Гимназија Ивањица

Гимназија је самостална образовно-васпитна установа, једна од две средње школе у Ивањици, са адресом Улица 13. септембар бр. 58. На основу својих нормативних аката као и на основу решења број 531-134/98 од 11. 02. 1998. године, уписана је у регистар код Окружног привредног суда у Ужицу, и регистрована као самостална образовно-васпитна установа.[1]

Гимназија Ивањица
WMRS Education program, Gymnasium Ivanjica, Serbia 2015-20
Гимназија Ивањица
Типдржавна
Локација13. септембра 58
Ивањица
ДржаваРепублика Србија
Веб-сајтГимназија Ивањица

Историја

На иницијативу грађана Скупштина општине Ивањица донела је одлуку о оснивању Гимназије 13. VIII 1964. Гимназија ће почети са радом 1964/65. као истурено одељење гимназије „Миодраг Миловановић – Луне“ из Титовог Ужица. Носиће назив професора немачког језика Венијамина Маринковића из села Вионице под Голијом. Убрзо 29. I 1965. Гимназија је уписана у Служби друштвеног књиговодства као самостална организација са седиштем у Ивањици. У складу са реформама средњег образовања 1977. године и увођења средњег усмереног образовања у Гимназије постаје део нове мреже школа па се спаја са Образовним средњошколским центром ООУР школом „Браћа Симић“ у јединствени ОУР тј. Образовни центар „Венијамин Маринковић“. У школској 1984/85. уследила је нова реорганизација па је Образовни центар „Венијамин Маринковић“ подељен у две средње школе Средња школа „Моравичка партизанска чета“ и Средња школа „Венијамин Маринковић“. Новоформирана школа „Венијамин Маринковић“ задржала је природно-математичку и машинску струку. Школске 1990/91. упоредо са завршним разредима уписала се генерација гимназијалаца општег смера. Школске 1991/92. по решењу Окружног суда удруженог града из Титовог Ужица Гимназија је регистрована само као Гимназија Ивањица са седиштем у улици 13. сепретмабр 58 (без имена Венијамин Маринковић). Од 2003/2004. у Гимназију се уписују само одељења општег смера.

3. VI 2002. Гимназија је добила проширење делатности из области рачунарства и информатике, а 10. VI 2006. одобрење за спровођење огледа за гимназије информатичког смера. Школске 2008/09. Гимазија је обављала делатност у новим смеровима природно-математичком и друштвено-језичком.

2014/2015. у Гимназији су само одељења општег смера.

Одељења

Од школске 2008/2009. у први разред Гимназије уписују се одељења општег смера. Настава се одвија у 15 одељења, на српском језику, у две зграде, у девет кабинета, једном мултимедијалном кабинету, 15 учионица и фискултурној сали.

Галерија

Gimnazija Ivanjica1

Гимназија Ивањица

Gimnazija Ivanjica2

Гимназија Ивањица

Serbia Ivanjica

Општина Ивањица

Референце

  1. ^ Званична страница Гимназије Ивањица

Види још

Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Grabovica (pritoka Golijske Moravice)

Posle Moravice Grabovica je najveća reka na području Prilika. Izvire ispod Mučnja (1534 m) i teče prema istoku, gde prima Brezovačku reku, a potom menja pravac i teče prema severoistoku. U nju se uliva i Klepanski potok, koji izvire ispod Vodnica. Na 5 km od ušća probija se kroz Jevačke stene i uliva se u Moravicu kod Petakovića kuća.

Nošnica

Nošnica je reka koja izvire ispod prevoja zvanog Granica na nadmorskoj visini od 1320 metara i predstavlja prirodnu granicu između Golije i Javora. U Moravicu se uliva kod sela Međurečje i to na nadmorskoj visini od 530 metara. Nošnica se smatra za jednu od najčistijih reka u Moravičkom okrugu.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Трећа београдска гимназија

Трећа београдска гимназија је од оснивања 1891. године па све до 1956. године носила назив Трећа београдска гимназија, a једно време између ратова Трећа мушка реална гимназија. Позната је у једном периоду као Класична гимназија, a од 1963. Осма београдска гимназија. Ти називи Трећа, Класична, па Осма београдска, уз оне друге што их је донела једна недовољно осмишљена реформа пред крај осамдесетих година, обједињује живописно здање у Његошевој 15. На главном улазу Гимназије налази се бронзана плоча са угравираним натписом.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.