Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Лесковачка гимназија
Gimnazija Leskovac 01
Лесковачка гимназија
ТипСредња школа
ЛокацијаКоста Стаменковић 15
Лесковац
ДржаваСрбија
Веб-сајтgimnazijaleskovac.edu.rs

Историја

Zbirka realija Narodnog muzeja u Leskovcu 03
Ђачка капа ученика Гимназије из прве половине XX века. На њеној предњој страни је ознака разреда. Део је збирке реалија Народног музеја у Лесковцу.

По попису након ослобођења од Турака у Лесковцу је 1879. године било 9.718 становника од којих 848 писмених мушкараца и 79 писмених жена. Са ослобођењем Лесковца 1879. године је отворена Нижа гимназија са два разреда. Тог 4. септембра 1879. године обавештено је грађанство Лесковца о почетку уписа у Нижу гимназију, а пријемне испите положило је 25 од 27 пријављених кандидата.

Просторије прве Гимназије биле су смештене у згради бившег кајмакама Хасафа Пашагића која се налазила на десној обали реке Ветернице (у околини данашње Осмоспратнице). Гимназија је постала четворогодишња 1881. године. Први наставник кога је министар именовао за предавача био је писар министарства финансија Стеван Сремац, али он је на жалост ову службу одбио и отишао у Ниш. Године 1880. Хафис Пањагић се вратио из Турске тражећи своју кућу натраг тако да је Гимназија морала да буде измештена у другу турску кућу мало даље од данашње школе "Светозар Марковић".[1]

На дан 22. септембра 1891. године почело се са зидањем нове гимназијске зграде на месту некадашњег Шашит-пашиног сараја (данашњи Сајам). Зграда је завршена и пуштена у рад 1894. године и као таква била је прва и једина гимназијска зграда подигнута у XIX веку у југоисточној Србији. Ово је била најлепша зграда подигнута у ослобођеним крајевима, тако да је дворски фотограф Лицитер сликао на отварању како би фотографије изложио на изложби у Москви.

Године 1881. Гимназија је постала четворогодишња, а 1907. године у Лесковцу је отворена и Женска гимназија у којој су предавања отпочела 1. октобра, а прву годину похађале су 23 ученице. Настава се одвијала у згради Гимназије.

Како би унапредили текстилну индустрију која је била у замаху у Лесковцу, на предлог Министарства народне привреде 1890. године отворена је и Ткачка школа, прва стручна школа у Лесковцу. Зграда гимназије срушена је током бомбардовања Лесковца 6. септебра 1944. године.

Од 1962. године носи назив свог бившег ученика и народног хероја Станимира Вељковића-Зелета, а од 2003. године школа добија нови назив „Гимназија“ и новоустановљени дан школе 28. октобар, дан када је 1881. године школа добила своје просторије и почела са редовним радом.

Гимназија је васпитно образовна установа средњег образовања и обухвата смерове:

  • друштвено-језички,(4 одељења у првом, 4 у другом, 4 у трећем и 4 у четвртом разреду)
  • природно-математички (4 одељења у првом, 4 у другом, 4 у трећем и 4 у четвртом разреду)

Gimnazija Leskovac

Гимназија у Лесковцу

Gimnazija Leskovac 02

Гимназија током реновирања 2016. године

The Gymnasioum, Leskovac

Двориште Гимназије

Референце

  1. ^ Ристић, Вукадин (2013). Матуранти Лесковачке гимназије 1947./48. Лекари. Лесковац: ФИЛЕКС Лесковац.

Литература

  • Ристић, Вукадин (2013). Матуранти Лесковачке гимназије 1947./48. Лекари. Лесковац: ФИЛЕКС Лесковац.
  • Данило Коцић: Лесковачки писци - трагови и трагања (I-II), Удружење писаца Лесковац, Филекс Лесковац, Народна библиотека "Десанка Максимовић" Власотинце, ауторско издање, Лесковац 2015.
  • Небојша Димитријевић: Лесковац 101, Ђак, Лесковац 2015.

Спољашње везе

Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Пирот

Гимназија Пирот је општеобразовна установа, која својим ученицима пружа четворогодишње образовање, и једина је гимназија у Пироту. Основана је 1879. године. Сада је то модерна школа, чији се ученици могу школовати у три образовна профила (смера). Школа је, такође, изузетно активна у међународној сарадњи са другим школама сличног типа.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Гимназија „Душан Васиљев”

Гимназија „Душан Васиљев“ у Кикинди најстарија је средња школа у граду. У школи су заступљени следећи смерови: општи, информатички, друштвено-језички и природно-математички смер.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Трећа београдска гимназија

Трећа београдска гимназија је од оснивања 1891. године па све до 1956. године носила назив Трећа београдска гимназија, a једно време између ратова Трећа мушка реална гимназија. Позната је у једном периоду као Класична гимназија, a од 1963. Осма београдска гимназија. Ти називи Трећа, Класична, па Осма београдска, уз оне друге што их је донела једна недовољно осмишљена реформа пред крај осамдесетих година, обједињује живописно здање у Његошевој 15. На главном улазу Гимназије налази се бронзана плоча са угравираним натписом.

Четрнаеста београдска гимназија

Четрнаеста београдска гимназија је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Хаџи Продановој 5, на општини Врачар.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.