Боцвана

Боцвана (енгл. Botswana; цв. Botswana), службено Република Боцвана (енгл. Republic of Botswana; цв. Lefatshe la Botswana) је континетална држава на југу Африке [2], која се налази између Намибије на западу, Јужне Африке на југу, Зимбабвеа на североистоку и Замбије на северу. Овај некадашњи британски протекторат, познат као Бечуана (енгл. Bechuanaland), садашње име носи од 30. септембра 1966. године, када је стекао независност.

Четири петине од укупно 1.770.000 становника Боцване чине Банту црнци. Међу њима је најбројније племе Тсвана, по коме је названа читава држава, а остале веће етничке групе су: Калагари, Нгватои, Гсовапонзи и Бирве. Сви они живе на простору од 581.730 km² што Боцвану чини једном од најређе насељених афричких земаља.

Боцвана је равничарска земља са средњом надморском висином од 1000 m. На југозападу и западу налази се део пустиње Калахари, на северу је велика мочвара око реке Окаванго, а на југоистоку река Лимпопо која је природна граница према Јужној Африци. Такав рељеф погодан је за живот бројних врста дивљих животиња (највише насељавају просторе око Окаванга) и стоке која се углавном гаји у долини реке Лимпопо.

Сточарство је дуго било главна привредна грана Боцване док га осамдесетих година прошлог века није потиснула производња дијаманата. Они су тада први пут нађени у тамошњим рудницима и данас овој држави доносе велике приходе.

У Боцвани постоји мала заједница Срба из бивше Југославије. Боцвана је једна од ретких земаља света које у време санкција '90-их година 20. века није тражила визе грађанима Југославије[3][4].

Република Боцвана
Republic of Botswana  (енглески)
Lefatshe la Botswana  (Tswana)
Крилатица: Киша
(енгл. Rain)
(цв. Pula)
Химна: Ово је наша земља
(енгл. This Land of Ours)
(цв. Fatshe leno la rona)
Положај Боцване
Главни градГабороне
Службени језикенглески, цвана
Владавина
 — ПредседникМокгветси Масиси
 — ПотпредседникСлумбер Тсогване
Историја
Независност30. септембар 1966.
Географија
Површина
 — укупно581.730 km2(46)
 — вода (%)2,5%
Становништво
 — 2011.[1]2.024.904(147)
 — густина3,48 ст./km2
Економија
БДП / ПКМ≈ 2016
 — укупно$38,819 милијарде
 — по становнику$18.021
ИХР (2016)0.698
ВалутаПула
Остале информације
Временска зонаUTC +2
Интернет домен‍.bw‍
Позивни број+267

Историја

Botswana map
Мапа Боцване

Крајем 19. века, избили су сукоби између народа Схона у Боцвани и племена Ндебеле који су се доселили на ту територију из пустиње Калахари. Тензије су још више нарасле досељавањем Бура из Трансваала. Након молби бачванских вођа Кхама III, Батхоена и Себелеа за помоћ, британска влада је 31. март 1885[5]. прогласила Бечуану својим протекторатом. Северни део те територије је остао под директном управом Бечуанског протектората, те је данас то независна држава Боцвана, док је јужна територија постала део Ртске колоније (холандски:Kaapkolonie, енглески:Cape Colony) који је сад део северозападне покрајине ЈАР-а. Већина људи који говоре језик Тсвана као матерњи језик данас живе у Јужноафричкој Републици.

Оснивањем Јужноафричке уније 1910. од тадашњих британских колонија нису укључени и простори Бечуана, Басутоланда (данас Лесото) и Свазиланда, иако је омогућено њихово касније повезивање. Иако је јужноафричка влада тада желела прикључити ове територије, британска страна је то одлагала, те се ово припајање никад није догодило. Избором владе Националне странке 1948. у Јужној Африци је утемељен апартхејд, због којег се та земља 1961. повукла из Комонвелта, чиме је нестала идеја о укључивању ових територија у јединствену Јужну Африку.

У јуну 1964. године, Британија је пристала на предлоге о демократској самоуправи у Боцвани. Седиште владе премештено је из Мафикенг-а у данашњој Северозападној провинцији у ЈАР-у у новоосновани град Габороне, 1965. године. Боцвана је стекла своју независност 30. септембра 1966. године. Као први председник државе изабран је Серетсе Хама, вођа покрета независности, поглавица (кгоси) боцванског племена Нгвато, који је два пута изабран на ту дужност и на којој је умро 1980. године. Челништво над државом је тад препуштено потпредседнику Кетумилу Масира који је регуларно изабран 1984., те поново 1989. и 1994. Масира је напустио дужност 1998. Председничку дужност је од тад обављао потпредседник Фестус Могао, који је регуларно изабран 1999., те поново 2004. године.

