Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Историјат

Школу је основао Народни одбор општине Бабушница 14. јула 1961. године. Школом је управљао колективни огран тј. школски одбор и старешина установе тј. директор. То је првобитно био Никола Стојиљковић.

1961. година је била прва година уписа ђака. Она је званично почела са радом 13. септембра 1961. године. Ученици су били распоређени у три одељења. Што се тиче простора, настава се одвијала у згради основне школе у Бабушници.

Први матуранти бабушничке гимназије завршили су школовање школске 1964/65. године.

Гимназија “Вук Караџић“ у Бабушници трансформисана је у Образовни центар 1977. године. Образовни центар је имао низ нових смерова: правно-биротехнички смер, природно-технички смер, текстилни, машински и гумарски смер.

Стара школска зграда није имала довољно простора за рад те је републички просветни инспектор наложио изградњу новог објекта или укидање Школе. 1982. је Школа добила потпуно нову зграду, одвојену од основне школе. При Гимназији ради и Дом ученика који може да прими и до 60 ученика. Гимназија данас има само један смер - општи. Ученицима су на располагању 16 просторија.

Одлуком Владе о променама мреже средњих школа, гимназија и средњих стручних школа, 2018. године се гимназија спојила са Техничком школом Бабушница те се сад ова средњошколска установа назива "Средња школа" Бабушница[1].

Садашњу функцију директора обавља Игор Ракић.

Референце

  1. ^ Spajaju se 2 srednje škole u Babušnici : Društvo : Južne vesti

Литература

  • Минић, Гимназија Вук Караџић у Бабушници 1961-2011, 2011

Спољашње везе

Бабушница

Бабушница је градско насеље у Србији, у општини Бабушница, у Пиротском округу. Према попису из 2011. има 4601 становника (према попису из 2002. било је 4575 становника).

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.