Вицеадмирал

Вицеадмирал (енгл. Vice admiral, кин. 英文, рус. Вице-адмирал, нем. Vizeadmiral) је војни чин припадника ратне морнарице и трећи адмиралски чин. У ЈНА је био други. У поређењу са чиновима копнене војске или РВ и ПВО еквивалентан је чину генерал-потпуковника.

17-Serbian Navy-VADM
Ознака чина вицеадмирала речне флотиле у Војсци Србије.

Етимологија

Порекло назива овог чина је у традиционалном распореду британске флоте. Док би адмирал био у њеном средишту, контраадмирал би се налазио позади. Место вицеадмирала је било у шпицу. У Француској је уведен као чин вицеадмирал ескадриле.

Види још

Спољашње везе

12. новембар

12. новембар (12.11.) је 316. дан године по грегоријанском календару (317. у преступној години). До краја године има још 49 дана.

23. јануар

23. јануар је двадесет трећи дан у години у Грегоријанском календару. 342 дана (343 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Џисабуро Озава

Џисабуро Озава (јап. 小沢治三郎; 2. октобар 1886. - † 9. новембар 1966.) је био вицеадмирал у Јапанској морнарици за време Другог светског рата, и био је последњи командант Комбиноване флоте. Многи војни аналитичари и историчари сматрају Озаву за једног од најспособнијих Јапанских адмирала у Другом светском рату.

Адмирал

Адмирал (арап. амир ел ба: господар мора или командант флоте, кин. 上將), општи назив за највише чинове официра ратне морнарице. У копненој војсци и ратном ваздухопловству одговара чину генерала.

У Европи су назив адмирал почели употребљавати Сицилијанци у XII веку. У 13. веку прихватиле су га многе европске морнарице. У хрватским документима из 14. века помиње се адмирал под латинизованим називом admiratus.

Називи и степени чинова адмирала зависе од традиције и снаге појединих морнарица, а одређују се организацијом и формацијом. Најпознатији и готово свуда прихваћени адмиралски чинови су: контраадмирал, вицеадмирал и адмирал.

Адмирали обично командују здруженом пловном јединицом (флота, ескадрила), здруженом јединицом обалске одбране или руководе вишом војном установом и др.

Андрија Божанић

Андрија Божанић (Комижа, 15. мај 1906 — Сплит, 29. август 1989), учесник Народноослободилачког рата, вицеадмирал ЈНА, друштвено-политички радник Социјалистичке Републике Хрватске и народни херој Југославије.

Битка код Јиланда

Битка код Јиланда (енгл. The Battle of Jutland) назива се још и битком пред Скагераком (нем. Die Schlacht vor dem Skagerrak) (дан. Søslaget ved Jylland / Søslaget om Skagerrak), највећа је поморска битка у Првом светском рату. Одигравала се од 31. маја до 1. јуна 1916. године, у Северном мору близу територије Данске, између британске Велике флоте стациониране у Уједињеном Краљевству под командом адмирала флоте Џона Р. Џеликоа и немачке Флоте високог мора, под командом вицеадмирала Рајнхарда Шера.

Битка код Елбе

Битка код Елбе је била поморска битка у Првом англо-холандском поморском рату у којој је холандски адмирал Јохан ван Гален напао је са десетак ратних бродова 28. августа 1652. британски конвој код острва Елбе. Тај конвој је пратио вицеадмирал Ричард Бедили са четири ратна брода. После вишечасовног боја Холанђани су заробили енглески ратни брод "Феникс", а вицеадмирал Бедили се са осталим бродовима и конвојем склонио у Тосканску луку Порто Лонгоне - данашњи Порто Ацуро на Елби.

Битка код Коронела

Битка код Коронела је поморска битка у Првом светском рату, која се одиграла у недељу 1. новембра 1914. крај обале средишњег Чилеа близу острва Коронела. Немачка морнарица под командом вицеадмирала Максимилијана фон Шпеа победила је енглеску ескадру под командом контраадмирала сер Кристофера Кредока. То је био први британски поморски пораз од 1812. године.

Битка код Фолкландских Острва

Битка код Фолкландских острва је поморска битка, која се одиграла 8. децембра 1914. на почетку Првог светског рата.

Гуничи Микава

Гуничи Микава (јапански:三川軍一) (29. август 1888. - †25. фебруар 1981.) је био вицеадмирал јапанске царске морнарице током Другог светског рата.

Ерих Редер

Ерих Јохан Алберт Редер (нем. Erich Johann Albert Raeder; Хамбург, 24. април 1876 — Кил, 6. новембар 1960) је био нацистички званичник, морнарички вођа и Велики адмирал. Надређен Карлу Деницу.

Отац му је био управник школе. 1894. године се придружује Морнарици. Године 1912. добија чин шефа особља. Суделовао је у бици код Догер Бенка 1915. и бици код Јиланда 1916. године.

