Брдо

Брдо је узвишење у рељефу земљишта, сложенијег облика и већих димензија, релативне висине 200—500 м. Може имати више врхова растављених мањим седлима и превојима, а стране рашчлањене већим удубљењима. Између удубљења спуштају се, углавном, косе као саставни делови брда на којима се могу јавити прегиби.

Типичан пример за брдо су Загајичка брда у Делиблатској пешчари, као и Кошевац код Крчедина.

Orugla
Оругла, брдо у општини Мркоњић Град.

Види још

Литература

  • Војна енциклопедија, Београд 1959, Главни уредник — генерал-потпуковник: Бошко Шиљеговић
  • Мастило, Н. (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд
Јајинци

Јајинци су насеље у Београду које припада градској општини Вождовац. Јајинци су место једног од највећих покоља у Србији током Другог светског рата у ком су немачке снаге убиле скоро 80.000 људи, од којих су многи били заточеници оближњег Логора Бањица.

Баново брдо

Баново брдо је урбано насеље, брдо и центар оштине Чукарица у Београду. Повезано је Пожешком улицом са центром Београда, која се ка југу наставља на Ибарску магистралу. Баново брдо је оивичено Чукаричком падином, Адом Циганлијом, Кошутњаком, Топчидером и Жарковом, док га Мост на Ади повезује са Новим Београдом. На источним падинама налазе се два насеља — „Голф“ и „Сунчана падина“. Име је добило по Матији Бану, дубровачком политичару и дипломати, који је живео овде средином 19. века.

Градска општина Вождовац

Општина Вождовац је градска општина Града Београда. Заузима површину од 14.864 ha, на којој према попису из 2011. живи 158.213 становника.

Слава општине Вождовац је Свети Андреј, 13. децембар.

Градска општина Раковица

Општина Раковица је градска општина Града Београда. Заузима површину од 3.036 ha, на којој према попису из 2011. године живи 108.641 становника.

Име Раковица први пут се помиње у турском попису становништва из 1560. као село Влаха. По предању, место је добило име по раковима, становницима потока који је протицао кроз насеље. До 1952. Раковица је припадала разним рејонима, а од 1952. до 1960. била је засебна општина. Од 1960. је у саставу општине Чукарица, да би поново постала самостална општина од 1974. године.

Дан општине је 14. октобар, Покров пресвете Богородице.

Градско саобраћајно предузеће Београд

Градско саобраћајно предузеће „Београд“ (ГСП „Београд“) је јавно комунално предузеће у Београду коме је основна делатност превоз путника у градском и приградском саобраћају. ГСП је основан 14. октобра 1892. године као „Београдска варошка железница“ и током свог постојања је пословао под различитим именима: „Дирекција трамваја и осветљења“, „Београдско електрично и саобраћајно предузеће“, „Радна организација градски саобраћај »Београд“ а од 21. децембра 1989. године послује под садашњим називом: „Градско саобраћајно предузеће Београд“, као јавно комунално предузеће.

Држава Пуебла

Држава Пуебла (шп. Estado de Puebla), савезна је држава Мексика. Налази се источно од вулкана близанаца Попокатепетл и Истаксиватл. Има површину од 33.902 km² и око 5,4 милиона становника.

Граничи се са државама Гереро и Оахака на југу, Веракруз на истоку и северу, са државом Мексико на истоку, и на западу са Идалгом, Тласкалом, Мексиком и државом Морелос.

Главни град државе је град Пуебла. У граду Чолула налази се, по запремини, највећа пирамида на свету. Висока је 60 метара, а основа јој се простире на 16 хектара. Када су Шпанци стигли у Мексико, ова пирамида је већ била обрасла растињем и подсећала је на обично брдо.

Жарково

Жарково је насеље Београда. Налази се у општини Чукарица. У Жарково спадају Старо Жарково, Беле воде, Јулино брдо, Филмски град, Репиште, и већи део Макиша.

Земун

Земун је насеље у југоисточном делу Срема, на десној обали Дунава, недалеко од ушћа Саве. Територијално, историјски, политички, културно, економски и саобраћајно везан је за Београд, у чијем је саставу од 1934. године.Према попису из 2011. Земун је имао 157.367 становника (према попису из 1991. било је 141.997 становника, 2002. било је 145.751 становника).

