Влашка низија

Влашка низија (рум. Câmpia Română, буг. Дунавска равнина) је равничарско подручје Европе смештено у доњем делу реке Дунав. Влашка низија се данас највећим делом налази у Румунији (југ и средина), мањим у Бугарској (север) и сасвим малим делом у Србији (крајњи исток).

Walachische Tiefebene
Карта Влашке низије
April2003 (22) Timok
Река Тимок на самом западу низије
Bucharest-Calea-Victoriei-Aerial-View
Букурешт, највећи град у Влашкој низији

Природне одлике

Рељеф: Влашка низија представља јасно равничарско подручје са јасним границама, окружено планинама и морем. Она се простире на прелазу из средње Европе у јужну Европу (Балканско полуострво). Простире се на око 550 км дужине у смеру запад-исток, од крајње јужног дела Карпата (део у Србији), па до Црног мора на истоку. Равница је са југа затворена планином Балкан, док је са севера затворена главним билом Карпата. Њена ширина је око 200 километара. Надморска висина Падске низије креће се од 0-4 м у области делте Дунава, до око 150 м на северном и јужном ободу. Унутар равнице нема изолованих планина.

Клима: Влашка низија се налази у области умерено континенталне климе са нешто оштријим цртама због отворености ка северу и североистоку. Стога су лета сушна и топла, а зиме оштре и влажне.

Воде: Река Дунав својом јужном трећином протиче упоредничким правцем кроз Влашку низију и представља њену окосницу. На крајњем истоку низије Дунав ствара познату делту. Његове притоке теку меридијански. Са севера се спушта реке Жију, Олт, Димбовица и Сирет, док се са југа спуштају Тимок, Јантра и Искар.

Области и градови

У оквиру Влашке низије налазе се следећи градови:

Готово сва важнија насеља се налазе на ободу низије, на местима где она прелази у побрђе. Посебност је град Букурешт, који је највећи и једини главни град у Влашкој низији, смештен у готово самој средини низије.

Галерија

Argeş County Romania bgiu

Влашка низија у јужном делу округа Арђеш

Stara planina2

Влашка низија у Бугарској

Steppenvegetation in der Walachei

Степска вегетација у Влашкој низији

Rousse-architecture5

Русе, највећи град бугарског дела Влашке низије

Велико Трново

Велико Трново (буг. Велико Търново [Veliko Tarnovo] — Велико Тарново) је важан град у Бугарској, у средишњем делу земље. Град је и седиште истоимене општине и Великотрновској области.

Велико Трново има изузетно велик значај за бугарску кутлуру и историју. Град је био средиште бугарске државе током задњих векова средњег века („Град царева“), а данас је то град са добро очуваним средњовековним црквама и старим градским језгро из времена бугарског народног препорода.

Влашка (вишезначна одредница)

Влашка може бити:

Влашка – област у Румунији

Мунтенија или, раније, Велика Влашка

Олтенија или, раније, Мала Влашка

Кнежевина Влашка – историјска кнежевина

Влашка низија – низија у Европи

Влашка планина – планина у Србији

Влашка (Ћуприја) – насеље у општини Ћуприја, Србија

Влашка (Младеновац) – насеље у општини Младеновац, Србија

Влашка (Требиње) – насеље у општини Требиње, Република Српска, Босна и Херцеговина

Галац

Галац (рум. Galaţi — Галаци, нем. Galatz, тур. Kalas) град је у средишњој Румунији у историјској покрајини Молдавија. Управно је средиште истоименог округа.

Галац је највећи румунски град и лука на Дунаву.

Галац са градом Браилом, 15 km удаљеним румунским велеградом, чини двограђе Кантемир. Ова урбана зона је после "Великог Букурешта" друга по величини у држави.

Галац има површину од 241,5 km у њему је, према попису из 2002, живело 301.854 становника.

Димово

Димово (буг. Димово) град је у Републици Бугарској, у северозападном делу земље, седиште истоимене општине Димово у оквиру Видинске области.

Дробета-Турну Северин

Дробета-Турну Северин (рум. Drobeta-Turnu Severin) град је у Румунији. Она се налази у крајњем југозападном делу земље, у историјској покрајини Влашка. Дробета-Турну Северин је управно средиште округа Мехединци.

Дробета-Турну Северин се простире се на 55 km² и према последњем попису из 2002. године у граду је живело 104.557 становника.

Куманија

Куманија је назив који се у средњем веку односио на неколико различитих територија у источној и средњој Европи, као и средњој Азији.

Питешти

Питешти или Питешт (рум. Piteşti) град је у Румунији, у средишњем делу земље, у историјској покрајини Влашка. Питешти је управно средиште округа Арђеш.

Питешти се простире се на 40,7 km² и према последњем попису из 2002. године у граду је живело 168.458 становника.

Религија у Румунији

Религија у Румунији (рум. Religia în România) заступљена је с неколико верских заједница.

Русе

Русе (буг. Русе; старински Рушчук) је пети по величини град у Републици Бугарској, у крајњем северном делу земље. Име града асоцира на народ Русе, односно "руско", који су се ту много пута бавили, током ратова са Турцима. Град је и седиште истоимене Русенске области, где са пар приградских насеља чини засебну општину Русе.

Град Русе је познат као највећа бугарска лука на Дунаву.

Трговиште (Румунија)

Трговиште (рум. Târgovişte) град је у Румунији, у средишњем делу земље, у историјској покрајини Влашка. Трговиште је управно средиште округа Дамбовица.

Трговиште је према последњем попису из 2002. године имало 89.429 становника.

Фокшани

Фокшани (рум. Focşani) град је у Румунији, у средишњем делу земље, у историјској покрајини Молдавија. Фокшани је управно средиште округа Вранча.

Фокшани има површину од 48,1 km, на којој је према последњем попису из 2002. године живело 101.854 становника.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.