Гибралтар

Гибралтар (енгл. Gibraltar) је прекоморска територија Уједињеног Краљевства на Пиринејском полуострву, у Гибралтарском пролазу који спаја Атлантски океан и Средоземно море.

Гибралтар
Gibraltar
Крилатица: Montis Insignia Calpe
Положај Гибралтара
Главни градГибралтар
Службени језикенглески
Владавина
КраљицаЕлизабета II
Председник ВладеПитер Каруана
Историја
Географија
Површина
 — укупно6,5 km2(није уврштена)
 — вода (%)0
Становништво
 — 2012.30.001 [1](221)
 — густина4.270 ст./km2(није уврштена)
Економија
ВалутаГибралтарска фунта (GIP)
 — стоти део валуте‍пени‍
Остале информације
Временска зонаUTC 
Интернет домен.gi
Позивни број+350

Политички систем

Заступнички дом (House of Assembly) је заступничко тело (парламент) с 15 заступника, а бира се општим изборима отприлике сваке четири године. Гибралтар има само једну изборну јединицу. Гувернер најчешће именује вођу најјаче странке за премијера.

Историја

У старом веку, Гибралтар је био познат под именом Херкулови стубови, а под Римљанима се звао Калпе (лат. Calpe). 711. године Гибралтар су освојили муслимански Арабљани и Бербери. Име Гибралтар потиче од арапског Џебел ал-Тарик (= Тариково Брдо). Тарик је био маварски војсковођа, који је на гибралтарској стени прикупио своју војску а после је ту изградио и тврђаву. Муслимани су владали Гибралтаром све до 1462. године. (додуше, Краљевина Кастиља је између 1309. и 1333. привремено владала Гибралтаром). Шпанци су толико ојачали његова утврђења да се сматрао неосвојивим.

Током ратова за ослобађање Низоземске Холанђани су 1607. године на сидришту Гибралтара уништили 26 шпанских ратних бродова.

У Рату за шпанско наслеђе британска и холандска флота заузеле су Гибралтар препадом 3. јула 1704. године. Одмах након тога Шпанци су га напали с копна а 4. октобра им се прикључила француска флота па је био опседнут и блокиран и са мора. Успшено је одбрањен активношћу британског адмирала Џона Лика и војног гувернера Георга фон Хесен-Дармштата. У априлу 1705. године опсада је била прекинута.

У рату Четворног савеза против Шпаније Шпанци нису успели да заузму Гибралтар препадом 1720. године. Шпанија је током рата само трпела поразе на мору чиме се показало да она без ефикасне ратне морнарице не може да брани своје колоније.

Када је Шпанији 1725. године признала Прагматичну санкцију, у Европи су се заоштрили односи и створила су се два блока. Шпанија је била против Велике Британије. Иако до објаве рата није дошло, једна британска ескадра је контролисала шпанске обале, а друга је неколико година блокирала шпанске луке у Западној Индији. Одговарајући на ове акције Шпанија је опсела Гибралтар 1727. године. Британци су затим вршили притисак на Шпанију и водили рат против шпанског поморског саобраћаја у Гибралтарским вратима и испред Кадиза.

Миром у Утрехту 1713. године. предат је Великој Британији, што је после само било потврђивано Париским миром из 1763. и Париским миром из 1783. године.

Од 1730, Гибралтар је британска колонија.

Током Америчког рата за независност Шпанци су га опседали од 11. јула 1779. до 6. фебруара 1783. године, али су британски бродови више пута успевали да продру у луку и тако снабдеју град и тврђаву. Бомбардовање тврђаве отпочело је тек 12. априла 1781. године. Утврђењима и граду биле су нанесене велике штете. Идуће, 1782. године Шпанцима су се придружили Французи и 13. септембра извршили напад са нарочито саграђеним топовњачама, које су британске батерије успеле да запале усијаним ђуладима. Опсада је била настављена бомбардовањем, али се блокада није могла у потпуности одржати. Ватра је била обустављена 2. фебруара 1738. године када је у Шпанију стигла вест о почетку мировних преговора. Гибралтар је дефинтивно остао у рукама Британаца и у предстојећим поморским ратовима је играо све већу улогу.

Уочи Другог светског рата одбрамбена постројења Гибралтара су знатно била ојачана - уз постојећа три изграђено је још 13 km подземних галерија, а током рата и аеродром. Током Другог светског рата у луци Гибралтар је била стационирана британска Х ескадра (енгл. Force H), која је дејствовала у Атлантском океану и Средоземном мору. Гибралтар је имао веома важну улогу у снабдевању Малте између 1940. и 1943. године.

Француска авијација напала је Гибралтар 7. јуна 1940. године због одмазде за британски напад на француску флоту у Мерс ел Кебиру у Алжиру.

