Виноград

Виноград је пољопривредно земљиште које је засађено са виновом лозом и које се користи за виноградарство или производњу грожђа.

Квалитету плода винограда одлучују бројни чиниоци, као што је на пример локација, изложеност сунцу, микроклиматски услови и тло.

Vlasotince vinogorje4
Засади винове лозе у Србији

Историја

Најранији докази производње вина датирају између 5000. и 6000. п. н. е.[1] Технологију винарства значајно су побољшали стари Грци, али највећи напредак је учињен након распада Римског царства са култивационом техником, која је била уобичајена у целој Европи.[2] У средњовековној Европи, Католичка црква је била одана присталица вина, које је било неопходно за одржавање католичке мисе. Током дугих нестабилности средњег века, католички манастири одржавали су и развијали виноградску праксу, имајући ресурсе, безбедност, стабилност и интерес за побољшање квалитета својих вина. Они су у свом власништву имали најбоље винограде у Европи, а „vinum theologium“ је сматрано за супериорније у односу на све остале.

Napa Valley
Амерички виногради у Калифорнији

Виногради у Европи били су засађени разним врстама Vitis vinifera грожђа. Међутим, крајем 19. века, цела врста је скоро уништена од биљних ваши случајно уведених у Европу из Северне Америке. Амерички виноградари су развили сорте винове лозе, као што је Vitis labrusca, која је отпорна на ваши. Сорте винове лозе су спасили тако што су их калемили на сорте америчких виноградара.

Види још

Референце

  1. ^ „Stone Pages Archaeo News: 8,000-year-old wine unearthed in Georgia”. Приступљено 06. 04. 2011.
  2. ^ Phillips, R. (2000). A Short History of Wine. Harper Collins. стр. 37. ISBN 978-0-06-093737-9.

Литература

  • Phillips, R. (2000). A Short History of Wine. Harper Collins. стр. 37. ISBN 978-0-06-093737-9.
Ђенђеш

Ђенђеш (мађ. Gyöngyös) град је у Мађарској. Ђенђеш је други по величини град у оквиру жупаније Хевеш.

Град има 32.733 становника према подацима из 2008. године.

Амбелос винарија

Амбелос винарија манастира Kопорин код Велике Плане, припада Епархији браничевској СПЦ. Назив винарије Амбелос на грчком језику означава виноград, односно винову лозу која дарује грожђе од кога се производи вино. То вино се приноси Богу као дар природе и освећује се на светој литургији где се претвара у крв Господњу.На месту данашњег винограда до 2000. године постојао је виноград који је обновљен 2011. године и простире се на 4ha. Винарију каратерише традиционални начин производње вина. Присутне сорте су: Каберне Совињон, Мерло, Прокупац, Тамјаника, Рајнски ризлинг и Италијански ризлинг.Винарија је подигнута 2014. године и 2016. године је почела производња вина. Зграда винарије изграђена је у византијском стилу и у складу је са архитектуром манастира. Простире се на око хиљаду квадрата, подрумске просторије имају 300m², дегустациона сала има 50 места, док је у поткровљу ВИП сала, а постоји и неколико апартмана за госте.

Ана Бок

Ана Розалија Бок (франц. Anna Rosalie Boch; Сен Вас, 10. фебруар 1848 — Иксел, 25. фебруар 1936) је била белгијски сликар.

Учествовала је у неоимпресионистичком покрету.

Осим својих слика, Ана Бок је имала поприличну колекцију импресионистичких слика оног времена. Охрабривала је младе сликаре укључујући и Винсента ван Гога, којем су се дивили због његовог талента, а који је иначе био и пријатељ њеног брата Еуџина Бока. Црвени виноград је била једина слика коју је Ван Гог продао за живота, а купила ју је лично Ана Бок.

Ана Бок умире у Бриселу, 1936. године где је покопана на оближњем гробљу.

Њена колекција бива продата после њене смрти, а по њеном захтеву из тестамента новац од продаје оставља својим пријатељима сиромашним сликарима за њихову пензију.

Егзибиција њеног живота и дела држана је у Ројалном музеју у Маримонту, од октобра до децембра 2000. године.

