном. Северна Дакота је по површини на 19. месту међу савезним државама САД, док је према попису из 2010. са 672.591 становником на последњем месту. Северна Дакота је постала савезна држава САД 2. новембра 1889. заједно са Јужном Дакотом, поделом Територије Дакота.

Главни град је Бизмарк а највећи је Фарго. Најважнији државни универзитети се налазе у Гранд Фоксу, Фаргу и Дикинсону.

Северна Каролина

Северна Каролина (енгл. North Carolina), савезна је држава САД, која се налази у њеном источном делу. Површина државе је 139.509 km², а број становника по попису из 2000. је 8.049.313. Главни град је Рали. Северна Каролина је ступила у САД 1789, и то као 12. држава чланица.

Синалоа

Држава Синалоа (шп. Estado de Sinaloa), савезна је држава у западном Мексику уз обалу Тихог океана (залив Калифорнија). Има површину од 58.328 km² и 2.609.976 становника (попис 2005).

На северу се граничи са државом Сонора, на истоку са Чивавом и Дурангом, а на југу са Најаритом.

Синалоа је пољопривредна држава. Уз то, поседује једну од највећих рибарских флота у земљи.

Најважнији градови су главни град Кулиакан (800.000 становника), летовалиште Мазатлан и Лос Мочис.

Држава је основана 1831.

Тоскана

Тоскана (итал. Toscana) је једна од 20 регија Италије. Налази се у њеном средишњем дијелу земље. Главни град је Фиренца, а познати градови су и Пиза, Ливорно, Прато, Сијена, Лука. Тоскана је позната по томе да је дала велики број уметника светског гласа, нарочито током времена ренесансе. Такође, Тоскана је позната и по заштићеним пределима (тзв. "културни пејзаж") и по великом броју очуваних старих градова. Због тога је на тлу Тоскане чак шест места стављено на списак баштине Унеска, а сама покрајина је једна од туристички најпосећенијих области света.

Тоскана има преко 120 заштићених резервата природе, што чини Тоскану и њен главни град Фиренцу популарним туристичким дестинацијама које привлаче милионе туриста сваке године. Године 2012, град Фиренца је био 89. град на свету по броју посета, са преко 1,834 милиона долазака.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.