Битка код Пожаревца

Битка код Пожаревца или Бој код Пожаревца одиграла се за време Другог српског устанка.

Битка код Пожаревца
Део Другог српског устанка
Miloš Obrenović statue in Požarevac, Serbia

Споменик Милошу Обреновићу у Пожаревцу, подигнут у знак захвалности за ослобођење Пожаревца и Србије од Турака у Другом српском устанку
Време:1. јул7. јул 1815.
Место:Пожаревац
Резултат: Српска победа
Сукобљене стране
Српски устаници  Османско царство
Команданти и вође
Милош Обреновић Асан-делибаша †
Јачина
12.000 1.500 турака и 2.000 арнаута
Жртве и губици
Непознато Непознато

Битка

После ослобођеног Чачка, Милоша Обреновић се упутио са великом војском од 12.000 устаника да ослободи Пожаревац. Милош је добио обавештење да се велика војска окупља око Пожаревца, да у испомоћ Турцима долази делибаша видинског везира са 1500 делија који су начинили шест шанчева и да имају један топ.[1] Милош је на путу за Пожаревац у Баточини затекао шанац са 2000 Арнаута.[2] Ту су се устаници борили са Арнаутима, али су се ови три дана предали. Потом су после ове победе устаници прешли Мораву и упутили се ка Пожаревцу.

Ток битке

На путу ка Пожаревцу, Милош и устаници су налетели на делије. Срби су одмах ступили у борбу са делијама, али су се у једном тренутку поколебали, видевши са каквом се жестином делије боре. Милош је тада својом личном иницијатовом повео напад на делије. Он је јурнуо на коњу ка делибаши упутивши му речи: „Вала делибаша, ти може бити да имаш куд и на другу страну, ал ја заиста немам куд, него ми ваља овде мрет...”.[1] Потом су устаници савладали делије које су се повукле у шанчеве. Срби су први дан заузели први шанац на јуриш, потом у наредна два дана следећа два шанца, док Турци нису остали у великом шанцу са топом и два мала шанца до цркве и џамије. Милош потом посла свог писара са предлогом да се Турци предају и оставе џебану и топ, а да ће добити сигуран пролаз до Турске.

У част српске победе је спевана епска народна песма Бој на Пожаревцу.[3]

Референце

  1. 1,0 1,1 Устаничка Србија 1804-1815, Радош Љушић. стр. 46.
  2. ^ Устаничка читанка 1804-1815, Небојша Јовановић. стр. 326.
  3. ^ Бој на Пожаревцу

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.