Вук Драшковић

Вук Драшковић (Међа, 29. новембар 1946) je српски књижевник, политичар и председник Српског покрета обнове.

Драшковић је током политичке каријере био потпредседник владе СР Југославије и министар иностраних послова Државне заједнице Србије и Црне Горе и Републике Србије.

Дипломирао је са високим просеком на Правном факултету Универзитета у Београду 1968. године. Од 1969. до 1978. године је радио као новинар за југословенску новинску агенцију Танјуг. Затим је 1978-1980. године саветник за штампу у Већу Савеза синдиката Југославије,[1] што су злонамерници преиначили у шеф кабинета југословенског председника Мике Шпиљка. Од почетка осамдесетих година он је прво дисидент, а затим и антикомуниста. У време распада Југославије и укидања једнопартиског система и враћања вишестраначја, он је почетком 1990. године основао је националистичку и монархистичку странку Српски покрет обнове (СПО). Написао је више романа - бестселера, од којих прво "Судију"; роман је доживео педесето издање.

Вук Драшковић
VukDraskovic-mc
Биографија
Датум рођења29. новембар 1946.(72 год.)
Место рођењаМеђа
ФНР Југославија
Пребивалиште Београд
Држављанство Србија
Религијаправославац
СупружникДаница Драшковић
Професијаполитичар и књижевник
Политичка
партија
Српски покрет обнове
Раније: Савез комуниста Југославије
Српска народна обнова
Српска народна одбрана

Биографија

Рођен је у банатском селу Међа, у породици досељеника из Херцеговине. На почетку живота остао је без мајке Стане; однеговала га је баба. Породица се убрзо вратила у Херцеговину, где је Вук одрастао и формирао се. Драшковићи су живели у месту Сливље, да би се касније настанили у херцеговачкој Грачаници.

Основну школу завршио је у Фојници, гимназију у Гацку, а дипломирао на Правном факултету у Београду 1968. године. Ожењен је Даницом Драшковић дипломираном правницом, родом из Бијелог Поља, која потиче из антикомунистичке породице.

Чукундеда имењак - Вук Драшковић припадник Горњо-невесињског одреда, погинуо је за време Хецеговачког устанка, на Лесковом дубу 1876. године.[2] Отац Видак је био комуниста и партизан за време НОР-а, што је довело до тога да и он буде члан партије - Савеза комуниста Југославије. Након смрти Јосипа Броза, као дисидент делује у оквиру Друштва књижевника Србије, у Француској 7. Истакао се као говорник на књижевним вечерима, ангажованим трибинама, подршком бројним апелима и петицијама које су обележиле то време. Најчитанији је српских писац (истовремено жигосан од стране власти) који више него ико буди и јача српски национални идентитет у народу, који су комунисти својом идеологијом свели на најмању меру. Од почетка вишестраначког политичког живота 1990. године након трансформације Савеза комуниста Југославије у СПС, постаје водећи политичар, антикомуниста и националиста који се залагао за Велику Србију и рехабилитацију Четничког покрета заједно са Војиславом Шешељом. После неколико суморних година, изолације и страдања, као последица грађанског рата, незапамћене инфлације, репресивне политике режима СПС и ЈУЛ, мења политички став и постаје отворени заговорник савезништва са САД и државама чланицама Европске уније и НАТО пакта. Инсистира, као добро упућен, на ослањање на старе, западне савезнике (силе) као међународне факторе и гаранте, те постизање уз помоћ њих могућих спољно-политичких циљева српске државе. Истовремено је иступао против тешњег повезивања и ослањања на Русију, образлажући то њеним комунистичким наслеђем које се сачувало, пре свега у војном врху у Кремљу. Говори енглески и руски језик, и бави се књижевним радом и публицистиком.

Новинарство

У периоду 1969—1978. године био је новинар у националној агенцији Танјуг. Скоро три године радио је и као дописник из афричких земаља. У том периоду објављује и своје прве књижевне приче, као и есеј Ја, малограђанин. Затим је радио у београдском листу "Рад" као сарадник 1980-1985. године.

Књижевност

Новинарство је напустио 1980. године и посветио се књижевности. Његови први романи били су југословенски и балкански бестселери; забрањивани и оспоравани. Неки од њих преведени су на енглески, француски, руски, грчки, румунски, чешки и још многе језике.

