Битка код Гроцке

Битка код Гроцке одиграла се између Аустрије и Османског царства од 21. до 22. јула 1739. године код Гроцке близу Београда. После битке Турци су заузели Београд.

Аустријску војску је послао лично цар Светог Римског царства Карло VI да се суочи са турском војском и одбрани Београд. Војске су се сукобиле код Гроцке у рано јутро 21. јула. Битка је трајала цео дан и Аустријанци су поражени.

Битка код Гроцке
Део Аустријско-турског рата
Време:21 — 22. јул 1739.
Место:Гроцка
Резултат: Победа Османског царства
Територијалне
промене:
Београд
Сукобљене стране
 Хабзбуршка монархија  Османско царство
Команданти и вође
Георг Оливијер, гроф Валис Силахдар Дамат Мехмед-паша
Јачина
56.000 100.000
Жртве и губици
3.000-7.000 непознати

Литература

Гроцка

Гроцка је градско насеље у Србији у градској општини Гроцка у Граду Београду. Према попису из 2011. било је 8.441 становника. У граду се налази храм Свете Тројице, Средња школа „Гроцка“, Основна школа „Илија Гарашанин“ и Основна музичка школа „Невена Поповић” Гроцка.

Кроз насеље протиче речица Грочица, настала спајањем Бегаљичког и Заклопачког потока. Од њиховог спајања на улазу у насеље до уливања у Дунав има око један километар. Њен лагани ток кроз насеље мења се када водостај на Дунаву порасте. Тада постаје река која плави усеве и куће а 1923. године излила се и преко моста и поплавила куће и трговине у Грочанској чаршији.

Руско-аустријско-турски рат (1735—1739)

Руско-аустријско-турски рат вођен је у периоду од 1735. до 1739. године између Руске империје и Хабзбуршке монархије са једне и Османског царства и Кримског каната са друге стране. Рат је завршен Београдским миром. Плашећи се турске одмазде због помоћи Аустријанцима у рату, Арсеније Шакабента организује Другу сеобу Срба.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.