Боро Капетановић

Боро Капетановић(Горње Соколово, данас општина Рибник, 16. септембар 1953) је српски пјесник и књижевник. Добитник је бројних књижевних признања и награда, а његова поезија је уврштена у бројне антологије.

Рођен је у Горњем Соколову у Капетановићима, општина Кључ. На књижевном пољу присутан је од 1972. године, када је објавио своје прве пјесме. До 1995. живио је у Санском Мосту, данас живи и ствара у Бања Луци.

Боро Капетановић
Датум рођења16. септембар 1953.(66 год.)
Место рођењаГорње Соколово
  СФРЈ
ДржављанствоРепублика Српска
НационалностСрбин
НародностСрбин
РелигијаПравославац
Занимањекњижевник

Награде и признања

  • Младост сутјеске (1974)
  • Млада Козара (1976)
  • Песник месеца (у избору Б. Петровића, Фронт Београд, 1976)
  • Књижевна омладина БиХ (1976; 1977; 1981)
  • Поткозјачки књижевни сусрети (1978)
  • Пјесник године (1978)
  • Мак диздар (за књигу Црнка и љешник, 1978)
  • Гораново прољеће (1979)
  • Видовдански песнички сусрети (1996)
  • Сарајевски дани поезије (за књигу Џез рата, 1999)
  • Министарство просвјете и културе Републике Српске (за књигу Цурице, 2002)
  • Министарство просвјете и културе Републике Српске (за књигу Шампиони паланачких тротоара, 2003)
  • Министарство просвјете и културе Републике Српске (за књигу Брашно и блато, 2005)
  • Министарство просвјете и културе Републике Српске (за књигу Сумраци изнад снијега, 2008)
  • Награда града Бања Луке и Књижевника Републике Српске (2009)
  • Песма над песмама (Мркоњић Град, 2016)
  • Станко Ракита (Бања Лука, 2016)

и бројних других...

Библиографија

Поезија

  • Песмовано доба (1974)
  • Како се калио Боро (1976)
  • Црнка и љешник (1982)
  • Брашно и блато (2003)
  • Труње (2006), Луг (2007)
  • Сумраци изнад снијега (2008)
  • Говор песка (2010)
  • Муљ (2016)
  • Нису ласте будаласте (песме за децу, 2005)
  • Једна чичка и два чичка (песме за децу, 2016)
  • Јесен дивљег коња (2016)
  • Осама у Мађиру (2013)

Проза

  • Шампиони паланачких тротоара (2003)
  • Капетаница и блентов (2006)
  • Приче са споре реке (2007)
  • Убијање мува у Доџу (2011)
  • Нешто мало изнад ништа много (2015)

Биљешке

  • Авион пада шта ћемо сада (2004)
  • Учење о три уметања (2008)
  • Кино у Кини (козерије, 2010)

Љубавна лирика ругалице и поезија у прози

  • Хероји досаде (2000)
  • Деца простора (2001)
  • Цурице (2002)
  • Љубав на отвореној прузи (2007)
  • Мрестилиште (2008)

Љубавна поезија и еротске ругалице

  • Пастухове елегије (1987)
  • Дрипачки ноктурно (1997)
  • Песме о девојкама скупог зноја и јефтиног парфема (2007)
  • Једна песма и пет писама за Јелену (2009)

Патриотска поезија

  • Ветраново причешће и књига о бику (1994)
  • Џез рата (1995)
  • Далеко је Сана ривер (1997)
  • Риж и барут (2003)
  • Јасеновац (2007)
  • Четири црне ливаде (2009)
  • Песме о Санском Мосту (2009)
  • Лирика рата (2013)

Литература

  • Капетановић, Боро (2013). Лирика рата. Бања Лука: Арт принт : Бесједа. ISBN 978-99955-90-17-8.

Спољашње везе

Ту око нас Боро Капетановић

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.