Географија

Положај

Површина државе износи 581.737,0 km². Боцвана је 45. по величини земља света, те је приближно величине Украјине или Француске, а доминира равничарски рељеф. Најдужу границу Боцвана дели с Јужноафричком Републиком (1.840 км), а још се граничи и са Намибијом (1.360 км), Зимбабвеом (813 км), и са Замбијом (2 км) са којом има најкраћу границу.

Геологија и рељеф

Земљом доминира пустиња Калахари, која покрива око 70% површине државе и налази се у југозападном делу. Земља је значајна по делти Окавангоа, која је највећа светска делта у унутрашњости, а налази се на северозападу. Што се тиче растиња, преовладавају савана и травнате површине. Велике наслаге соли и осталих минерала налазе се у Макгадикгади Пану на северу. За време кишног периода, неке слане површине постају слана језера која су врло битна за опстанак животињског света[6] [7]. Највиша тачка Боцване је Тсодило Хиллс (1,489 м). Због изнимне шкртости земљишта, само је 1% територије обрадиво.

Клима

У Боцвани влада полусува клима са топлим зимама и врућим летима. Зими разлика између дневне и ноћне температуре зна да варира и преко 20 °C. Сушно раздобље траје релатино дуго, између 6 и 9 месеци годишње. Просечне годишње падавине су између 250 и 500 мм, а највише падају у периоду између децембра и марта.

Флора и фауна

Политика

BotswanaParliament
Парламент Боцване у Габороне

Држава је устројена као председничка демократска република, где је председник републике и на челу државе и на челу владе. Извршну власт обавља влада, док законодавну власт врше и влада и вишестраначки парламент. Парламент се састоји од 53 изабрана и 4 именована посланика.

Саветодавну улогу врши Дом старешина или поглавица (House of Chiefs) који представља осам основних подгрупа боцванског народа. Сваку одлуку коју доноси парламент, а односи се на племена мора проследити и Дому старешина.

Избори се одржавају најмање сваких пет година, а досад су сви били регуларни и на време одржани. Сви грађани државе, укључујући и све мањине имају право учествовати на изборима. Од независности 1967. године, државом доминира Боцванске Демократска странка која досад никад није изгубила изборе.

Боцвана је чланица УН-a, Афричке уније и Јужноафричке заједнице за развој

Административна подела

Bocvana
Дистрикти у Боцвани
Botswana.geohive
Окрузи Боцване

Боцвана је подељена у девет округа или дистрикта. Ти окрузи су подељени у 28 подокруга. Окрузи Боцване су:

 1. Средишњи округ
 2. Гханзи округ
 3. Кгалагади округ
 4. Кгатленг округ
 5. Квененг округ
 6. Североисточни округ
 7. Северозападни округ
 8. Југоисточни округ
 9. Јужни округ

Највећи градови у држави су:

Остала већа насељена места:

 • Молепололе
 • Селеби-Пхикве
 • Маун
 • Серове
 • Кание
 • Махалапие
 • Моцхуди
 • Могодитсхане
 • Лобатсе
 • Палапие
 • Тлоквенг
 • Рамотсва
 • Тхамага
 • Мосхупа
 • Тонота
 • Јваненг
 • Орапа
 • Летлхакане

Одбрана

У време стицања независности Боцвана није имала оружаних снага. Тек након напада родезијске војске Боцвана је као меру самоодбране формирала боцванске Одбрамбене Снаге 1977. године. Њихов врховни командант је председник Боцване, који именује и одбрамбено веће. БДФ тренутно у оружаним снагама има 12.000 војника.

Боцванске Одбрамбене Снаге делују као неполитичка професионална војска чије су главне активности заштита од криволова, одбрана од природних непогода и мировне мисије.

Привреда

Најважнија привредна активност у земљи је рударство, посебно вађење дијаманата које је омогућило овој земљи да у 30 година постигне највећи привредни раст на свету. Привреду карактерише врло слаба корумпираност, која је најмања у Африци[8], на нивоу неких западноевропских држава. Будући да је врло мали проценат земљишта (5%) пољопривредно обрадиво, пољопривреда не приноси значајно у укупном БДП-у. Осим слабог пољопривредног развоја, земља није много развијенија ни у индустријском сектору.

