Гимназија Свети Сава (Пожега)

Гимназија „Свети Сава” у Пожеги, основана је 1921. године као Државна четвороразредна нижа реална гимназија. Данашње име гимназија носи од 28. фебруара 1991. године.[1]

Гимназија „Свети Сава”
Типдржавна
ЛокацијаВука Караџића 7, Пожега
Пожега
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.gimnazijapozega.edu.rs/

Историја

Од оснивања гимназија је више пута мењала називе и облике организације:

 • 1921. — 1929. – Државна четвороразредна нижа реална гимназија,
 • 1933. — 1945. – Државна грађанска школа,
 • 1945. — 1948. – Нижа реална гимназија,
 • 1948. — 1955. – Непотпуна шесторазредна реална гимназија,
 • 1963. — 1965. – издвојено одељење Гимназије „Миодраг Миловановић Луне” из Ужица,
 • 1965. — 1978. – самостална Гимназија друштвено-језичког и природно-математичког смера,
 • 1978. — 1987. Гимназија се припаја Образовном центру у оквиру природно-техничке струке и струке у области јавног информисања,
 • 1987. — 1990. У оквиру Образовног центра по два одељења природно-математичког смера и културолошко-језичке струке,
 • септембра 1990. године отворена је Гимназија друштвено-језичког и природно–математичког смера,

Организација рада

Основна делатност Гимназије „Свети Сава” је настава, а њен највећи део се одвија кроз три вида: редовну наставу, додатну и факултативну наставу.

Гимназија ради у сменама са Техничком школом, користећи заједнички простор. Редовна настава се одвија у кабинетима по разредима, одељењима и групама, а по устаљеном распореду часова. Гимназију похађа више од 450 ученика из општина: Пожега, Лучани, Косјерић, Ариље и Ужице.

Гимназија данас

Школа располаже модерном и добро очуваном зградом са 15 учионица, два кабинета за информатику, једном специјализованом учионицом, библиотеком, фискултурном салом, канцеларијама и другим помоћним просторијама. Кабинети су опремљени по нормативима, са већим бројем наставних и аудио-визуелних средстава која се користе у настави. Гимназија поседује спортске терене за кошарку, рукомет, мали фудбал и тенис.

Гимфест

Гимфест је фестивал науке и уметности у организацији Гимназије „Свети Сава”. Одржава се сваке године почетком марта у просторијама гимназије. Настао је 2009. године уз подршку Министарства омладине и спорта и Европског покрета у Србији, а по угледу на сличне фестивале (првенствено Фестивал науке у Београду), са циљем популаризације науке и уметности. На фестивалу учествује преко 200 демонстратора на око 30 штандова на којима се промовише наука и уметност.[2]

Ученички парламент

Ученички парламент Гимназије „Свети Сава” основан је 2003. године и до сада је организовао низ успешних акција чији су иницијатори пре свега били ученици. То је организација коју чине по два представника сваког одељења, тако да укупно броји 32 члана.

Извори

 1. ^ „Gimnazia Sveti Sava”. Edukacija. Приступљено 15. 12. 2017.
 2. ^ „Gimfest”. TO Zapadna Srbija. Архивирано из оригинала на датум 08. 08. 2017. Приступљено 15. 12. 2017.

Спољашње везе

Пожега

Пожега је градско насеље у Србији у општини Пожега у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 13.153 становника. За време постојања Југославије, назив овог места био је Ужичка Пожега, како би се разликовао од Славонске Пожеге.

У граду се налазе Народна библиотека Пожега, Културни центар Пожега, Гимназија Свети Сава (Пожега), Машинсо техничка школа, Пољопривредна школа са интернатом Љубо Мићић и Туристичка организација Пожега.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.