Галерија

Галерија је простор за излагање уметничких дела.[1] Име галерија води порекло од издужених просторија у палатама које су служиле да повежу већи број дворана и које су од 17. века украшаване уметничким делима.[1] У галеријама се излажу слике, скулптуре, фотографије, илустрације, односно уметничка дела у свим другим техникаma и начинима извођења (нпр. перформанс телом, итд). Галерије могу бити јавне или приватне, бавити се трговином уметничких дела или само њиховим излагањем, но најважнија разлика између галерија је у власништву над уметничким експонатима, који могу бити у власништву галерије или посуђени за одређену изложбу из неке друге уметничке установе, колекционара, или директно од уметника или групе уметника.

Галерије "Миран" и "Карен" Гренвил острво - Ванкувер

Grinvil ostrvo vankuver galerija miran 1

Галерија "Миран"

Grinvil ostrvo vankuver karen galerija 2

Галерија "Карен"

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 Несторовић 1952, стр. 499–504.

Литература

  • Несторовић, Богдан Н. (1952). Архитектура Старог века (Архитектура). Београд, Србија, Југославија: Научна књига.

Спољашње везе

Araneomorphes

Araneomorphae (срп. аранеоморфе) најобимнији је подред паукова који обухвата преко 30 000 врста класификованих у преко 50 породица, што чини око 90% свих живих паукова. Респирацију обављају помоћу једног пара листоликих плућа и трахејног система. Од паучине испредају мреже за лов инсеката, коконе за заштиту јаја и др. Има врста које плен лове и на друге начине као што су постављање замки у земљи или непосредним нападом.

Њу Хемпшир

Њу Хемпшир (енгл. New Hampshire), једна је од 13 првих америчких држава. Налази се на северу и граничи се са Канадом. Главни град је Конкорд, а највећа популација становништва је у Манчестеру који има отприлике 100.000 становника.

Интересантно је да на таблицама Њу Хемпшира пише „живи слободно или умри“, што је и мото државе. Број становника државе је нешто изнад 1.200.000 становника. Њу Хемпшир је погодан за скијање, лов и риболов.

Абруцо

Абруцо (итал. Abruzzo) је једна од 20 регија Италије. Налази се у њеном средишњем делу земље. Главни град је Л'Аквила, а највећи град и економско средиште је Пескара.

Покрајина Абруцо је позната као изразито планинска област која се стрмо спушта ка Јадрану.

Венето

Венето (итал. Veneto) је једна од 20 регија Италије. Налази се у сјевероисточном дијелу земље. Главни град је Венеција, а познати градови су и Верона, Падова и Виченца.

Венето спада у највеће и најразвијеније италијанске покрајине. Такође, Венето са светски значајном Венецијом је једна од туристички најпосећенијих области света са преко 60 милиона туриста годишње.

Галерија (Бергамо)

Галерија је насеље у Италији у округу Бергамо, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 47 становника. Насеље се налази на надморској висини од 431 м.

Галерија (Кунео)

Галерија је насеље у Италији у округу Кунео, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 6 становника. Насеље се налази на надморској висини од 382 м.

Галерија (Модена)

Галерија је насеље у Италији у округу Модена, региону Емилија-Ромања.

Према процени из 2011. у насељу је живело 109 становника. Насеље се налази на надморској висини од 40 м.

Галерија грбова зависних територија

Ова галерија грбова приказује грбове или амблеме (који служе сличној сврси) свих наведених зависносних територија сврстаних азбучним редоследом суверених држава којима припадају.

Галерија грбова суверених држава

Списак државних грбова чине грбови које представљају суверене државе. Грбови других тероторија могу се видети у списку грбова зависних територија. На грбовима држава постоје разни мотиви. Преко половине држава има мотиве разних биљака (венци, стабла, растиње), њих око 60 садржи птице (углавном орлове), око 40 дивље животиње (лавове, тигрове, леопарде), око 30 коње, зебре и говеда. Изражени су и мотиви воде (око 30 држава), планине (око 30 држава), сунца (око 20), човека (око 10). Крстови се налазе на грбовима око 30 држава, док се полумесец налази на око 10 грбова држава. Још један значајан мотив је и звезда (око 45 држава).

Галерија застава зависних територија

Списак застава зависних територија чини галерија застава зависних територија пореданих по азбучном редоследу. За заставе суверених земаља видети списак државних застава.

Галерија застава суверених држава

Списак државних застава чине заставе које представљају суверене државе. За заставе других земаља видети Списак застава зависних територија.

