Вилина Влас

Бања Вилина Влас се налази у источном дијелу Републике Српске сјеверно од Вишеграда на пет километара од града. Бања је добила име по истоименој биљци која расте на изворима термалне воде.

Vilina-vlas3
Недирнута природа бање Вилина влас

Историјат

Banja Mehmed paše Sokolovića 05
Стари хамам

За термалне воде којима је богато ово подручје знало се и прије почетка градње чувеног моста, али су поново откривене када су започети радови на ћуприји. Термалне изворе су примјетили радници који су копали камен за изградњу чувеног моста преко ријеке Дрине у Вишеграду. Први пут 1571. године помиње се подручје данашње вишеградске бање, на чијем локалитету се копала камена седра за градњу моста. Мехмед-паша Соколовић 1575. године наредио је да се направе два турска купатила, „Кадино купатило” и „Мехмед-пашино купатило”, па су радници на ћуприји били редовни посјетиоци и први „туристи” који су користили љековита својства термалне воде.

Hamam izvana
Хамам, стари изглед

До данашњег дана у функцији је „Мехмед-пашино купатило”, које изгледа исто онако као када је и изграђено. На подручју Старе бање, одмах послије Другог свјетског рата, тадашња фабрика оружја у Вишеграду „Вистад” изградила је одмаралиште за своје раднике, да би 1979. године започела, а 1982. године била завршена градња тада модерног хотела „Б” категорије, под именом „Вилина Влас”, који је и данас у функцији. Хотел је удаљен пет километара од Вишеграда, окружен црногоричном шумом и располаже са 70 соба, једнокреветних, двокреветних, апартмана, укупно 160 кревета. Гостима су на услузи два ресторана са 370 мјеста, отворена и затворена сала са стотињак мјеста за семинаре, конгресе, аперитив бар, продавница, фризерски салон, а могућ је и смјештај у луксузно опремљеним бунгаловима. У медицинском дијелу хотела налази се затворени базен са топлом радиоактивном водом. Пуни се водом са извора који стално дотиче. Ту су и трим-кабинет и теретана. У простору за терапије налази се најмодернији медицински уређаји за лијечење и рехабилитацију болесника.

Љековитост термалних вода

Hamam u Višegradskoj banji
Унутрашњост хамама

Термалне воде бање „Вилина Влас”, код Вишеграда имају карактеристике радиоактивне, карбонатне хомеотерме. Основна љековита својства потичу од њене радиоктивности, чији је носилац радон и његови продикти распадања. Степен радиоктивности је терапијски оптималан, без могућности евентуалних нежењених дејстава.

Радон смањује бол, подиже општу отпорност организма, повољно дјелује на неке кожне, ендокрине, распираторне, алергијске болести. Воде вишеградске бање користе се за превенцију, лијечење и рехабилитацију свих старосних групација. Поред воде, као основног физикалног агенса, терапијским програмом је обухваћена електротерапија, сонотерапија, магнетотерапија, термотерапија и механотерапија. По радиоактивности воде бања „Вилина влас” налази се на првом мјесту у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Стручњаци су утврдили да су термалне воде ове бање старе више од 38.000 година и да избијају на површину земље са дубине од 180 метара. Температура воде је 34 °C. Садржи: натријум, калцијум, калијум, магнезијум, алуминијум, литијум, тронцијум, манган, жељезо, амонијум-хидрокарбонат, хлор, сулфате, нитрате, јод, силицијумоксид, алуминијум-оксид и оксиде гвожђаи других метала, који је чине љековитом.

Посебно је интересантно то што у водама бање има радона, који подмлађује, односно спречава старење. Њековитост термалних вода погодна је за лијечење реуматских, неуролошких, ортопедских, гинеколошких, геријатријских и обољења дисајних путева.[1]

Галерија

Vilina vlas 3
Viline vlasi 5
Vilina vlas 2
Izvor 2
Vilina vlas
Vilina vlas 1
Izvor, viline vlasi
Viline vlasi 1
Banja Mehmed paše Sokolovića 14
Banja Mehmed paše Sokolovića 13
Banja Mehmed paše Sokolovića 10
Banja Mehmed paše Sokolovića 09
Banja Mehmed paše Sokolovića 08
Banja Mehmed paše Sokolovića 06
Park prirode Šumski kompleks oko višegradske banje 38
Park prirode Šumski kompleks oko višegradske banje 39

Референце

  1. ^ Бање Републике Српске, Слатина, 2008.

Литература

  • Бање Републике Српске, Слатина, 2008.

Спољашње везе

Јелина Ђурковић

Јелина Ђурковић је српска песникиња и писац кратких прича.

Љубомир Поповић (учитељ)

Љубомир Поповић је учитељ Ива Андрића и Андрић му је посветио своју приповијетку „Учитељ Љубомир“.

Вишеградска Бања

Вишеградска Бања је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 19 становника.

Географија Републике Српске

Република Српска се налази на Балканском полуострву (географском региону југоисточне Европе).

Источносарајевско-зворничка регија

Источносарајевско-зворничка регија на сјеверу граничи са Добојско-бијељинском регијом, а на југу са Фочанском мезорегијом. На западу граничи са Федерацијом Босне и Херцеговина, а на истоку са Србијом. Граница са Србијом је природна. Чине је ријеке Дрина и Лим, те поједине планине (Звијезда, Јаворје). Остале границе су већином административне, са кантонима Федерације Босне и Херцеговине и општинама Републике Српске. Саобраћајни положај регије у цјелини је повољан. Она представља везу између регија Републике Српске, али и везу са Србијом. Овај положај није довољно искоришћен. Друмске саобраћајнице су у лошем стању и воде преко планинских предјела, што отежава одвијање саобраћаја.

Милан Лукић

Милан Лукић, рођен 1967. године у селу Рујишта, у СФР Југославији, био је вођа паравојне формације Бели орлови током грађанског рата у некадашњој Југославији.

Тужилаштво Хашког трибунала оптужило је Лукића да је у периоду од маја 1992. до октобра 1994. године починио више злочина на територији општине Вишеград у Босни и Херцеговини, међу којима су убиства, мучења, напади, пљачке и уништавање имовине. Лукић, његов рођак Средоје Лукић и близак породични пријатељ Митар Васиљевић првобитно су оптужени од стране Хашког трибунала још 1998. год. Измењеном оптужницом у случају ИТ-98-32-ПТ, од 12. јула 2001. године. Лукић је оптужен за смрт 150 мушкараца, жена и деце. Милан је 2009 године осуђен на доживотну казну затвора, а 2012. му је потврђена пресуда.

Туризам у Републици Српској

Република Српска има велики туристички потенцијал и богате природне ресурсе. Најзаступљенији типови туризма у Републици Српској су: планински, бањски, верски, авантуристички и еко-туризам. Климатске зоне се протежу од средоземне на југу Херцеговине, до умерено-континенталне која преовлађује у северним деловима.

Чешаљ (Вишеград)

Чешаљ је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 50 становника.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.