Гимназија Пирот

Гимназија Пирот је општеобразовна установа, која својим ученицима пружа четворогодишње образовање, и једина је гимназија у Пироту. Основана је 1879. године. Сада је то модерна школа, чији се ученици могу школовати у три образовна профила (смера). Школа је, такође, изузетно активна у међународној сарадњи са другим школама сличног типа.

Гимназија Пирот
GimnazijaPirot
Улаз у школу
Типдржавна

Историјат

Гимназија у Пироту основана је 1879. године и њене прве просторије биле су у данашњој старој згради основне школе „Вук Караџић“ у Пироту. Данашња зграда Гимназије почела је да се гради 1904. године, а користи се од 1907. године[1]. Пре гимназије у Пироту је 1878. основана Трговачко-занатлијска школа која је већ 1879. престала да постоји настанком гимназије.

Од 1987. године Гимназија је носила назив „Предраг Костић“. Садашњи назив, Гимназија Пирот, школа је добила решењем Министарства просвете Републике Србије 1994. године[1].

Професори Гимназије Пирот били су неки од истакнутих српских писаца: Стеван Сремац, Радоје Домановић и Јаша Продановић.

Ученици пиротске гимназије на радној акцији у Београду 1979
Ученици пиротске гимназије на радној акцији у Београду 1979

Организација наставе

Од школске 2006/2007. године, настава у Гимназији Пирот организована је у три образовна профила (смера), а то су: друштвено-језички, природно-математички и информатички смер.

На друштвено-језичком смеру ученици могу да стекну основна знања из језика и области друштвених наука, и тиме се припремити за многобројне факултете на којима се ове науке изучавају.

На природно-математичком смеру, ученици се, кроз изучавање природних наука, математике и информатике, спремају за техничке и факултете на којима се изучавају природне и математичке науке.

Ваннаставне активности у школи

HorGimnazijePirot
Хор Гимназије Пирот на приредби „Креће се лађа француска“

Гимназија у Пироту има развијен велики број ваннаставних активности. Школа негује међународну сарадњу са многим иностраним школама, поготово са интернационалном школом Massillon из француског града Клермон Ферана, кроз пројекат „Креће се лађа француска“ (Le navire français avance).

Од новембра 2009. године школа сарађује и са Средњом школом 644 Приморског округа Санкт-Петербурга у Русији. Нови пројекат носи назив „Душа словенска“. Такође, велики број ученика школе су чланови школског хора, који учествује на свим школским и приредбама које организује општина Пирот, као и друге институције у граду.

Референце

  1. 1,0 1,1 „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 15. 09. 2008. Приступљено 19. 09. 2008.

Спољашње везе

Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Гимназија „Душан Васиљев”

Гимназија „Душан Васиљев“ у Кикинди најстарија је средња школа у граду. У школи су заступљени следећи смерови: општи, информатички, друштвено-језички и природно-математички смер.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Трећа београдска гимназија

Трећа београдска гимназија је од оснивања 1891. године па све до 1956. године носила назив Трећа београдска гимназија, a једно време између ратова Трећа мушка реална гимназија. Позната је у једном периоду као Класична гимназија, a од 1963. Осма београдска гимназија. Ти називи Трећа, Класична, па Осма београдска, уз оне друге што их је донела једна недовољно осмишљена реформа пред крај осамдесетих година, обједињује живописно здање у Његошевој 15. На главном улазу Гимназије налази се бронзана плоча са угравираним натписом.

Шеста београдска гимназија

Шеста београдска гимназија је средња школа која се налази у улици Милана Ракића, на територији Градске Општине Звездара, у делу града познатом као Лион. Основана је 19. октобра 1933. године као „Непотпуна мушка реална гимназија“ са седиштем у улици Војводе Драгомира, а две године касније пресељена је у Булевар Краља Александра 77. Камен темељац за зграду у којој се данас налази положен је 14. маја 1939. године, већ у октобру је била под кровом. Изградња је завршена 1942. године.Школа је 2013. године свечано прославила 80 година постојања.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.