 • Ја, малограђанин (1981)
 • Судија (1981)
 • Нож (1982), који је екранизован 1999.
 • Молитва (1985)
 • Молитва 2 (1986)
 • Одговори (1986)
 • Руски конзул (1988)
 • Коекуде Србијо (1989)
 • Ноћ ђенерала (1994)
 • Подсећања (2001)
 • Мета (2007)
 • Доктор Арон (2009)[3]
 • Via Romana (2012)[4]
 • Тамо далеко (2013)
 • Исусови мемоари (2015)
 • Приче о Косову (2016) - коаутор, прича Чај бабе Кристине
 • Исечци времена (2016)
 • Ко је убио Катарину (2017)
 • Александар од Југославије (2018)

Године 2001. објавио је књигу говора, интервјуа и писама под називом „Подсећања“.

На седму годишњицу демократских промена у Србији (5. октобар 2007), Вук Драшковић је објавио аутобиографску књигу „Мета“ која садржи нека ауторова сведочанства о догађајима у периоду 1990-2000.

Политички ангажман

SKIDANJE TITA
Скидање Титове слике у Дому инжењера и техничара у Београду 15. марта 1990. године, С леве стране је Војислав Шешељ, а у средини Вук Драшковић.

Драшковић је осамдесетих године 20. века био део национално оријентисане интелигенције у Србији. Спадао је међу истакнуте заговорнике вишестраначја, грађанских и верских слобода, обнове српских националних вредности. Године 1989. заједно са Мирком Јовићем је основао у Старој Пазови политичку странку Српску народну обнову, али због супротстављених ставова та се странка цепа.[5] Дана 14. марта 1990. отцепљено крило Српске народне одбране чији је Драшковић био председник, уједињује се са Српским слободарским покретом Војислава Шешеља.[5] Са Војиславом Шешељем је и у кумовском односу. Од јесени те године разилази се са Шешељом, и свако наставља својим путем. Тада настаје странка Српски покрет обнове чији ће председник Вук Драшковић остати лидер до наших дана.

Девети март 1991.

По распаду Српске народне одбране, Драшковић је 1990. године основао странку Српски покрет обнове, која је била у опозицији режиму Слободана Милошевића.[5] У том периоду, два пута је хапшен. Први пут после деветомартовских демонстрација 1991. године, када је провео три дана у затвору.[5] Други пут је ухапшен са супругом Даницом, јуна 1993. године, када су осуђени на два месеца затвора и када су преживели најсуровију полицијску тортуру. Вук је тада штрајковао глађу и на себе скренуо пажњу европске јавности. Обоје су ослобођени захваљујући притиску водећих државника и органа међународне заједнице. Између осталих, за слободу Вука Драшковића и његове супруге најодлучније су се заложили амерички председник Бил Клинтон, руски председник Борис Јељцин, француски председник Франсоа Митеран и његова супруга Данијела, грчки премијер Константин Мицотакис, британски премијер Џон Мејџор и други.[6]

Коалиција Заједно

У периоду 1996—1997, заједно са Зораном Ђинђићем и Весном Пешић, предводио је коалицију Заједно која је у другом кругу локалних избора освојила апсолутну победу. Међутим, Милошевићев режим то није признао па су настали тромесечни протести по целој Србији. Најзад је, фебруара 1997, Милошевић признао победу опозицији. Драшковић је иступио из те коалиције када је градоначелник Београда, Зоран Ђинђић одбио да га подржи за заједничког председничког кандидата опозиције.

Јануара 1999. године Српски покрет обнове је, као парламентарна странка, био позван да уђе у коалицију са Социјалистичком партијом Србије. Милошевићев режим је рачунао на Драшковићеве везе са западним политичарима, у ситуацији великих тензија између Србије, са једне стране, и САД и НАТО, са друге. Драшковић прихвата овај позив и добија место потпредседника савезне Владе, задуженог за међународне односе.

Злочин на Ибарској магистрали

Дана 3. октобра 1999. године, на Ибарској магистрали организован је атентат на Драшковића, а у судском процесу утврдиће се да није први, и том приликом погинула су четири његова блиска сарадника. Драшковић је истрајном борбом за истину, разоткрио мрачну страну комунистичког режима и његове "одреде смрти".