Године 1922. постаје контраадмирал, а три године касније је већ вицеадмирал. Потпуни адмирал постаје 1928. године. 20. априла 1936, 4 дана пре свог шездесетог рођендана, постаје Генерал-адмирал.

Свађао се са Герингом, јер је имао другачије идеје о вођењу рата.

1939. постаје Велики адмирал, први официр на том положају од легендарног Алфреда фон Тирпица.

Прву половину Другог светског рата водио је Ратну морнарицу, када га смењује Дениц. У мају 1943. даје оставку на све дужности и одлази у пензију.

Као нацистички званичник суделовао је на суђењу у Нирнбергу. Тамо је због својих злочина осуђен на доживотни затвор. Из затвора Шпандау пуштен је 26. септембра 1955. због слабог здравља, а 1957. је издао аутобиографију: „Мој живот“.

Контраадмирал

Контраадмирал (енгл. counter admiral, rear admiral, кин. 少將, рус. контр-адмирал, нем. Konteradmiral) је војни чин припадника ратне морнарице. Други адмиралски чин у ЈНА је био најнижи. У поређењу са чиновима копнене војске или РВ и ПВО, еквивалентан је чину генерал-мајора.

Момчило Новковић

Момчило Новковић (Павловац Вребачки, код Госпића, 7. септембар 1916 — Сплит, 13. август 1988), учесник Народноослободилачке борбе, вицеадмирал ЈНА и народни херој Југославије.

Операција Динамо

Операција Динамо је назив за масовну евакуацију снага Британског експедиционог корпуса и француских јединица преко Ламанша, за време битке за Денкерк током Другог светског рата. Операција, којом је из Довера командовао вицеадмирал Бертрам Ремзи трајала је од 27. маја 1940. године до 3. јуна 1940. године. За 9 дана евакуисано је 338.226 британских и француских војника. У овој операцији учествовала су сва пловила која су британци у том тренутку имали на располагању укључујући и приватне јахте, тегљаче, рибарске бродиће и сл. чије цивилне посаде су се одазвале позиву британског адмиралитета. Уколико власници бродова нису могли бити лоцирани на време, њихови бродови су једноставно реквирирани за потребе морнарице. Ови мали бродићи служили су за превоз трупа са плажа код Денкерка до већих бродова који су чекали на пучини. Иако је у сећању британске нације остало „Чудо малих бродића“ које се збило код Денкерка, преко 80% војника евакуисано је уз помоћ 41 разарача и других већих бродова који су учествовали у операцији.

Назив операције потиче од некадашњег складишта електричних генератора у штабу британске морнарице испод Доверског замка.

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије

Списак особа које су у имале генералске и адмиралске чинове у Војсци Краљевине Југославије (ВКЈ), од оснивања, 1. децембра 1918. до слома војске 18. априла 1941. године. Након слома већина командног састава је заробљена, у егзилу је остала ЈВвО која је избегла заробљавање а унутар земље формирана ЈВуО од остатака некадашње војске. Обе војске су наставиле да делују преко Југословенске владе у егзилу до 1945. године.

напомена: Генералски, односно адмиралски чинови у ВКЈ су били — војвода, армијски генерал (адмирал), дивизијски генерал (вицеадмирал) и бригадни генерал (контраадмирал).

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: А и Б

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: В и Г

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Д и Ђ

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Ж, З и И

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Ј

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: К

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Л и Љ

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: М

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Н и О

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: П

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Р

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: С

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Т

Списак генерала и адмирала Војске Краљевине Југославије: Ћ, У, Ф, Х, Ц, Ч и Ш

Флота

Флота или поморска флота је формација великог броја ратних бродова у оквиру неке операције или морнарице. Пошто многе државе имају мале морнарице састављене од само једне флоте, назив флота се често користи и као синоним за морнарицу. Еквивалент флоти на копну је армија.

Флотом обично командује адмирал, али није неуобичајено да флотом командује вицеадмирал или контраадмирал. Имена флотама се дају по мору или океану у којем је флота стационирана, са изнимком морнарице Сједињених Америчких Држава која користи бројеве.

Френсис Дрејк

Вицеадмирал сeр Френсис Дрејк (енгл. Francis Drake; Тависток, 1540 — Портобело, 27. јануар 1596) био је енглески гусар, морепловац, поморски јунак, политичар и грађевински инжењер у елизабетанском добу. Он је био први Енглез који је опловио Земљу од 1577. до 1580. и постао витез одлуком краљице Елизабете I. Он је био замјеник командира енглеске флоте. Гусарским нападима на шпанске бродове допринео је енглеском освајању колонија, посебно у Северној Америци, имао значајну улогу у победи британске ратне морнарице 1588. године над шпанском „Непобедивом армадом“ у бици на Ламаншу. 1586. пренео кромпир у Европу из Северне Америке.

Војнички
Подофицирски
Официрски
Војнички
Подофицирски
Официрски
Војнички
Подофицирски
Официрски

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.