Верско добротворно старатељство

Верско добротворно старатељство (ВДС) хуманитарна је организација која делује у оквиру Српске православне цркве.

Прво ВДС је основано при Архиепископији београдско-карловачкој и отпочело је са радом 1967. по благослову тадашњег патријарха српског Германа. Данас, ВДС постоје и у другим епархијама Српске православне цркве.

Организација

На челу архиепископијског ВДС-а стоји патријарх српски Иринеј (председник) који врши надзор и лично оцењује свеукупну делатност организације. Он даје одобрења и благослов за реализацију одлука донесених на седницама Управног одбора и Скупштине, као и у случају непредвиђених ситуација. Управни одбор је оперативни орган који спроводи у живот све одлуке патријарха и Скупштине. Чине га 12 изабраних лица распоређених по ресорима. Скупштина је највиши орган Верског добротворног старатељства. Сазива и отвара је председник (патријарх) једном или више пута годишње. Поред патријарха, скупштински чланови су и: викарни епископи, архијерејски намесници, старешине храмова и још два делегата и представници свих седам ресора из реда заслужних лаика.

У састав архиепископијског ВДС-а улази и Секретаријат којим руководи генерални секретар, као и седам ресора. На челу сваког ресора се налази организатор — предводник у раду који има своје чланове помоћнике (од 10 до 15 чланова).[1]

Верско добротворно старатељство је основано 23. априла 2014. године и у Архијерејском намесништву брчанском Епархије зворничко-тулзанске. Организовано је у шест ресора (верска просвета, породица, брак и васпитање, харитативни рад, правно саветовалиште, мисијска делатност и координација).[2] Председник брчанског ВДС-а је епископ зворничко-тузлански Хризостом (Јевић), а потпредседник архијерејски намесник брчански.[3]

Верско добротворно старатељство је основано 12. фебруара 2015. и у Епархији тимочкој одлуком оснивачке скупштине, а са благословом епископа тимчког Илариона (Голубовића). Тимочко ВДС је организовано у седам ресора.[4] Старатељство постоји и у Епархији нишкој. Основано је благословом епископа нишког Јована (Пурића) крајем 2013.

Види још

Извори

  1. ^ Верско добротворно старатељство: Шта је ВДС?, Приступљено 18. 8. 2015.
  2. ^ Рад Вјерског добротворног старатељства Епархије зворничко-тузланске (15. март 2015), Приступљено 18. 8. 2015.
  3. ^ Годишња скупштина Вјерског добротворног старатељства у Брчком („СПЦ“, 24. март 2015), Приступљено 18. 8. 2015.
  4. ^ Основано Верско добротворно старатељство (13. фебруар 2015), Приступљено 18. 8. 2015.

Спољашње везе

Црква Рођења Светог Јована Крститеља на Вождовцу

Храм Рођења Светог Јована Крститеља се налази на Централном гробљу, на Вождовцу у Београду. Први подаци који нам говоре о постојању богомоље на овом месту везани су за 1948. годину, од када функционише капелица посвећена Светом Јовану Крститељу, која је била смештена у једној соби гробљанске зграде за сахрањивање. Припада Архиепископији београдско-карловачкој.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.