Битка код Шириминија

Битка код Шириминија (грузијски:შირიმნის ბრძოლა) такође позната као Битка код Палакација је била битка између Византијских и Грузијских војски код места Ширимини код језера Палакацио (данас Чилдир, Турска; у то доба део грузије) 11 .септембра, 1021. год.

Битка код Шириминија
Део Византијско-грузијског рата
Време:11. септембар 1021.
Место:Ширимни, код језера Палаказо, данас Чилдир, Турска
Резултат: одлучујућа византијска тактичка победа
Сукобљене стране
Византија Краљевство Грузија
Команданти и вође
Василије II Бугароубица Георгије I Грузијски,

Позадина

Бици је претходио две деценије дуг спор око наслеђа Грузијског куропата који под којим је било неколикао области на Византијско-Грузијско-Јерменској граници у Малој Азији. Рат је букнуо пуном снагом када је грузијски краљ Георгије I преотео спорна подручја силом,1014. год. У знак одмазде византијски цар Василије II повео је 1021. год. велику војску у Грузију одбацујући Грузијце на њихове претходне положаје унутар пређашње грузијске границе.

Битка

Обе армије и Византијска и Грузијска биле су предвођенеод стране својих владара. Василијева војска је садржала пуно припадника Врајашке гарде, док је грузијска била појачана неким јерменским ауксиларима. Две војске су се сусреле код села Ширимини код Палакацио језера. Грузијци су били близу победе, али је моћни контра напад предвођен од стране Василија испоставило се био одлучујући за исход битке. Два грузијска висока заповедника Рати Баигваши и Кхурси убијени су током борбе. Након ове скупе победе, цар је опљачкао и опустошио оближње земље и вратио се до зиме на своје поседе у Трапезиусу.

Види још

Референце

  • (на језику: француски) René Grousset, L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient, Paris, Payot, coll. « Bibliothèque historique », 1949 (réimpr. 1979), 648 p. ISBN 978-2-228-12530-7. стр. 153.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.