Италијани су нападали бродове на сидришту и у луци подводним диверзантима - пребаченим подморницом и снабдевени јахаћим торпедима. Диверзанти су у ноћи између 20. и 21. септембра 1941. године потопили два танкера и један теретни брод са укупно 28337 БРТ. Диверзанти који су били упућени током ноћи између 13. и 14. јула 1942. године са шпанске обале Алхесираског залива и са италијанског трговачког брода који је био насукан уз шпанску обалу, тешко су оштетили четири трговачка брода са укупно 9468 БРТ. У акцији која је извршена ноћу 14. на 15. септембра диверзанти су потопили један брод од 1787 БРТ.

Гибралтар између Британије и Шпаније

На Гибралтару живи 28.000 становника. Шпанија сматра да би Гибралтар морао њој припасти, али британска владавина је и даље чврста. Због неспоразума између Уједињеног Краљевства и Шпаније, граница између Гибралтара и копна је била затворена између 1969. и 1985. године. Шпанија се ни данас не одриче свог захтева.

На Гибралтару је одржан референдум 17. новембра 2002. Излазност је била 90 %, а 99 % гласача је било за задржавање британског суверенитета. Само 187 становника Гибралтара било је за подељени суверенитет између Британије и Шпаније.

Валута

Валута је Гибралтарска фунта (GIP), које је везана за Британску фунту у односу 1:1. Може се плаћати и британском фунтом.

Референце

  1. ^ Национална агенција за статистику

Спољашње везе

.gi

.gi је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Гибралтар.

Због коинциденције у скраћивању, ово име је такође коришћено за неке домене у шпанској провинцији Ђирона.

Гибралтар на Европском првенству у атлетици на отвореном 2014.

Гибралтар је учествовао на Европском првенству у атлетици на отвореном 2014. одржаном у Цириху од 12. до 17. августа. Репрезентацију Гибралтара представљало је три спортиста који су се такмичили у три дисциплине.

На овом првенству представници Гибралтара нису освојили ниједну медаљу нити је оборен неки резултат.

Гибралтар на Европском првенству у атлетици на отвореном 2016.

Гибралтар је учествовао на Европском првенству у атлетици на отвореном 2016. одржаном у Амстердаму од 6. до 10. јула.

Ово је било тринаесто европско првенство у атлетици на отвореном на коме је Гибралтар учествовао, Репрезентацију Гибралтара представљало је троје спортиста који су се такмичили у три дисциплине.

На овом првенству представници Гибралтара нису освојили ниједну медаљу нити су оборили неки рекорд.

Гибралтар на Европском првенству у атлетици на отвореном 2018.

Гибралтар је учествовао на Европском првенству у атлетици на отвореном 2018. одржаном у Берлину од 6. до 12. августа.

Ово је било четрнаесто европско првенство у атлетици на отвореном на коме је Гибралтар учествовао, Репрезентацију Гибралтара представљала су тројица атлетичара који су се такмичили у три дисциплине.

На овом првенству представници Гибралтара нису освојили ниједну медаљу, а оборена су два лична рекорда.

Гибралтар на Европском првенству у атлетици у дворани 2013.

Гибралтар је учествовао на 32. Европском првенству у дворани 2013 одржаном у Гетеборгу, Шведска, од 28. фебруара до 3. марта. Ово је било пето Европско првенство у дворани од 1986. године када је Гибралтар први пут учествовао. Репрезентацију Гибралтара представљала су два такмичара (1 мушкарац и 1 жена) који су се такмичили у две дисциплине.

На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу нити је оборен неки рекорд.

Гибралтар на Европском првенству у атлетици у дворани 2015.

Гибралтар је учествовао на 33. Европском првенству у дворани 2015 одржаном у Прагу, Чешка, од 5. до 8. марта. Ово је шесто Европско првенство у дворани од 1986. године када је Гибралтар први пут учествовао.

Репрезентацију Гибралтара представљао је један спортиста (1 мушкарац) који се такмичио у 1 дисциплини.

Представник Гибралтара није освојио ниједну медаљу, нити је оборио неки рекорд.

Гибралтар на Европском првенству у атлетици у дворани 2017.

Гибралтар је учествовао на 34. Европском првенству у дворани 2017 одржаном у Београду , Србија, од 5. до 8. марта. Ово је седмо Европско првенство у дворани од 1986. године када је Гибралтар први пут учествовао.

Репрезентацију Гибралтара представљала су 3 такмичара (2 мушкарца и 1 жена) који су такмичили у 3 дисциплине (2 мушке и 1 женска).

Представници Гибралтара нису освојили ниједну медаљу, али је оборен један национални и лични рекорд.