Привредни напредак ове земље полако успорава, па му озбиљније прети епидемија АИДС-а[9]. Боцванске влада почела је спроводити знатне мере како би смањила утицај епидемије на привреду.

Туризам

Туризам је друга најјача привредна активност после рударства, па се сматра да чини 12% укупног БДП-а. У земљи постоји неколико националних паркова (скоро трећина територије) и резервата, који највише привлаче туристе. Због изузетног богатства животињског света, који укључује лавове, хијене, леопарде, антилопе итд, Боцвана је популарно одредиште за сафари.

Најважније туристичка одредишта за сафари су резерват Морем у делти Окаванго и Национални парк Цхобе.

У Боцвани се 1980. године снимао филм „Богови су пали на тјеме" (eng. The Gods Must Be Crazy).

Становништво

Пирамида становништва

Боцвану карактерише врло мала етничка разноликост становништва у поређењу са осталим афричким државама, и врло ниска густина насељености. Од укупног броја становништва, 79% чини народ Тсвана или Цвана, око 11% становништва припадају народу Каланга, а Бушмани чине 3% становништва, као и Кгалагади. Укупни удео белаца у држави је 3%.

Веома слична је и језичка структура. По попису из 2001. године, матерњи језици становништва били су Тсвана (79%), икаланга (7,9 %), секгалагади (2,8 %), док су други и неодређени чинили 9% становништва. Службени енглески језик, матерњи је језик само 2,1 % становништва.

Што се тиче вероисповести, 71,6 % становништва се сматра хришћанима, док званично религију Бадимо практикује 6% становништва, мада је овај удео у стварности пуно већи.

Као и у већини држава у јужној Африци, велики број становништва је заражен АИДС-ом (2002[9]. године, стопа заражености одраслог становништва била је 38,8 %). Боцванске влада, започела је 2003. године, програм образовања становништва о ширењу болести, и набавку јефтиних генеричких лекова.

Држава у задње време бележи негативан раст становништва (-0.04%), и бележи значајан удео економских миграната из Зимбабвеа [10].

Култура

Tsodilo rock paintings 1
Пећински цртежи у пустињи Калахари

У северном делу Боцване, жене из села Ецх и Гумаре познате су по уметности израде кошара од палме Мокола и локалних боја. Корпе се израђују у три врсте: велике затворене Кошак које се употребљавају за чување хране, отворене корпе које се носе на глави, и мале корпе. Корпе се осликавају разним бојама, и постају трговачки производ. Од других занатских уметности познато је лончарство и ткање у југоисточној Боцвани.

Најстарији трагови уметности у Боцвани и Јужној Африци су слике које описују лов животиња, а израдили су их Бушмани[11] пре 20.000 година у пустињи Калахари.

Књижевност

Најзначајнијом боцванске књижевницом сматра се Беси Хед, која је бежећи од апартхејда у ЈАР-у дошла да живи у Боцвану. Овде је живела у Серовеу од 1964. до смрти 1986. Ту се и збива радња њених најпознатијих дела.

Јунити Дау је позната боцванска књижевница, правница и борац за људска права, посебно права жена. Позната је као прва суткиња боцванског високог суда.

У Боцвани се догађа радња неколико белетристичких дела.

Референце

 1. ^ Национална агенција за статистику [1]
 2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
 3. ^ "Countries into which Serbian nationals may enter without a visa", The Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Serbia. Retrieved 4 Jan 2007.
 4. ^ "Botswana - Entry requirements Архивирано на сајту Wayback Machine (јун 12, 2008) (на језику: енглески)", Bostwana Tourism. Retrieved 4 Jan 2007.
 5. ^ „Botswana History”. Lonely Planet. Приступљено 14. 10. 2012.
 6. ^ „Darkoh” (PDF). IS: Rala. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 10. 10. 2010. Приступљено 07. 03. 2013.
 7. ^ „Botswana, US sign 'Debt-for-Nature' agreement”. Afrol. Приступљено 4. 7. 2010.
 8. ^ Glenda Daniels (2011-11-11) Botswana, Southern Africa's most secretive state. Mail & Guardian. mg.co.za
 9. 9,0 9,1 Kallings, L. O. (2008). „The first postmodern pandemic: 25 years of HIV/AIDS”. J Intern Med. 263 (3): 218—43. PMID 18205765. doi:10.1111/j.1365-2796.2007.01910.x. Архивирано из оригинала на датум 08. 12. 2018. Приступљено 07. 03. 2013.
 10. ^ Betts, Alexander; Kaytaz, Ezra (2009). „National and international responses to the Zimbabwean exodus: implications for the refugee protection regime” (PDF). Research Papers. 175. Policy Development and Evaluation Service, United Nations High Commissioner for Refugees.
 11. ^ Stefan Lovgren (2004-09-14) African Bushmen Tour U.S. to Fund Fight for Land. National Geographic News.