Вила Златни брег у Смедереву

Вила Златни брег (позната и као Краљев виноград или вила/летњиковац династије Обреновић) смештена је на најлепшем делу града Смедерева, у насељу Плавинац, који је окренут ка северу према Дунаву и банатској равници. Кнез Милош је 1829. године у Смедереву купио виноград. Марта 1836. године кнез Милош шаље Јованчи 500 комада садница од најбољих врста смедеревске лозе за украс врта око новог здања.

Испред летњиковца налази се повећи обликовани камен, бињекташ, који је кнезу служио за лакше узјахивање коња, јер је био средњег раста и дежмекаст. Тек касније краљ Милан Обреновић уводи раскош и лакеје у овај летњиковац. Краљевски пар се ту често одмарао, па је изгледало да се двор преселио у Смедерево. Поред виле изграђено је игралиште за крикет и тенис, прво у Србији.

У том амбијенту Наталијин син, краљ Александар и краљица Драга Машин, проводили су најдуже време, склањајући се због свог необичног живота и брака, све до погибије 1903. године. За време њиховог боравка у летњиковцу су приређивана свакодневна весеља, гозбе, сусрети и игре. По убиству Александра и Драге, Наталија дарује летњиковац пуковнику Антонију Орешковићу, начелнику штаба дринске војске. Летњиковац има 30 хектара винограда и парка.

Винарија Зорча

Винарија Зорча је породична винарија у насељу Петка, поред Лазаревца, где се налази виноград и винска кућа Зора.Куповином имања 2008. године испод коте Човка, познате из борби током Колубарске битке, почео је да се формира виноград, а временом и винарија са винском кућом, која поред подрума и дегустационе сале, има и велику овалну терасу са које се пружа поглед на Лазаревац и околину који се завршава Фрушком гором, Авалом, Космајем и прати ток Kолубаре.

Вина која се производе су високо квалитетна црвена вина сорте Мерлот и Каберне совињон, као и бело вино Траминац и Шардоне. Љубитељима ракије нуди се лоза класична и лоза барик.

Виница (Украјина)

Виница (укр. Вінниця, рус. Винница) град је у средишњој Украјини и главни град истоимене области. Налази се на обали реке Јужни Буг. Према процени из 2012. у граду је живело 370.814 становника.

Налази се око 260 km западно од главног града Кијева.

Име града потиче од речи вино или виноград.

Команда ваздухопловних снага Украјине се налази у Виници.

Виноград (Пале)

Виноград је насељено мјесто у општини Пале, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 85 становника.

Виња дел Мар

Виња дел Мар (шп. Viña del Mar), значи виноград на мору, је град на пацифичкој обали у централном делу Чилеа. Налази се око 110 км северозападно од главног града Сантјага и на јужном делу граничи са суседним градом Валпараисом. 2004. године град је имао 318.000 становника и по броју становника био је четврти град по величини у Чилеу.

Виња дел Мар популарно летовалиште са бројним плажама.

Галша (Арад)

Галша (рум. Galșa) је насеље је у Румунији у округу Арад у општини Ширија. Oпштина се налази на надморској висини од 109 m.

Грб Јерменске ССР

Грб Јерменске ССР је настао из цртежа Мартирос Сергејевич Сарьян, познатог јерменског сликара и усвојен је 1937. од стране владе Јерменске ССР. Централни део на грбу заузима планина Арарат, национални симбол Јерменије. Грожђе које се налази у доњем делу грба представља, по Библији, први виноград који је Ноје направио након што је са својом арком доспео до Арарата. Поред грожђа ту су још и струкови пшенице, симболи природних ресурса Јерменије. У горњем делу грба су срп и чекић и црвена звезда иза њих. Око грба се налази натпис „Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն“ (Јерменска Совјетска Социјалистичка Република), а испод грба трака са мотом Совјетског Савеза „Пролетери свих земаља, уједините се“ написан на јерменском и руском језику.

Грб је био на снази до 1992., када је замењен данашњим грбом Јерменије.

Епископија полошко-кумановска

Епископија полошко-кумановска је епархија Православне охридске архиепископије под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Јоаким (Јовчевски), а сједиште епископије се налази у Куманову.

