Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Свети Сава
Типдржавна

Историјат

Гимназија под данашњим именом "Свети Сава" основана је као гимназија 1910. године издвајањем из Четврте мушке гимназије. У првој школској 1910/1911. години гимназија је имала четири нижа разреда са седам одељења у којима је било 310 ученика. Постепено је прерасла у потпуну осморазредну гимназију. Као потпуна гимназија ради од 1913/1914. године са укупно 11 одељења и 460 ученика.

Године 1913/1914. била је смештена у адаптираној згради на углу улице Тиршове и Светозара Марковића. После Другог светског рата, након ослобођења Београда 1944. године, прелази у зграду у којој се и данас налази. У садашњој згради гимназије пре Другог светског рата била је смештена Немачко-српска школа. Године 1953. гимназија је спојена са Другом женском гимназијом и добила је име Шеста београдска гимназија. 1956. овој гимназији припаја се део Треће мушке гимназије, након чега добија име Трећа гимназија. Преласком на средње усмерено образовање од 1979-1988. године доживљава неколико промена у организацији, да би једно време радила у саставу Образовно-васпитне радне организације „Савски венац“, добијајући разне смерове, али задржавајући општеобразовни карактер. Од 1988. године ради као самостална школа под именом Природно-математичка школа "Владимир Иљич Лењин". Реафирмисањем раније значајно иновиране концепције гимназијског образовања од 1988. године ради као гимназија. Јануара 1991. године одлуком Скупштине града добила је свој некадашњи назив - Трећа гимназија. 1992. године на основу претходно донетих одлука Гимназије и Скупштине града Београда, гимназија се уписује као Гимназија „Свети Сава“ у Београду са седиштем у Генерал Ждановој 58 (Ресавска 58).

Спољашње везе

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.