Спољашње везе

 • (на језику: енглески) botswanaportal
 • (на језику: енглески) Atlas_of_Botswana [2]
.bw

.bw је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Боцвана. Администриран је од стране Универзитета Боцване.

30. септембар

30. септембар (30.9.) је 273. дан у години по грегоријанском календару (274. у преступној години). До краја године има још 92 дана.

Јужна Африка

У геополитици, јужна Африка је појам које користе Уједињене нације, а који означава регион на јужном делу афричког континента. Овај регион обухвата пет земаља Африке :

Боцвана

Лесото

Намибија

Јужноафричка Република

СвазилендУ ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Ангола, Замбија, Зимбабве, Малави, Мозамбик, Мадагаскар, Расејана острва, Комори, Мајот, Сејшели, Маурицијус, Реинион, као и Британска територија Индијског океана. Понекад (мада ретко) у регију се укључују и Демократска Република Конго и Танзанија.

Сама Јужноафричка Република, најразвијенија држава региона, у српском се језику најчешће назива једноставно Јужном Африком.

Боцвана на Летњим олимпијским играма 2008.

Боцвана на Летњим олимпијским играма учествује осми пут. На Олимпијским играма 2008., у Пекингу, у Кини учествовали су са дванаест учесника (десет мушкараца и две жене), који су се такмичили у три индивидуална спорта.

Заставу Боцване на свечаном отварању Олимпијских игара 2008. носила је пливачица Саманта Паксинос.

Боцвана на Летњим олимпијским играма 2012.

Боцвана је на Олимпијским играма у Лондону 2012. учествовала девети пут као самостална земља.

Боје Боцване на Олимпијским играма у Лондону 2012. бранило је четворо спортиста у два појединачна спорта, а у олимпијском тиму налазила су се тројица спортиста и једна спортисткиња. Ово је најмањи број учесника који је Боцвана икада послала на Летње олимпијске игре. Упркос томе, Боцвана је освојила своју прву медаљу у историји. Ту, сребрну медаљу, им је донео атлетичар Најџел Амос у трци на 800 метара.

Заставу на церемонији отварања носио је атлетичарка Амантле Монтшо.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Боцвана је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегуу од 27. до 4. септембра. Репрезентацију Боцване представљало је троје такмичара (2 мушкарац и 1 жена) у две дисциплине.На овом првенству Боцвана је освојила једну златну медаљу и постављен је један наионални рекорд. Овим успехом Боцванска атлетска репрезентација је у укупном пласману делила 11 место са још 6 репрезентација од 204 земаље учеснице.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа, учествовала је четрнаести пут, односно учествовала је на свим светским првенствима одржаним до данас. Репрезентацију Боцване представљало је 11 атлетичара (6 мушкараца и 5 жена), који су се такмичили у 6 атлетских дисциплина., Боцвана је освојила једну сребрну медаљу, па је по броју освојених медаља делила 26. место. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара)) Боцвана је са једним учесником у финалу делила 38. место са 7 бодова.

Такмичари Боцване нису оборили ниједан национални рекорд. Постигнута су два најбоља лични резултата сезоне.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа, учествовала је петнаести пут, односно учествовала је на свим светским првенствима одржаним до данас. Репрезентацију Боцване представљало је 5 атлетичара који су се такмичили у 4 дисциплинe., Боцвана није освојила ниједну медаљу. Такмичари Боцване су оборили један национални и један лични рекорд. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Боцвана је са 1 учесником у финалу делио 57. место са 4 бода.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Боцвана на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа, учествовала шеснаести пут, односно учествовала је на свим светским првенствима одржаним до данас. Репрезентацију Боцване представљало је 5 атлетичара који су се такмичили у 4 дисциплинe., Боцвана није освојила ниједну медаљу. Такмичари Боцване су оборили један национални и један лични рекорд. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Боцвана је са 4 учесника у финалу делила 29. место са 14 бодова.

