Власовдан

Власовдан (Власов дан) је хришћански и народни празник који се прославља 24. фебруара (11. фебруара по старом календару), чиме се обележава успомена на Светог Власија.

Saint Blaise and animals
Свети Власије благослов на крдо крава (Руска икона, 15 век. Одломак.)

Народни обичај

У Лужници и Нишави празнују за здравље волова. Тога дана сваки домаћин меси колач, који негде пререже свештеник, а од колача се обавезно давало и воловима по парче. У многим селима за овај су дан светили водицу као и за славу. У селима око Пирота одржавали су тога дана заједничко весеље. По мишљењу Нидерлеа, и у неким обичајима балканских Словена на Св. Блажа пренесена је функција заштитника стоке старог словенског бога Велеса или Волоса.

Види још

Српски народни календар

Српски народни календар (Годишњак временски) представља скуп мање-више неписаних правила којих се српски народ вековима придржавао, паралелно са црквеним правилима. Народни календар се базира на црквеном календару Српске православне цркве али се од њега и доста разликује: по именима празника, којима је дао своја специфична обележја, месеце назвао старословенским именима или именима празника старословенске митологије, и дао им своја тумачења и начине израчунавања.

Српски народни календар је био званични календар средњовековних српских држава од 1219. године када га је у црквени кодекс унео Свети Сава, па све до 19. века. По њему су писане повеље, закони, одлуке, облигације.

Најстарији запис о српском календару јесте надгробни споменик из 6. века. На споменику цару Лазару, деспота Стефана Лазаревића, стоји да се Косовска битка догодила 6897. године.

По српском народном календару, године се броје од 5508. п. н. е., односно од времена када се по предању десио Велики потоп, односно ново стварање света.

Година дели на лето и зиму. Лето почиње на Ђурђевдан, 6. маја, а зима на Митровдан, 8. новембра.

Посебно значајно је и Преображење, 19. август. када се по старом веровању "мењају гора и вода".

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.