Исаак Сирин II

Преподобни Исаак Сирин II је хришћански светитељ. (Исак Сирин I слави се 10. фебруара). О овоме Исаку пише свети Григорије Двојеслов. Дошао је у Италију у време Готско, и у граду Сполетану ушао једнога дана у цркву на молитву. Замолио је црквењака, да га остави у цркви закључана и преко ноћи. И тако је провео целу ноћ на молитви не мичући се с места. Сутра дан исто тако, па и другу ноћ. Црквењак га је назвао лицемером и ударио му шамар, али како хришћани верују у том тренутку је полудео. Видећи црквењака како се мучи Исак се наднео над њега и црквењак је оздравио. После овага се прославио па је да се не би погордио отишао у шуму, где је направио себи келију, која се убрзо обратила у велики манастир. Исак је био знаменит због како хришћани верују чудотворства, нарочито због видовитости. Једном у вече он је наредио братији, да изнесу све мотике у виноград и тамо их оставе. Сутрадан је пошао са братијом и понео ручак у виноград. Чудила се братија, коме ће тај ручак, кад немају радника. Кад тамо, а оно онолико људи копа колико је било мотика. Десило се то, да су ти људи као лопови дошли да украду мотике, али како хришћани верују силом Божјом заустављени да сву ноћ копају. Други пут дошла су два човека скоро нага и потражила одећу од Исака. А Исак је послао монаха ка једном шупљем дрвету крај пута, да донесе оно што тамо нађе. Монах је отишао и нашао некаква одела и донео их у манастир. Игуман узме та одела и преда их просјацима. Ови су се постидели, када су познали своје одело, које су у оном дрвету скрили.

Српска православна црква слави га 12. априла по црквеном, а 25. априла по грегоријанском календару.

Летњиковац Обреновића на Плавинцу код Смедерева

Летњиковац Обреновића на Плавинцу код Смедерева је припадао династији Обреновић као летњи двор, који је у историји дугој близу два века претрпео значајне промене. Данас је Летњиковац Обреновића један од репрезентативних објеката Владе Републике Србије, представља непокретно културно добро као споменик културе.

Општина Пале

Општина Пале је једна од општина Града Источно Сарајево у Републици Српској, БиХ. Сједиште општине је на Палама. Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине на попису становништва 2013. године, у општини је пописано 20.909 лица.

Петар Танасијевић

Петар Танасијевић (Смедеревска Паланка, 1932 — Београд, 13. мај 2016) био је југословенски и српски композитор, текстописац и певач. Компоновао је и писао песме у духу народне традиције, од којих су најпознатије: Јутрос ми је ружа процветала, Године су пролазиле, Од извора два путића, Ој, месече, звездо сјајна, Чај за двоје, Два ока њена, Дивље руже, Иду путем двоје, не говоре, Сврати, девојко, у мој виноград, Имам нано два дилбера, У сокаку комшија ми јутрос шљиве бира, Вараш ме, вараш ме, Често суза кане, Останимо пријатељи, Не живи се хиљаду година, Кћери моја, милија од злата.

Прича о злим виноградарима

Прича о злим виноградарима је Исусова алегоријска беседа о виноградарима који пребијају и убијају посленике које шаље господар винограда, да би на крају убили и његовог сина.

Ова беседа је била уперена против првосвештеника и фарисеја, а одржана је пред Санхедрином у јерусалимском храму неколико дана пред Исусову смрт.

Забележена је у канонским јеванђељима по Матеју (21:33-46), Марку (12:1-12) и Луки (20:9-19), као и неканонском јеванђељу по Томи (изрека 65).

Прича о радницима у винограду

Прича о радницима у винограду (или прича о великодушном послодавцу) је једна од Исусових алегоријских прича, забележена у Јеванђељу по Матеју.

Прича говори о томе како је послодавац исплатио исту дневницу радницима који су дошли касније и радили мање као и онима који су од јутра радили у винограду. Уобичајено тумачење је да свако ко прихвати позив Краљевства Божјег, без обзира колико касно, добија награду једнаку онима који су најдуже верни.

Црвени виноград

Црвени виноград (хол. De rode wijngaard) је дело холандског сликара Винсент ван Гога. Насликана је у новембру 1888. године, техником уље на платну. Позната је по томе што је то једина слика коју је сликар успео да прода за живота.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.