Боцвана на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Боцвана је учествовала на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта дванаести пут. Репрезентацију Боцване представљала су четири такмичара који је учествовали у штафети на 4 х 400 метара.

На овом првенству Боцвана није освојила ниједну медаљу али је оборен национални рекорд.

Боцвана на олимпијским играма

Боцвана је први пут учествовала на Летњим олимпијским играма 1980. у Москви. и од тада је стални учесник Летњих игара. На Зимским олимпијским играма Боцвана није учествовала.

На играма репрезентацију чине претежно мушкарци. Прва жена учествовала је 2000. у Сиднеју на седмим играма на којима је Боцвана учествовала.

Прву олимпијски медаљу за Боцвану освојио је Најџел Амос, који је у трци на 800 метара освојио сребро на Летњим олимпијским играма у Лондону 2012.

Боцванска пула

Боцванска пула је званична валута у Боцвани и једна од незваничних валута Зимбабвеа. На језику Сетсвана значи киша. Скраћеница тј. симбол за пулу је P а међународни код BWP. Пулу издаје Банка Боцване. У 2009. години инфлација је износила 8,4%. Једна пула састоји се од 100 тебеа.

Уведена је 1976. као замена за јужноафрички ранд по курсу 1 пула за један ранд.

Постоје новчанице у износима 10, 20, 50, 100 и 200 пули и кованице од 1, 2, 5 пули и 5, 10, 25 и 50 тебеа.

Грб Боцване

Грб Боцване је званични хералдички симбол државе Републике Боцване. Грб је усвојен 25. јануара 1966. године.

Централни штит у грбу придржава се изгледа традиционалних штитова из источне Африке.

На врху штита налазе се три зупчаника, који представљају индустрију. Три плава таласа на средини штита симболизују воду, што се односи и на државно гесло pula, што на домородачком језику значи вода. Реч се може односити и на појам срећа, а то је уједно и име државне валуте. Гесло је исписано на плавој траци испод штита. На дну штита налази се глава бика која симболизује важност узгајања стоке у Боцвани.

Штит придржавају зебре, које су важан део фауне Боцване. Десна зебра осим штита придржава и соргум, важну житарицу у држави. Лева зебра држи кљову од слоноваче, симбол трговине слоновачом у Боцвани.

Застава Боцване

Застава Боцване је усвојена 10. септембра, 1966. Застава је светло плаве боје, са црном хоризонталном траком по средини, око које је бели обод. Ове траке су у размери 9:1:4:1:9. Плава боја представља воду, тачније кишу, и долази од мота на грбу Боцване, који гласи Pula, што на тсвана језику значи „нека буде киша“. Бела и црна боја представљају расну хармонију, а уједно представљају и боје зебри које држе грб Боцване.

Калахари

Калахари пустиња је пустиња у јужној Африци. Површина пустиње је око 900.000 km² и простире се на већем делу Боцване и деловима Намибије и Јужнеафричке Републике. Басен око пустиње се простире на око 2,5 милиона km², захватајући и делове територија Анголе, Замбије и Зимбамбеа. Једина река која пролази пустињом је Окаванго, која тече са северозапада према југоистоку и нестаје у пустињи у виду мочварне унутрашње делте која је богата биљним и животињским светом.

Калахари пустиња је богата резервама угља, никла и уранијума. Један од највећих рудника дијаманата у свету налази се код града Орапа у Боцвани, у североисточном делу пустиње.

Односи Србије и Боцване

Односи Србије и Боцване су инострани односи Републике Србије и Републике Боцване.

Светско првенство у атлетици на отвореном 2011.

XIII Светско првенство у атлетици на отвореном одржано је у Тегуу, Јужна Кореја у периоду од 27. августа до 4. септембра 2011. на стадиону Тегу.

Светско првенство у атлетици на отвореном 2017 — 400 метара за мушкарце

Трка на 400 метара у мушкој конкуренцији на Светском првенству у атлетици 2017. одржана је у Лондону 5, 8. и 8. августа на Олимпијском стадиону.

Титулу светског првака из Пекинга 2015. одбранио је Вејд ван Никерк из Јужноафричке Републике.

Химна Боцване

Државна химна Боцване носи назив „Ово је наша земља” (цв. Fatshe leno la rona). Текст и музику је саставио Кгалеманг Тумедиско Мотсете, а усвојена је након проглашења независности 1966. године.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе
Суверене државе
(чланице)
Зависне територије
чланица

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.