Пост Милошевићевска ера

У међувремену, Драшковић је 10. јануара 2000. године је формирао са опозиционим лидерима нову опозициону коалицију против Милошевића која је названа Демократска опозиција Србије - ДОС. У лето 2000, Драшковић у име странке одлучује иступити из коалиције и СПО самостално наступа на превременим изборима за председника СРЈ, које је Милошевић расписао за 24. септембар те године. Драшковићев кандидат Војислав Михаиловић осваја мали број гласова, а Војислав Коштуница (кандидат ДОС-а) побеђује Милошевића који најпре није хтео да призна пораз. Почињу демонстрације широм Србије, који су завршени 5. октобра када је ДОС најпре насилним упадом у Савезну скупштину, али и координираном сарадњом са незадовољним деловима војске и полиције преузео власт и избегао крвопролиће. Драшковић је подржавао протесте и поздравио смену власти. На ванредним изборима за Скупштину Србије, 23. децембра 2000, Драшковићев СПО није успео да пређе изборни цензус од 5% и постаје ванпарламентарна странка.

Атентат у Будви

Следећи покушај атентата догодио се 15. јуна 2000. године у Будви, када је сам Драшковић остао жив - лакше повређен од ватреног оружја. Он се иначе склонио у Црну Гору, у своју кућу у Будви, јер му је у Србији претила опасност, на коју су му пријатељи указивали. Опет су припадници београдске СДБ покушали да га елиминишу са политичке сцене, као највећу претњу Милошевићевом режиму.

У власти

Три године касније, децембра 2003. године (на следећим ванредним скупштинским изборима) СПО улази у коалицију са странком Нова Србија Велимира Илића и осваја 22 посланичка места (око 13%). Остало је забележено да по свим истраживањима у време предизборне камапање овој коалицији није предвиђан улазак у парламент. Две недеље пре избора Синод српске православне Цркве се огласио саопштењем да је за монархију. Политички аналитичари су пре и после изборних резултата ово саопштење протумачили као позив Цркве да се гласа за ову коалицију. Нема забележених случајева да је свештенство агитовало за ову каолицију. Драшковић не заузима положај у новој Влади Србије под вођством Војислава Коштунице, већ у априлу 2004. године бива постављен за министра спољних послова Државне Заједнице Србија и Црна Гора.

Након престанка постојања Државне Заједнице 2006. године, Драшковић остаје на истој дужности на нивоу Србије. На тој функцији остаје до избора нове Владе у мају 2007. године.

Пред ванредне парламентарне изборе који су одржани 11. маја 2008. године, Драшковић и његов СПО приступили су коалицији За европску Србију, коју сачињавају још и Демократска странка (Борис Тадић), Г17+ (Млађан Динкић), и Лига социјалдемократа Војводине (Ненад Чанак).

Листа је на овим изборима освојила 38,42% гласова (1.590.200 гласова, 102 мандата) и која је почетком јула 2008. формирала коалициону Владу са коалицијим СПС-ПУПС-ЈС. СПО је добио 4 посланичка мандата и место министра дијаспоре.

Политички ставови

Вук Драшковић је као мало који српски политичар новијег доба, остао доследан себи и притом "еволуирао" у ставовима и тежњама. Због неразумевања изгубио је велики број присталица, које га нису могле пратити. Увек је предњачио у визионарским ставовима и одговорима на кључна питања; наилазио на одбијање јер је ишао испред свог времена. Од свог СПО-а, изградио је истински националан и демократски опредељен широк народни "покрет", а не обичну политичку странку са уским циљевима. То је разлог што он није политички "профитирао", већ се задовољио предњачењем и доприносом развоју демократије. Остао је запамћен из деведесетих година 20. века, као "господар тргова"; велики мада емотивни говорник. Док још није дошло до првих ратних сукоба, као лидер најјаче опозиционе странке, тежио је ка очувању - конфедерацији тадашње Југославије. Залагао се за Југославију, као најбоље решење, знајући да је то једина држава у којој су живели сви Срби. Када је о Србији реч, у време када је она била под режимом Слободана Милошевића, он је био на супротним позицијама: десничар, традиционалиста и националиста[7] (у позитивном смислу речи) - заговорник стварања јаке Србије, као уставне монархије са српском војском, која би штитила српски народ и српске границе. Стајао је марта 1991. године на челу демократског протеста са ставом: Книн се брани у Београду, а не у Хрватској.[8] Био је на политичким позицијама ђенерала Драже Михајловића и Равногорског покрета[9], тражећи да дође до историјског измирења између Срба партизана и Срба Равногораца (четника), без обзира на крупне идеолошке и друге разлике. Инсистирао је тада да Србија раскине споне са комунистичком прошлошћу и демонтира тајне службе, које су биле одговорне за бројне злочине и политичке ликвидације. И сам је због својих иступа био више пута њихова мета[10]; био је жртва над којом су пробали све: "од прислушкивања до ућуткивања" (убиства). Када је минула деценија грађанског рата и распада титовске Југославије, као мало ко је тражио храбро суочавање са злом у сопственом народу. Осуђивао је ратне злочине који су компромитовали славни српски ратнички идеал, достигнут у Великом рату. А када је Србија кренула 2000. године да се демократизује, он се помера ка десном "центру", и усмерава на грађанско друштво и евроинтеграције. Драшковић се показао као политички визионар али и смео прагматичар са непопуларним (у народу) решењима, који је до сада већи углед и признање стекао у иностранству.

