Бискупија

Бискупија (лат. dioecesisадминистрација, дијецеза) је назив за административну јединицу у неправославним хришћанским заједницама са традиционалним бискупским уређењем, као што су Римокатоличка црква или Англиканска црква. Бискупијом управља бискуп.

У Православној цркви постоји епархија (епископија).

Организација

На челу бискупије се налази бискуп, односно бискуп суфраган. Он може имати и помоћне, викарне бискупе. Бискупија се даље дијели на жупе, на чијем челу стоје жупници. Жупник може вршити службу сам, али му се могу додијелити и помоћни жупници.

Понекад се жупе удружују у деканате, на чијем челу стоје декани. Они се непосредно потчињавају дијецезанском бискупу и врше надзор над радом свих подређених им жупника.

Надбискупија

У Римокатоличкој цркви и Англиканској цркви, важнија бискупија којом управља надбискуп назива се надбискупија. Она може уједно бити и метрополија, али и не мора.

Све бискупије улазе у састав метрополије, тако да се њихови бискупи називају бискупима суфраганима.

Друге цркве

Бискупија или дијецеза је такође црквено-административна јединица и у неким другим хришћанским црквама. Поједине протестантске цркве су задржале бискупско уређење и након реформације.

Види још

Барска надбискупија

Барска надбискупија је надбискупија Католичке цркве.

Надлежни надбискуп је монсињор Рок Ђонлешај, а сједиште надбискупије се налази у Бару.

Бањолучка бискупија

Бањолучка бискупија је бискупија Католичке цркве.

Надлежни бискуп је монсињор Фрањо Комарица, а сједиште бискупије се налази у Бањој Луци.

Београдска надбискупија

Београдска надбискупија је метрополија и надбискупија Католичке цркве у Србији. Надлежни метрополит и надбискуп је монсињор Станислав Хочевар, а сједиште надбискупије се налази у Београду, у Улици Светозара Марковића 20.

Бискуп

Бискуп (словен. Škof, енгл. Bishop, од грч. επίσκοπος [epískopos] — епископос = судија, пазитељ, онај који надгледа) је представник бискупије.

По учењу хришћанске цркве, бискупи или епископи су наследници апостола. Они сами имају право да рукоположе свештенике и уведу друге бискупе.

Бискупија (Далмација)

Бискупија је насељено мјесто у Далмацији. Сједиште је истоимене општине, у оквиру Шибенско-книнске жупаније, Република Хрватска.

Бискупија Малакал

Бискупија Малакал (лат. Dioecesis Malakalensis) је једна од шест бискупија римокатоличке цркве на територији Јужног Судана, под управом надбискупије у Џуби. Захвата површину од 238.000 км², а њено седиште је у граду Малакалу. Има око 78.000 верника и девет верских објеката на својој територији. Поглавар је бискуп Роко Табан Муса.

Врбник (Бискупија)

Врбник је насељено мјесто код Книна у општини Бискупија, Шибенско-книнска жупанија, северна Далмација, Република Хрватска.

Епархија

Епархија, епископија или владичанство (грч. ἐπαρχία, έπισκοπία) црквена је област која се налази под канонском управом једног епископа.

У Римокатоличкој цркви постоји бискупија.

Загребачка надбискупија

Загребачка надбискупија је метрополија и надбискупија Католичке цркве.

Надлежни метрополит и надбискуп је кардинал Јосип Бозанић, а седиште надбискупије се налази у Загребу.

Косово поље (Далмација)

Косово поље је мало крашко поље у Далмацији, недалеко од Книна у данашњој Хрватској. Захвата површину од око 33 км², на дужини од око 13,5 километара и ширини до 5 километара. Кроз поље протиче река Косовчица, лева притока Крке. На југу је, преко Петровог кланца, спојено са Петровим пољем, а на северу са Книнским пољем.

У пољу се налазе насеља Бискупија, Орлић, Марковац, Риђане, Звјеринац, Рамљане. Заједнички назив за читаву област је Далматинско Косово. За време турске власти, на том подручју је постојала посебна нахија Косово. Ту се налази и православна црква Лазарица, око које се српски православни народ из околине окупљао о Видовдану.

Лихула

Лихула (ест. Lihula) варошица је на западу Естоније. Налази се у јужном делу округа Ланема и административни је центар општине Лихула.