Карабурма

Карабурма је београдско насеље у градској општини Палилула, у североисточном делу Београда. Простире се дуж северне падине брда Звездара, десне обале Дунава и леве обале Миријевског потока. Карабурма је још позната и по ОФК Београду, чији се стадион налази код Богословског факултета.

Леово Брдо

Леово Брдо је насеље у општини Пљевља у Црној Гори. Према попису из 2003. било је 24 становника (према попису из 1991. било је 51 становника).

Општина Ново Брдо

Општина Ново Брдо је општина у Косовскопоморавском округу, Косово и Метохија, Србија. Седиште општине је у насељу Бостане. Површина општине износи 90 km². Према попису становништва из 1991. године, у Општини Ново Брдо било је: Срба и Црногораца (58,12%), Албанаца (40,01%). Ово је једна од најсиромашнијих општина на Косову и Метохији и изразито руралног карактера. Тренутни број становника износи око 3.900 од чега 61% Албанаца и 39% Срба. Постоји и мала заједница Рома у селу Бостане. Од сукоба 1999. године у општину се спонтано вратило 356 Срба, 64 Албанца и 13 Рома. у јуну 2009. године се организовано вратило у насеље Клобукар 32 Срба. Иако је ово подручје врло етнички хетерогено, релативно је ниска тензија између етничких заједница, са потпуном слободом кретања кроз сва подручја општине.

Петлово брдо

Петлово брдо је београдско насеље које припада градској општини Раковица.

Родић Брдо

Родић Брдо је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 132 становника.

Слив

Слив је назив за територију са које све воде отичу према неком мору, океану или језеру. Граница два слива назива се развође а у географском смислу вододелницу чини неко брдо, гребен или планина. Вододелница је линија која спаја највише тачке на развођу. Слив се састоји од више речних сливова. Речна развођа могу бити главна и споредна. Главна развођа одвајају сливове великих река, а споредна сливове притока (првог, другог, трећег реда итд.). У свету постоји велики број сливова различите површине и количине воде која њима отиче. Највећа количина воде (око 47% свих текућих вода) отиче у Атлантски океан.

Могу се издвојити сливови океана, мора, језера и река. У хидрологији F²¹ означава површину слива изражену у km², а на картама се мери помоћу планиметра. Стварни хидрогеолошки слив се у крашким теренима често не поклапа са топографском површином неке реке или језера. Карактеристике речног слива у знатној мери утичу на режим реке и водни биланс њеног слива.

Топчидерско брдо

Топчидерско брдо је урбано насеље и брдо на општини Савски венац. Некада је било општина у оквиру града Београда и састојало се од насеља Сењак и Дедиње. Године 1957. припојено је новоформираној општини Савски венац. Налази се на око четири километара од центра града са којим је повезаном улицом кнеза Милоша. Ограничено је реком Савом и некадашњим Мокролушким потоком данас Железничком станицом Прокоп. На југу је пресечено Топчидерском реком и наставља се на Топчидерски парк. Углавном је прекривено шумом. Највиша тачка је на 210 метара надморске висине код Белог двора.

Фаланово Брдо

Фаланово Брдо су насељено место у Босни и Херцеговини у општини Коњиц у Херцеговачко-неретванском кантону које административно припада Федерацији Босне и Херцеговине. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 81 становника.

Хан Брдо

Хан Брдо је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 8 становника.

Хисар (Лесковац)

Брдо Хисар је археолошки локалитет и парк природе, површине од 10,6 хектара, изнад Лесковца. на надморској висини од 341 метра. Хисар представља завршне обронке планине Гољак.

Црно Брдо

Црно Брдо је насеље у општини Пљевља у Црној Гори. Према попису из 2003. било је 41 становника (према попису из 1991. било је 30 становника).

Облици рељефа
Падински процеси
Флувијални процес
Крашки процес
Појаве и облици крашког процеса
са хидрогеолошком функцијом
Глацијални процес
Марински процес
Еолски процес
Остали облици

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.