Вила Равне

Вила Равне позната и као Титова или Лекина вила, на­ла­зи се на Рав­ни­ма на Фру­шкој го­ри, удаљена од беочинског се­ла Свилош шест ки­ло­ме­та­ра.

Вилу је саградила илочка племићка породица Одескалски (Odescalchi) на раз­ме­ђи 19. и 20. ве­ка, а он­да је на име ду­га дао ма­ђар­ском гро­фу Ко­те­ку. Током времена она је мењала власнике, да би на крају, после Другог светског рата, била национализована и данас је у власништву Владе АП Војводине. Ви­ла има ве­ли­ки са­лон, би­бли­о­те­ку, три со­бе за спа­ва­ње са ку­па­ти­ли­ма и ку­хињ­ски део. У не­по­сред­ној би­ли­зи­ни ви­ле је ку­ћа за по­слу­гу, са на­кнад­но са­гра­ђе­ном пе­ка­ром и ро­шти­љем.

Вилу је понекад користио високи државни функционер Александар Ранковић Лека, највише за лов. Током седамдесетих вила је преуређивана за потребе Јосипа Броза Тита, али он ју је само једном прилком 1976. године на кратко посетио.

Прелепу ливаду у склопу поседа користи Национални парк Фрушка гора за реинтродукцију европског јелена (Cervus elaphus, L).[1]

Извори

  1. ^ „Виле Равне”. Фрушкаћ. Приступљено 27. 1. 2018.

Спољашње везе

Свилош

Свилош је насеље у Србији у општини Беочин у Јужнобачком округу. Удаљено је 37 km од Новог Сада. Према попису из 2011. било је 291 становника.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.