Гимназија „Душан Васиљев”

Гимназија „Душан Васиљев“ у Кикинди најстарија је средња школа у граду. У школи су заступљени следећи смерови: општи, информатички, друштвено-језички и природно-математички смер.

Tabla Gimnazija Dušan Vasiljev u Kikindi
Табла са називом школе
Гимназија „Душан Васиљев“
Kikinda, gradsko jezgro 04
Службени улазу у школу
Типдржавна
ЛокацијаДр Зорана Ђинђића 7
Кикинда
Веб-сајтwww.gimnazijaki.com/

Историјат

Основана је 1858. године. Носила је назив „Великокикиндска Гимназија“. Била је то „реалка“ са четири разреда, смештена у згради Курије (данас зграда Народног музеја и Архива Кикинде). Године 1899. започета је изградња нове зграде, а већ наредне зграда је била спремна за нову школску годину. До Првог светског рата, Гимназију су похађали углавном ученици немачке и мађарске националности. Током Првог светског рата, школа је служила као војна болница. Након рата, Гимназију похађају углавном ученици српске националности. Између два светска рата, Гимназија је уживала велики углед. Томе су допринели и квалитетни професори и успешни ученици. За време Другог светског рата, Гимназија је поново променила намену. Наиме, претворена је у касарну немачке војске. Након рата, 1945. године, Гиманзија је подељена на Непотпуну мађарску и Непотпуну српску гимназију. Трансформацијом 1950/51. године, од Гимназије су одвојена нижа одељења и припојена тада основаним основним школама. Име песника Душана Васиљева, Гимназија је понела век након оснивања, 1959. године. Следи период успона Гиманзије, који траје све до 1974. године када су основани Центри за образовање (ткз. „Шуварке“, по тадашњем министру просвете СФРЈ Стипи Шувару, који је иницирао реформу школства). Наредних 16 година, Гимназија није уписивала нове генерације ученика. Школске 1990/91. обнавља се рад Гимназије.[1]

Школа данас

Gimnazija Kikinda
Двориште и спортски терени

Данас школа броји 15 одељења. Настава се изводи на српском језику. У згради се налази и Економско трговинска школа. Гимназија „Душан Васиљев“ је активан члан мреже придружних школа УНЕСКО од 2003. године.[2] Школа је такође укључена у програм размене ученика организације „Интеркултура“.[3] Једна од манифестација по којима је кикиндска Гимназија препознатљива је Ноћ Гимназије.[4]

Смерови у школској 2018/19 години

Смерови се одвијају на српском језику:

  • Друштвено - језички смер (два одељења по 30 ученика)
  • Природно - математички смер (два одељења по 30 ученика)
  • Ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику (једно одељење од 20 ученика)

Познати ученици Гимназије Душан Васиљев

Spomen ploča na Gimnaziji Dušan Vasiljev u Kikindi
Спомен-плоча светом Јовану Шангајском

Познати професори Гимназије Душан Васиљев

Види још

Референце

  1. ^ „Историја Гимназије Душан Васиљев у Кикинди”. Архивирано из оригинала на датум 08. 02. 2015. Приступљено 01. 03. 2015.
  2. ^ Кикиндска Гимназија домаћин УНЕСКО кампа
  3. ^ „Ученик из Бразила у Кикинди”. Архивирано из оригинала на датум 02. 04. 2015. Приступљено 02. 03. 2015.
  4. ^ Ноћ Гимназије
  5. ^ Светац који је предавао гимназијалцима (Политика, 23.06.2016.)
Душан Васиљев

Душан Васиљев (1900 — 1924) био је српски песник, прозни и драмски писац, један од најзначајнијих српских експресиониста.

Кикинда

Кикинда је град и административни центар Севернобанатског округа. Према попису становништва из 2011. године, у Кикинди је било 38.065 становника.

Радивој Лазић

Радивој Лазић (Кикинда, 1. августа 1953) српски је музичар, кларинетиста, педагог, композитор, сликар и дечји писац.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.