Гимназија Босилеград


Гимназија Босилеград је гимназија општег типа која се налази Босилеграду. Једна је од најстаријих гимназија у Србији.

Гимназија Босилеград
Gimnazija 4
Гимназија Босилеград
Типдржавна
Основана5. новембара 1941.
ЛокацијаГеорги Димитров бр.23
17500, Босилеград
Босилеград
Држава Србија
Директордр. Антон Тончев
Веб-сајтГимназија

Историја

Темељи образовања у Босилеграду постављени су изградњом цркве Свете Тројица у селу Извор 1833. године. При цркви је у то време отворена прва школа, а од целокупног становништва, од њих око 16.000, само је 111 елементарно писмених људи. Крајем 19. века широм општине отварају се основне школе у којима предају учитељи из Босилеградског краја. Почетком 1890. године отвара се прва школа у Босилеграду, а први учитељ у школи био је Антон Харизанов. Од 1900. до 1919. године у Босилеграду радила и Трекљанска прогимназија, чиме је проценат писмених достигао 30%. [1] Указом бугарског цара Бориса III почиње изградња гимназије у Босилеграду, а 5. новембра 1941. године по први пут отвара врата Гимназија Кнегиња Марија Лујза која је после 1945. године променила назив у Гимназија Иван Караиванов. Државна реална гимназија у Босилеграду отворена је 1946. године и као таква радила је до 1. септембра 1956. године, када решењем Народног одбора среза Врање - Савета за школство под бројем 3451 од 17. фебруара 1956. године прераста у Вишу гимназију Георги Димитров. Виша гимназија Георги Димитров је радила до 1960. године, када је отворена Економска школа, кроз коју су прошле само три генерације ученика. Решењем Народног одбора среза Врање број 4262/62 од 6. јула 1962. године отвара се поново гимназија у Босилеграду, а сукцесивно се укида Економска школа почев од школске 1962/1963. године. Решењем Народног одбора среза Врање под бројем 03-7771/1-62 од 11. октобра 1962. године гимназија у Босилеграду добија назив Иван Караиванов. Одлуком Скупштине општине Босилеград 1976. године отвара се Образовни центар Иван Караиванов. Образовни центар Иван Караиванов укида се 1990. и од 1990. године до данас ради под именом Гимназија. У школској 2015/16. години Гимназију похађа око 250 ученика. У самој згради налази се и једно одељење техничке школе из Врања у којима ученици похађају смерове економије и аутоелектронике. Од 2014. године постоји и једно одељење на бугарском језику.

Дом ученика

Због велике разуђености терена у Босилеграду и сеоским центрима постоје и раде школски интернати са кухињама за смештај и боравак ученика, који због велике удаљености не могу да одлазе својим кућама и током школске године бораве у овим објектима. Дом ученика у Босилеграду намењен је за ученике основне и средње школе, а саграђен је 1989. године. Пошто су зиме у Босилеграду углавном дугачке и у том периоду је отежано обављање спортско-рекреативних активности деце, омладине и одраслих, изграђена је спортска сала.

Школске секције

Сваке школске године у школи успешно раде секције: рецитаторска, литерална, драмска, одбојкашка, ликовна, математичара, историјска, информатике и рачунаствра, хемијска, фудбалска, кошаркашка, фолклорна, рукометна, стоног тениса и шаховска. Захваљујући резултатима редовне наставе и ваннаставних активности, сваке школске године на такмичењима и смотрама учествује до 200 ученика школе, од општинског до републичког такмичења, узимајући појединачна и екипна учешћа. [2]

У оквиру Гимназије налази се и:

  • Центар за културу - Босилеград
  • Културно-информативни центар Босилеград бугарске националне мањине у Србији

Галерија слика Гимназије

Gimnazija 1

Школско двориште са Гимназијом

Gimnazija 2

Гимназија из даљине

Gimnazija 3

Улаз у Гимназију

Prvi sprat Gimazije

Први спрат Гимназије

Stepeniste Gimnazije

Степениште Гимназије

Drugi sprat Gimnazije

Други спрат Гимназије

Treci sprat Gimnazije

Трећи спрат Гимназије

Bioloski kabinet Gimnazije

Биолошки кабинет Гимназије

Hemijski kabinet Gimnazije

Хемијски кабинет Гимназије

Matematicki kabinet Gimnazije

Математички кабинет Гимназије

Dom ucenika

Дом ученика у Босилеграду

Референце

  1. ^ Општина Босилеград
  2. ^ Културно-уметничко друштво Босилеград

Спољашње везе

Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Пирот

Гимназија Пирот је општеобразовна установа, која својим ученицима пружа четворогодишње образовање, и једина је гимназија у Пироту. Основана је 1879. године. Сада је то модерна школа, чији се ученици могу школовати у три образовна профила (смера). Школа је, такође, изузетно активна у међународној сарадњи са другим школама сличног типа.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Трећа београдска гимназија

Трећа београдска гимназија је од оснивања 1891. године па све до 1956. године носила назив Трећа београдска гимназија, a једно време између ратова Трећа мушка реална гимназија. Позната је у једном периоду као Класична гимназија, a од 1963. Осма београдска гимназија. Ти називи Трећа, Класична, па Осма београдска, уз оне друге што их је донела једна недовољно осмишљена реформа пред крај осамдесетих година, обједињује живописно здање у Његошевој 15. На главном улазу Гимназије налази се бронзана плоча са угравираним натписом.

Четрнаеста београдска гимназија

Четрнаеста београдска гимназија је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Хаџи Продановој 5, на општини Врачар.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.