Владимир Ивковић

Владимир Ивковић (Ниш 25. јула 1929) је бивши ватерполо репрезентативац Југославије који се два пута такмичио на Олимпијаким играма 1952. у Хелсинкију и 1956. у Мелбурну.

Ватерполо је играо у дубровачком Југу и београдском Партизану, загребачкој Младости.

Ивковић је био део Ватерполо репрезентације Југославије која је освојила сребрну медаљу на олипијслом турниру 1952. у Хелсинкију. Играо је две утакмице.

Четири године касније на Олимпијским играма 1956. у Мелбурну поново је освојио сребрну медаљу, где је опет играо на два меча.

Владимир Ивковић
Личне информације
Датум рођења 25. јул 1929.
Место рођења Ниш
Краљевина Југославија
Датум смрти 9. март 1992. (62 год.)
Место смрти Загреб
Хрватска
Држављанство југословенско
Југославија Југославија

Спољашње везе

ВК Југ

Ватерполо клуб Југ је ватерполо клуб из Дубровника у Хрватској. Клуб је основан 1923. године. Према броју освојених трофеја је најтрофејнији клуб у Хрватској.

Утакмице игра на базену у Гружу који може да прими 2.500 гледалаца и има покретни кров.

ВК Партизан

ВК Партизан је српски ватерполо клуб из Београда и део је ЈСД Партизан. Током свог постојања остварио је много импресивних резултата, освојивши све домаће и интернационалне титуле које је могао да освоји.

Ватерполо за мушкарце на Летњим олимпијским играма 1952.

Једанаести ватерполо турнир на олимпијским играма је одржан 1952. у Хелсинкију, Финска. За олимпијски турнир се пријавила укупно 21 репрезентација. Победник турнира и олимпијски шампион по трећи пут је постала репрезентација Мађарске, друга је била репрезентација Југославије а на треће место се пласирала репрезентација Италије. Треће учешће репрезентације Југославије на олимпијским турниру је донело и медаљу, и то сребрну.

Ватерполо за мушкарце на Летњим олимпијским играма 1956.

Дванаести ватерполо турнир на олимпијским играма је одржан 1956. у Мелбурну, Аустралија. За олимпијски турнир се пријавила укупно 10 репрезентација. Победник турнира и олимпијски шампион по четврти пут је постала репрезентација Мађарске, друга је била по други пут репрезентација Југославије а на треће место се пласирала репрезентација Совјетског Савеза, коме је то била прва олимпијска медаља у ватерполу.

Списак олимпијаца Југославије (1920-1992 ЗОИ)

Следећи списак представља списак југословенских олимпијаца по спортовима који су се такмичили на Олимпијским играма у периоду од 1920. до Зимских олимпијских игара 1992. За списак олимпијаца СР Југославије погледај: Списак српских олимпијаца и Списак црногорских олимпијаца.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.