 • У једнопартијском периоду државе био је заговорник комунистичких погледа на свет
 • Заговорник је затим поновног увођења парламентарне монархије у Србију
 • Заговорник је концепта Велике Србије и националног препорода, од деведесетих
 • Залагао се увек за "Европску Србију", грађанску, демократски уређену, правну државу
 • Залагао се за отварање тајних досијеа УДБЕ (тајне службе) и њену деполитизацију
 • Залагао се за формирање српске војске и њено укључење у НАТО војни пакт или „Партнерству за мир“
 • Заговорник је признања фактичког стања на Космету, од стране Србије
 • Понудио је концепт решења косметског питања: Више од аутономије, мање од независности.
 • Заговорник је историјске истине о злочинима почињеним над Србима, од стране Хрвата и Муслимана током Другог светског рата
 • Заговорник је тезе о доминантно српској одговорности за страдања Муслимана у последњем, грађанском рату
 • Инсистирао је на кантонизацији Босне и Херцеговине, још од 1990. године
 • Залагао се за Мировни план "З-4" у Хрватској, који је гарантовао опстанак Српске Крајине
 • Заговарао је приближавање и ослањање на САД, Европску унију као светске силе
 • Још 1996. године се изјаснио за испуњавање свих обавеза према Трибуналу у Хагу

Државне функције

Види још

Референце

 1. ^ https://www.biografija.org/politika/vuk-draskovic/
 2. ^ "Споменица о Херцеговачком устанку 1875. године", Београд 1928.
 3. ^ Vuk Drašković se vratio književnosti (VIDEO) | Mondo, Приступљено 28. 3. 2013.
 4. ^ Predstavljen novi Draškovićev roman, Приступљено 5. 5. 2013.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Fischer 2007, стр. 459.
 6. ^ Биографија Драшковића на сајту СМИП-а, Приступљено 5. 5. 2013.
 7. ^ Вук Драшковић: "Којекуде Србијо", Београд 1989.
 8. ^ "Српска реч", Београд 1991.
 9. ^ Вук Драшковић: "Ноћ ђенерала", Београд 1994.
 10. ^ Вук Драшковић: "Мета", Београд 2007.

Литература

Спољашње везе

1. јун

1. јун (1.6.) је 152. дан године по грегоријанском календару (153. у преступној години). До краја године има још 213 дана.

1946

1946. је била проста година.

28. април

28. април (28.04) је 118. дан у години по грегоријанском календару (119. у преступној години). До краја године има још 247 дана.

3. октобар

3. октобар (3. 10) 276. је дан у години по грегоријанском календару (277. у преступној години). До краја године има још 89 дана.

Атентат на Ибарској магистрали

Атентат на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. године, је покушај убиства Вука Драшковића, лидера Српског покрета обнове, тада једне од најјачих опозиционих политичких странака у Србији.

У исценираној саобраћајној несрећи погинули су:

Веселин Бошковић (49 година),

Звонко Осмајлић (37 година),

Вучко Ракочевић (32 године) и

Драган Вушуровић - Гага (33 године).Вук Драшковић који је приликом атентата лакше повређен, одмах је оптужио тадашњу власт Слободана Милошевића за убиства и атентат на њега.

