Браничево (тврђава)

Браничево је утврђење које се налази на археолошком локалитету код Тодићеве цркве у селу Костолац, 12 km северно од Пожаревца. Сматра се да је оно средњовековни наставак античког Виминацијума (лат. Viminacium) који се ту налазио. Утврда је разорена током сукоба 1124. године.

Град Браничево је било војно утврђење и трговачки центар који је у историји Византије у 11. и 12. веку и у српској историји 13. и 14. века имало значајну улогу. Ископавањима је утврђено постојање бедема Доњег града, пронађена је кула и једна грађевина за коју се претпоставља да је била аристократска кућа са радионицом.

Браничево је било једно од најзначајнијих подручја српских земаља у средњем веку. Остаци утврђења браничевског града обухватају зараван на изданку Сопотске греде, лево од реке Млаве, односно вис изнад данашњег села Костолац.

Током 2011. године, око Тодићеве цркве у Старом Костолцу вршена су археолошка истраживања да би се нашли остаци некадашњег утврђеног Браничева.

Види још

Литература

Спољашње везе

Браничево

Браничево се може односити на:

Браничево, географска и историјска област у Србији

Браничево, село у општини Голубац, Браничевски округ, Србија

Браничево, тврђава у селу Костолац

Браничево, часопис који излази у Пожаревцу

Опсада Браничева (1154)

Опсаду Браничева извршила је угарска војска предвођена босанским баном Борићем на јесен 1154. године. Део је Византијско-угарског рата, а завршена је победом Манојла Комнина и одбраном града. Угари су приликом повлачења поразили византијски одред предвођен хартуларијем Василијем Цинцилуком недалеко од Београда. Рат је окончан следеће године победом Византије.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.