Према подацима са пописа становништва 2011. у вароши је живело 1.246 становника.На месту саврменог насеља постојало је крсташко утврђење Леал које се у писаним изворима први пут помиње 1211. године, иако је археолошки извесно да је на том месту постојало утврђење још у железно доба. Првобитно дрвено утврђење је 1238. заменило камено крсташко утврђење које је саградила Езелвичка бискупија уз подршку Тевтонског реда. Утврђење је срушено у време Ливонског рата.

У близини тврђаве током 1630-их подигнут је каштел који је припадао шведском генералу Оке Тоту. У каснијим годинама каштел је припадао разним племићим породицама.

Марковац (Бискупија)

Марковац је насељено мјесто у Далмацији. Припада општини Бискупија у оквиру Шибенско-книнске жупаније, Република Хрватска.

Моинвиниди, Раданзвиниди и Набавиниди

Моинвиниди, Раданзвиниди/Ратанзвиниди и Набавиниди (лат. Moinvinidi, Radanzvinidi/Ratanzvinidi, Nabavinidi) латинска су имена лужичкосрпских племена, која су живела на северу данашње Баварске (изван линије компактног лужичкосрпског подручја) — на Мајни, Редницу и Набу, одатле одговарајућа имена. Лужичкосрпска имена ових племена није позната.У повељама немачких краљева и кнезова 8—10. века називи Winidi, Winades и други су се односили на Словене (Moin-Vinidi, Rotanz-Winidi). У документима 10. и 11. века топоними су повезани са Венедима: Nabawinida (863), Winidesheim (889), Adalharteswineden (905), Walahrames-Winida (908), Bisenwinda (932), Winithiscunburg (936), манастир Winethahusum (937, 999), Wolfereswiniden (979), подручје Winidon (979), Winediscun Salebizi (1036) и други.Према повељама 8. и 9. века, Моинвиниди и Ратанзвиниди су били Словени, који живели на горњој Мајни и њеним притокама — Редницу, Пегницу и Рецату — на подручју terra Sclavorum, regio Sclavorum. У 9. веку за њих су изграђене цркве, а 1007. године је основана посебна бискупија у Бамбергу (лат. ut paganismus Sclavorum destrueretur et christiani nominis memoria perpetualiter inibi сеlebris haberetur — „да је поганство Словена свргнуто и да би сви хришћани сачували сећање на познате људе на месту”). Већина становништва ове бискупије је била словенска.Године 740/748. баварски војвода Одило североисточно од Регензбурга основао је манастир Каминстер (сада град Кам). Године 741. Бонифације је основао бискупију у Вирцбургу: источни Франци и Словени су морали да плате десетину: према томе ови Словени су политички и црквено припадали Франачкој држави. До 826/830 . године овде је изграђено 14 цркава.

Надбискуп

Надбискуп (грч. αρχεπίσκοπος, од грч. arché — први + грч. episkopos — надзорник) бискупски је чин у Римокатоличкој цркви.

У Православној цркви постоји чин архиепископа.

Општина Бискупија

Општина Бискупија се налази у Книнској Крајини, у сјеверној Далмацији, у саставу Шибенско-книнске жупаније. Сједиште општине је Бискупија.

Призренско-приштинска бискупија

Призренско-приштинска бискупија (лат. Dioecesis Prisrianensis-Pristinensis) је бискупија Римокатоличке цркве у Србији, која обухвата подручје Косова и Метохије. Средиште бискупије налази се у Призрену и Приштини. Успостављена је 2018. године и непосредно је потчињена Ватикану.

Рамљане (Бискупија)

Рамљане је насељено мјесто у Далмацији, у општини Бискупија, Шибенско-книнска жупанија, Република Хрватска.

Ришка надбискупија

Ришка надбискупија (лет. Archiepiscopatus Rigensis, нисконемачки Erzbisdom Riga) је била надбискупија у средњевековној Ливонији, под управом Свете столице. Она је основана 1186. године као Ливонска бискупија у Икшкили, потом је премештена у Риги и постаје Ришка бискупија 1202. године а подигнута је на ранг надбискупије 1255. године.

Сремска бискупија

Сремска бискупија (лат. Dioecesis Sirmiensis) је бискупија Римокатоличке цркве у Србији са седиштем у Сремској Митровици, где је смештен катедрални храм. Подручје бискупије покрива део Срема који је у саставу Србије.

Сремска бискупија је део бискупске конференције Србије. Са друге стране, бискупија је подређена Ђаковачко-осјечкој надбискупији, која има своје подручје у Хрватској.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.