Гибралтар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Гибралтар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27. августа до 4. септембра. Репрезентацију Гибралтара представљао је један атлетичар који се такмичио у једној дисциплини.На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу. Није било нових националних и рекорда сезоне. Оборен је само један лични рекорд

Гибралтар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Гибралтар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа тринаести пут. Репрезентацију Гибралтара представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 200 м.На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу, нити је оборен неки рекорд.

Гибралтар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Гибралтар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа четрнаести пут. Репрезентацију Гибралтара представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 200 м.На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу, а остварен је један резултат сезоне.

Гибралтар на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Гибралтар је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа петнаести путт. Репрезентацију Гибралтара представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 1.500 м., На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу, а оборен је национални рекорд на 1.500 метара.

Гибралтар на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Гибралтар је први пут учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Репрезентацију Гибралтара представљао је један такмичар, који се такмичио у трци на 60 метара.

Гибралтар није освојио ниједну медаљу али је оборен лични рекорд сезоне.

Гибралтар на Светском првенству у атлетици у дворани 2014.

Гибралтар је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2014. одржаном у Сопоту од 7. до 9. марта други пут. Репрезентацију Гибралтара представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 1.500 метара.

На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу али је остварен национални рекорд.

Гибралтар на Светском првенству у атлетици у дворани 2018.

Гибралтар је учествовао на 17. Светском првенству у атлетици у дворани 2018. одржаном у Бирмингему од 1. до 4. марта трећи пут. Репрезентацију Гибралтара представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 1.500 метара. ,

На овом првенству Гибралтар није освојио ниједну медаљу али је остварен национални рекорд.

Грб Гибралтара

Грб Гибралтара је званични хералдички симбол британске прекоморске територије, Гибралтара.

Краљица Изабела од Кастиље даровала је грб 10. јула 1502. године. То је најстарији грб у употреби у прекоморским територијама Уједињеног Краљевства и уникатан по томе да је једини из времена пре британске колонијалне администрације.

Грб се састоји из штита на коме се налази црвени замак са три куле на белој подлози са златним кључем који виси на средини црвеног дела позадине. Замак симболише гибралтарску тврђаву а кључ значај Гибралтара. Мото је Montis Insignia Calpe, што значи Штит стене Гибралтар.

Грб се разликује од печата Гибралтара, који је слика гибралтарске стене са бродом испред. Не постоје подаци о времену настанка тог мотива.

Од 1982, застава која представља грб користи се као Застава Гибралтара, а грб се такође појављује на застави гувернера Гибралтара.

Грб владе Гибралтара исти је као грб Уједињеног Краљевства уз додати штит који приказује грб Гибралтара.

Застава Гибралтара

Застава Гибралтара је приказ грба Гибралтара кога је Гибралтару одобрила краљица Изабела од Кастиље 10. јула 1502. године.

Застава је уникатна по томе што једина од свих застава британских колонија није заснована на застави Уједињеног Краљевства. Застава је због свог историјског порекла популарна међу становницима Гибралтара, посебно онима који се противе британској власти. Застава гувернера Гибралтара се састоји из тамно плаве основе у чијем кантону је застава Уједињеног Краљевства а у пољу грб Гибралтара.

Пиринејско полуострво

Пиринејско полуострво је полуострво које се налази на крајњем југозападу Европе. Од остатка Европе је одељено планинским ланцем Пиринеја, по којем је и добило име. Познато је и под називом Иберијско полуострво (или Иберија), који потиче од имена народа који је у давној прошлости насељавао један део полуострва (Ибери).

Данас се на њему налазе државе Шпанија, Андора и Португалија, британска прекоморска територија Гибралтар и мали део Француске (Француска Сердања).

Фудбалска репрезентација Гибралтара

Фудбалска репрезентација Гибралтара представља Гибралтар на међународним фудбалским такмичењима и под контролом је фудбалског савеза Гибралтара (Gibraltar Football Association (GFA)).

Химна Гибралтара

Химна Гибралтара је национална химна британске прекоморске територије Гибралтара. Заједно са Уједињеним краљевством, крунским поседима и другим британским територијама, званична државна химна јој је Боже, чувај краљицу!. Химна Гибралтара је национална химна, а изабрана је на такмичењу 1994. године. Текст и музику је саставио Питер Емберли, који није са Гибралтара.

Химна се изводи сваког 10. септембра од стране народа при годишњем пуштању црвено-белих балона на Дан државности Гибралтара.

Уједињено Краљевство Земље, територије и крунски поседи Уједињеног Краљевства
Конститутивне земље
Прекоморске територије
Крунски поседи
Државе и територије у Европи
Суверене
државе
Зависне
територије
Непризнате
земље

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.