Гимназија Светозар Марковић (Ниш)

Гимназија Светозар Марковић је гимназија у Нишу. Основана је 1. септембра 1954. године. Своју образовно-васпитну делатност је најпре обављала у објекту у коме се налазила и гимназија „Стеван Сремац“. Одлуком органа тадашње општине Ниш, 1966. године се преселила у просторије дома ученика средњих школа у Нишу, познатог и као „Дом ЖИШ-а“, који се налази у Улици Бранка Радичевића број 1, и данас ради у овом простору.

Ова гимназија има одељења друштвено-језичког и природно-математичког смера, као и специјална одељења за ученике са посебним способностима за физику и математику. Једина је гимназија у [Ниш]у која у понуди има и француско билингвално одељење. Гимназија има четири спрата, четири кабинета за информатику, једну салу за физичко васпитање, свечану салу, кабинете за хемију, физику и биологију, ботаничку башту и клуб ученика.

Гимназија ради у две смене, прва почиње у 07:30, а друга у 14:35. Првог септембра у првој смени су први и трећи разред, док су парни разреди у другој смени. Разреди ротирају смене сваке недеље. Свако одељење има своју учионицу. Гимназија тренутно има по девет одељења у сваком разреду. У гимназији се уче следећи страни језици: француски, енглески, руски и италијански језик.

Гимназија је добитник многих награда и признања. Постижу се резултати у разним такмичарским областима: математика, физика, информатика, хемија, географија, историја, језици и др.

Гимназија "Светозар Марковић"
Типдржавна школа
ЛокацијаУлица Бранка Радичевића бр. 1
Ниш, ГО Палилула
ДржаваСрбија
Смеровиприродно-математички, друштвено-језички
Веб-сајтwww.gsm-nis.edu.rs

Билингвална одељења

Од 1. септембра 2008. године, по угледу на билингвална (двојезична) одељења, која су још много пре тога били отворени у Београду, у склопу ове гимназије формирано је прво билингвално одељење у Србији које је ван Београда. Основни циљ билингвалне наставе је усавршавање већ постојећег напредног знања енглеског и француског језика. Упис у одељење у коме се настава паралелно води на српском и француском, односно енглеском језику, резултат је посебног пријемног испита организованог од стране саме гимназије, koji se održava nekoliko nedelja pre onog formalnog u osnovnim školama, који је обавезан. Ови се пријемни испити састоје из четири дела: разумевање слушаног, разумевање прочитаног, писање састава и усмени део. Рачуна се да је испит положио сваки ученик који је освојио најмање 14 од 20 поена, а ранг листа за упис се прави на основу збира бодова пријемног испита језика и завршног испита у основним школама. Сваке школске године се уписује по једно одељење које има по 15 ученика за француски и енглески језик, који предмете који се раде искључиво на српском слушају заједно, док се за предмете које слушају и на страном језику раздвајају. Неопходан ниво знања француског, односно енглеског језика заснива се на међународним критеријумима „DELF A2“. По републичком плану и програму школски предмети на којима не настава одвија на страном језику су: математика, информатика, хемија, географија и историја. Сама одељења припадају природно-математичком смеру.. Обавезан ниво знања страног језика професора је „DELF B2“, по међународном критеријуму. Одељење у коме се део наставе одвија на енглеском језику званично је уведено 1. септембра 2011. године. У школи тренутно постоје четири билингвална одељења на енглеском, односно француском језику, свако у по једном разреду.

У билингвалном одељењу

На часовима који се држе и на француском језику ученици уче кључне појмове, објашњења и резимее на француском језику. Знање градива на француском језику улази и у оцењивање ученика. Професори обезбеђују ученицима додатни материјал у виду резимеа, спискова кључних речи и сл. Ученици морају прво да знају градиво на српском језику. Часови који се држе на француском језику су: географија (2 часа недељно), историја (2 часа недељно) - до треће године, а током све четири године изучавају се математика, хемија, информатика и рачунарство.

Ученици француског билингвалног одељења, поред два редовна часа француског језика, имају и додатни час са лектором из Француског института, а на крају школовања добијају потврду о знању језика нивоа Б2 по ДЕЛФ стандардима.

Ученици могу да учествују у две француске драмске секције, које припремају представе са којима ученици учествују на позоришним фестивалима у Францускоj. Представе се изводе на француском језику. Фестивали се углавном одржавају у априлу/мају, и тада ученици путују у Француску. Ове секције воде професор хемије и професорка француског језика.

Ученицима су на располагању и књиге на француском језику у библиотеци, као и речници и граматике.

Остала одељења

Гимназија две године уписује два одељења друштвено-језичког односно четири одељења природно-математичког смера, док сваке треће године уписује по три одељења оба смера. Поред ових, постоје и одељења за ученике са специјалном способношћу за математику и физику, где се сваки од ових предмета детаљније обрађује кроз различите гране.

Спољашње везе

Миодраг Гмитровић

Др Миодраг Гмитровић (Ниш, 11. април 1943.) редовни професор Електронског факултета Универзитета у Нишу, стручњак за анализу и синтезу електричних кола са аналогним и таласним дигиталним елементима са концентрисаним и расподељеним параметрима.

Наук није баук

"Наук није баук" је фестивал науке који се од 2008. године сваке године крајем марта организује у Нишу. Фестивал науке је покренут на идеју директорке Олге Драгојевић и професорки хемије Дишице Миљковић и Маје Ђорђевић. Прве године фестивал је организован у згради Гимнације "Светозар Марковић" и трајао је један дан.

Светозар Марковић (вишезначна одредница)

Име Светозар Марковић се може односити на више особа:

Светозар Марковић (1846—1875), публициста, социјалиста и политичар друге половине XIX века.

Светотар Марковић (1860—1916), лекар.

Светозар Марковић Тоза (1913—1943), један од организатора НОБ-а у Војводини и народни херој.

Светозар Марковић (2000), фудбалер.По Светозару Марковићу, првом српском социјалисти, је град Јагодина од 1946. до 1990. године носила име Светозарево.

Неколико школа у Србији, носи његово име:

Гимназија Светозар Марковић (Јагодина) у Јагодини

Гимназија Светозар Марковић (Ниш) у Нишу

Гимназија Светозар Марковић (Нови Сад) у Новом Саду

Суботичка гимназија у Суботици

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица) у Сурдулици

Основна школа „Светозар Марковић“ (Врачар) на Врачару

Основна школа „Светозар Марковић“ (Лесковац) у Лесковцу

Основна школа „Светозар Марковић“ (Краљево) у Краљеву

Основна школа "Светозар Марковић" (Врање)

ОШ Светозар Марковић (Рековац)

ОШ „Светозар Марковић” Ковиље

ОШ „Светозар Марковић” Бродарево

ОШ „Светозар Марковић” КрагујевацКао и библиотека Београдског универзитета.

Остало:

Светозар Марковић (филм)

Светозар Марковић (ТВ серија)

Тоза Марковић (предузеће)

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.