Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Историјат

Претеча данашње гимназије била је „средња школа“ основана 1770. године, у згради поред Вазнесењске цркве. Иако гимназија није била дугог века, она је убрзо по оснивању стекла велики углед међу Србима у тадашњем Хабзбуршком царству.

Данашња гимназија је образована 1912. године, оснивањем Реалне (српско) гимназије. Она је првобитно била смештена у зграду Српске основне школе (данас зграда Основне школе „Јован Јовановић Змај"). Као таква, гимназија је трајала до Другог светског рата.

Током Другог светског рата рад гимназије је био изузетно отежан. После рата гимназија је наставила рад са повећаним бројем ученика. 1952. године десила се реформа школства, којом је гимназија постала четворогодишња. 1959. године румска гимназија је понела данашњи назив, у спомен на свог у рату погинулог ђака, Стевана Пузића.

Школске 1963/64. године Гимназија „Стеван Пузић“ је добила нову, савремену зграду у Партизанској улици, где је и дан-данас.

Данас је Гимназија „Стеван Пузић“ једна од најважнијих образовних установа на тлу Срема и најважнија у Руми.

Познати ученици гимназије

Румску гимназију „Стеван Пузић“ су похађали:

Извори

Спољашње везе

Рума

Рума је градско насеље у Србији у општини Рума у Сремском округу. Према попису из 2011. било је 30.076 становника.

Српско певачко друштво у Руми

Српско певачко друштво у Руми основано је 1862. године, не само као хорски састав, већ и симбол српске нације и православне културе. Просторије друштва су биле на данашњем Занатском тргу, док су чланови друштва били и утицајни људи који су своју имовину остављали друштву. У цркви Сошествија Светог Духа 1902. године изведена је први пут Химна друштва коју је компоновао Исидор Бајић.После Другог светског рата, друштво је забрањено 1948. године да би педесетих година 20. века поново почело са радом и успешно радило као градски хор.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.