Видовданско песничко причешће

Видовданско песничко причешће је културна манифестација која се одржава о Видовдану у Грачаници, Бабином Мосту и на Газиместану, на Косову и Метохији. Организатор је Дом културе у Грачаници. Манифестација обједињује Ликовну колонију „Грачаница“, избор „Косовске девојке“ и „Песничко причешће“ пред црквом у манастирској порти Грачанице, уочи Видовдана.

Први пут манифестација је одржана 1989. године, у време обележавања 600. годишњице Косовског боја, и до данас се редовно одржава упркос приликама које владају на Косову и Метохији.

У оквиру Ликовне колоније додељује се награда „Лонгин“ за најбољу слику, а на Песничком причешћу награде: Златни крст кнеза Лазара, Грачаничка повеља, Кондир косовке девојке и Златно перо деспота Стефана Лазаревића. Најзначајнија награда је Златни крст кнеза Лазара која се додељује за целокупни књижевни опус аутора. Њен први добитник је песникиња Десанка Максимовић, а до сада, између осталих, добили су је и Добрица Ћосић, Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Слободан Ракитић, Мирослав Јосић Вишњић, Данило Николић, Вук Драшковић, Петар Пајић, Милован Данојлић и други. Добитник за 2009. годину је аустријски књижевник Петер Хандке. Добитник ове награде постаје председник жирија за награде наредне године. Добрица Ћосић је захтевао да му Златни крст кнеза Лазара не буде уручен, већ да остане у цркви манастира Грачаница. Добитник 2016. године је Петар Сарић, а 2018. је Иван Негришорац.Од 2012. године организацију ове манифестације је преузела општинска власт која је формирана на косовским парламентарним изборима које Влада Србије није подржала.

Сваке године у оквиру манифестације излази часопис Видовдански гласник.

Влада Момира Булатовића

Влада Момира Булатовића била је на власти од 20. маја 1998. до 9. октобра 2000. године.

Војислав Шешељ

Војислав Шешељ (Сарајево, 11. октобар 1954) српски је политичар, доктор правних наука и председник Српске радикалне странке.

Проф. др Војислав Шешељ је један од оснивача и председник Српске радикалне странке од њеног оснивања, 1991. године. Више од десет година биран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и Савезној скупштини СР Југославије. Шест пута је био кандидат за председника Републике Србије (1990, септембра-октобра 1997, децембра 1997, септембра 2002, децембра 2002. и 2017). Обављао је дужност потпредседника Владе Републике Србије (1998—2000), а у периоду од 1996. до 1998. био је председник општине Земун.

Шешељ се од 24. фебруара 2003. године налазио у притвору Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу, где му се судило по оптужбама за злочине против човечности и кршења права и обичаја ратовања на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Војводине од 1991. до 1993. године. Након више од једанаест година притвора, дана 12. новембра 2014. године Шешељ је пуштен на привремену слободу због погоршаног здравственог стања. 31. марта 2016, без његовог присуства, исти суд га је у првостепеном поступку ослободио кривице по свим тачкама оптужнице.Правоснажно је осуђен у другостепеној пресуди Жалбеног већа Међународног резидуалног Механизма за кривичне трибунале у Хагу 11. априла 2018. године на 10 година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима, у Војводини (Република Србија).

Даница Драшковић

Даница Драшковић (Колашин, 14. новембар 1945) дипломирани је правник, новинарка и писац. Супруга је Вука Драшковића.

Демонстрације у Београду 1991.

Демонстрације на Тргу републике у Београду 9. марта 1991. године су биле први велики митинг Српског покрета обнове Вука Драшковића, а подржали су га и још неке опозиционе странке против режима Слободана Милошевића. Повод за демонстрације било је тражење оставке генералног директора Телевизије Београд Душана Митевића и министра полиције Радмила Богдановића, али су се касније претвориле у демонстрације против Слободана Милошевића. У масовним демонстрацијама на београдским улицама две особе су изгубиле живот. Касно увече је ухапшен лидер СПО-а Вук Драшковић.

Избори за народне посланике Србије 2000.

Превремени парламентарни избори расписани су 23. децембра 2000. године у складу са споразумом који су 16. октобра потписали СПС, Демократска опозиција Србије и СПО након објављивања коначних резултата избора за председника СРЈ и одласка Слободана Милошевића са власти. Истовремено је договорено и формирање привремене републичке владе.

Избори за народне посланике Србије 2003.