Ивреа

Ивреа (итал. Ivrea) је важан град у северној Италији. То је и други по величини град округа Торино у оквиру италијанске покрајине Пијемонт.

Град Ивреа је познат по некада познатом произвођачу машина за куцање "Оливети".

Империја (округ)

Округ Империја (итал. Provincia di Imperia) је округ у оквиру покрајине Лигурија у северозападној Италији. Седиште округа је истоимени град Империја, али је већи и много познатији град Санремо.

Површина округа је 1.156 км², а број становника 218.334 (2008. године).

Лигурија

Лигурија (итал. Liguria) је једна од 20 регија Италије. Налази се у северозападном делу земље. Главни град је Ђенова, а познати градови су и Ла Специја, Савона, Империја и Санремо.

Лигурија је позната по изузетно лепо ривијери дуж северних обала Тиренског мора.

Ломбардија

Ломбардија (итал. Lombardia, ломб. Lumbardia) је једна од 20 регија Италије. Налази се у северном делу земље. Главни град је Милано, а познати градови су и Бреша, Бергамо и Комо.

Ломбардија спада у највеће италијанске покрајине по пространству, а по броју становника и уделу у националном дохотку је убедљиво прва. Такође, престоница Милано је економски центар Италије и један од најзначајнијих градова у Европи.

Мала спољна острва Сједињених Држава

Мала спољна острва Сједињених Држава (енгл. United States Minor Outlying Islands), или краће Мала спољна острва, обухватају 8 острвских територија у Тихом океану и 3 острва у Карипском мору. Термин се појавио 1986. у вези са ширењем области података о стандардима ИСО 3166-1, који дефинише кодове за називе земаља и територија под њиховом јурисдикцијом.

У овом тренутку, ниједно од острво нема стално становништво. У исто време, на већини острва се налази војно и научно особље са пратећим објекатима који ту бораве привремено. На основу пописа становништва из 2000. на острвима је било 316 људи.Острво Наваса је спорна територија између САД и Хаитија, док је атол Вајк спорна територија САД и Маршалских Острва.

Малим спољним острвима је претходно био додељен и властити интернет домен .um, али је 2007. године, због недовољне потражње за истим, тај домен избрисан.

Пауколике животиње

Пауколике животиње (Chelicerata) припадају зглавкарима, а од осталих зглавкара се разликују двема посебним одликама:

немају антене и

први пар екстремитета су хелицере.Тело им је подељено на два телесна региона:

прозому (главеногрудни) и

опистозому (трбушни).На прозоми се налази 6 пари екстремитета:

први пар су, већ поменуте, хелицере клештоликог облика, које углавном учествују у исхрани и представљају усне екстремитете;

други пар су педипалпи са различитим функцијама: чулна, хватање плена, парење,

4 пара ногу за ходање.Опистозома има највише 13 сегмената и телзон и на њој нема екстремитета за ходање већ су они редуковани или измењени у шкрге или плућа, чулне органе и паучинасте брадавице. Облик опистозоме варира у различитим групама пауколиких животиња.

Пауколике животиње су активни ловци, мада има и оних које се хране биљном храном или паразитирају на биљкама и животињама. Грабљивице свој плен хватају хелицерама и педипалпима, а затим на њега излучују ензиме. Полусварену, кашасту храну усисавају помоћу посебно прилагођеног предњег црева.

Пијемонт

Пијемонт (итал. Piemonte) једна је од 20 регија Италије. Налази се у северозападном делу земље. Главни град је Торино, а познати градови су и Новара, Алесандрија и Асти.

Пијемонт се сматра једном од најразвијенијих покрајина Италије.

Понте Галерија-Ла Пизана (Рим)

Понте Галерија-Ла Пизана је насеље у Италији у округу Рим, региону Лацио.

Према процени из 2011. у насељу је живело 4292 становника. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Фурланија-Јулијска крајина

Аутономна регија Фурланија-Јулијска крајина (итал. Friuli-Venezia Giulia, фурл. Friûl-Vignesie Julie, словен. Furlanija - Julijska krajina, нем. Friaul-Julisch Venetien) је једна од 20 покрајина Италије и једна од 5 аутономних области са специјалним статусом. Главни град покрајине је град Трст, а други по величини и значају Удине.

Покрајина Фурланија-Јулијска крајина спада у оне саобраћајно важне области Европе, где се Апенинско полуострво везује за источну и средњу Европу. Ту су и веома јасно изражени и утицаји са Севера и Истока, који овом делу Италије дају низ посебности.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.