Ванредни избори за народне посланике Републике Србије одржани су 28. децембра 2003. године. Они су настали као последица пада владе почетком новембра након што је ДОС изгубио већину посланика напуштањем ДСС-а и НС-а .

Избори за председника Србије 1990.

Први директни, вишестраначки избори за председника Републике Србије одржани су 9. децембра 1990. Убедљивом већином победио је Слободан Милошевић.

Право гласа је имало 7.033.610 грађана уписаних у бирачки списак. На изборе је изашло њих 5.029.123 (71,50%). Неважећих листића је било 169.461 (3,37%). За положај председника Србије надметао се невероватан број од 32 кандидата.

ПОСЕБНО ОДРИЦАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ: Горе наведени резултати сакупљени су и унакрсно проверени према објављеним подацима невладиних организација за праћење избора и неколико угледних српских медија. Иако је учињен сваки разуман напор да се осигура веродостојност ових података, задужбина Викимедија и њени уредници не могу сносити одговорност за њихову исправност. За званичне резултате можете консултовати службена гласила или се обратити надлежним државним заводима за статистику, који ове податке не чине доступним на својим мрежним местима.Подаци о резултатима избора по својој природи не подлежу заштити ауторских права.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мирко Јовић

Мирко Р. Јовић (Земун, 13. август 1959) је српски политичар.

Неуспели избори за председника Србије 1997.

Почетком јесени 1997. одржани су неуспели избори за председника Републике Србије. Други круг ових избора је било за време власти Слободана Милошевића једино изјашњавање грађана Србије на државном нивоу на којем је највећи број гласова освојио кандидат неке друге странке (др Војислав Шешељ, кандидат Српске радикалне странке).

Како, међутим, према објављеним званичним резултатима, у том другом кругу на изборе није изашло по тадашњем изборном закону неопходних 50% уписаних бирача, ови избори су проглашени неуспелим и изборни поступак је поновљен касније исте године, када је победио Милан Милутиновић.

Демократска странка, Демократска странка Србије, Грађански савез Србије и известан број мањих странака су бојкотовале целокупан изборни процес 1997.

На основу посматрања и анализе целокупног процеса, ЦеСИД-а је утврдио озбиљне мањкавости у свим фазама изборног поступка, наводивши да изборни процес није испунио ни минмалне услове за фер изборе.

Српска гарда

Српска гарда је била паравојна формација Српског покрета обнове , формирана 4. јуна 1991. под командом Ђорђа Божовића - Гишке и Бранислава Матића - Белог. Поједини извори наводе да је кроз њене редове прошло око 40.000 људи, махом чланова СПО, али за то нема веродостојних података и тај број је највероватније претеран. Учествовала је у ограниченом броју у ратним сукобима у Хрватској и БиХ у другој половини 1991. и почетком 1992. године. Јединица се распала почетком 1992. године након сукоба командне структуре са руководством СПО и колективне оставке команде.

Српска народна обнова

Српска народна обнова, скраћено СНО је прва национална странка након пада комунизма Србији која је основана на Бадње вече, 6. јануара 1990. у Новој Пазови. Странка је настала из антикомунистичког удружења Друштво Сава, њен председник је био Мирко Јовић.

Странку су основали Мирко Јовић и Вук Драшковић који је напустио странку, и од отцепљеног крила 14. марта 1990. основао Српску народну одбрану, која се ујединила са Српским слободарским покретом Војислава Шешеља из чега је настао Српски покрет обнове.

Војислав Шешељ и Вук Драшковић су тврдили да је странку формирала полиција.Странка је учествовала у рату деведесетих али је након рата готово ишчезла.

Српски покрет обнове

Српски покрет обнове (скраћено СПО) парламентарна је политичка странка у Србији, основана 1990. године у Београду. Председник странке од оснивања је књижевник и политичар Вук Драшковић.

3. март 2004 — 5. јун 2006.
ПредседникСветозар Маровић
Председник владеСветозар Маровић
ПретходникГоран Свилановић
Наследник-
5. јун 2006 — 15. мај 2007.
ПредседникБорис Тадић
Председник владеВојислав Коштуница
Претходник-
НаследникВук Јеремић
Потпредседник Савезне владе Југославије за спољне послове
18. јануар 1999 — 28. април 1999.
ПредседникСлободан Милошевић
Председник владеМомир Булатовић

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.